У Хмельницькому створили проєкт для дітей-переселенців «Моя кімната». Що це

У Хмельницькому створили проєкт для дітей-переселенців «Моя кімната». Що це

У Хмельницькому створили проєкт для дітей-переселенців «Моя кімната». Що це
. Фото: Ірина Дразман

У Хмельницькому реалізовують проєкт «Моя кімната». Це інтерактивний центр для дітей, які постраждали внаслідок широкомасштабної війни на території України та стали вимушеними переселенцями. Проєкт «Моя кімната» створили переселенці, активісти громадської організації «Фонд «Професійний розвиток Харкова».

Суспільне поспілкувалось із координаторкою проєкту Іриною Дразман.

Координаторка проєкту Ірина Дразман з Харкова до Хмельницького переїхала із родиною після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Тут і з’явилась ідея створення проєкту «Моя кімната».

«Ми приїхали з родиною до Хмельницького, і дуже важливо було зрозуміти, що робити далі. В мирний час я займалась тим, що навчала дітей, навчала молодь, дорослих людей. Я є тренером неформальної освіти, проєктний менеджер. До початку широкомасштабного вторгнення ми реалізовували дуже велику кількість проєктів. І навіть війна не змогла нас зупинити. Наша команда опинилась в дуже різних куточках України й світу. Я опинилась в Хмельницькому, тому саме тут було прийнято рішення робити те, що важливо – допомагати вимушеним переселенцям, і особливої уваги в цьому, на нашу думку, заслуговують саме діти», - говорить Ірина.

За її словами, головна мета цього проєкту - підтримати дітей, допомогти їм у нормалізації психосоціального здоров’я та об’єднати у комфортному ігровому просторі.

В центрі «Моя кімната» з дітьми віком від трьох років займаються психологи, вихователі, ведучі ігрових, розвивальних та розважальних студій.

«Ми запрошуємо дітей на невелику кількість активностей, починаючи від арттерапії, персональних індивідуальних сесій з психологом. Ми облаштували ігровий простір, в якому є багато іграшок, творчі, розвиваючі та розважальні студії, клуб настільних ігор та інші. Ми створюємо нашу програму і наповнення центру з урахуванням вікових особливостей і того, що цікаво дітям у 5 і 15 років. Ми хочемо, щоб це був комплексний підхід з різних боків, для того, щоб реабілітувати дитину і повернути в стадію проживання нормального дитинства», - розповіла Ірина.

Наразі в центрі «Моя кімната» працюють вихователі з Бердянська, Маріуполя, Харківської області та з Хмельницького. Всього у центрі 12 волонтерів та спеціалістів.

«Перед відкриттям центру, яке відбулось 11 квітня, в нас було важливим завданням зібрати таких фахівців, які зможуть надавати підтримку дітям, створювати простір дитинства, і в нас, я вважаю, що ця задача вдалась. Велика частина наших спеціалістів та волонтерів, які наразі долучені до роботи центру, також внутрішньо переміщені особи. Це дуже класний взаємний процес», - каже жінка.

Працює «Моя кімната» з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

«Дітки можуть приходити кожного дня, або, до прикладу, двічі на день, це все індивідуальні моменти. Ми все проговорюємо з батьками та відштовхуємось від того, в якому психологічному стані знаходиться дитина, наскільки їй це все легко і чи може вона перебувати без батьків, це дуже таке обережне питання. А батьків ми запрошуємо до різного формату участі в рамках роботи нашого центру. Наприклад, батьки можуть бути разом з дітьми на майстер-класах у творчих студіях, або можуть просто їх почекати», - додає координатора проєкту.

За словами Ірини, з моменту відкриття центр «Моя кімната» відвідало понад 150 дітей та понад 120 родин з різних куточків України: це Київ, Київська область, в тому числі й Буча, Ірпінь, Гостомель, Чернігівщина, Сумщина, Запоріжжя, Харків та Харківська область, Донецька, Луганська, Миколаївська та Херсонська області.

Ірина додає: цього місяця у центрі запустили активності для дітей від 9-12 років і від 13-17 років.

«Наша організація ще до війни спеціалізувалась на профорієнтації, тому ми подумали, що треба це продовжувати робити, допомагати дітям знаходити своє покликання, розвивати корисні навички, пробувати планувати своє майбутнє, як би це складно не було. Тому ми запрошуємо підлітків у студії з профорієнтації професій, де ми будемо розбиратись, що таке навичка менеджменту, що таке навичка класної комунікації, які сучасні професії існують, як відкривати свої здібності і як їх розвивати», - каже жінка.

Читайте також

  • 10 освітніх хабів на Хмельниччині безкоштовно навчають новим професіям.
  • Відновлення спортом: на Хмельниччині реалізовують проєкт МОН і ЮНІСЕФ "Поруч".
На початок