10 освітніх хабів на Хмельниччині безкоштовно навчають новим професіям

10 освітніх хабів на Хмельниччині безкоштовно навчають новим професіям

10 освітніх хабів на Хмельниччині безкоштовно навчають новим професіям
. Суспільне Хмельницький

10 освітніх хабів в області безкоштовно надають нові професії місцевим жителям і переселенцям. Про це розповів координатор мережі освітніх хабів Станіслав Куценко. За його словами, освітній хаб Хмельниччини дає можливість навчатися на 50 спеціальностей. Про те, які новітні професії можуть отримати переселенці і за який період часу, про враження від навчання учнів і викладачів дізнавалося Суспільне.

Евакуювалися з Маріуполя 25 лютого, розповідає Дарія Александровська. У Хмельницькому, каже, живе у родичів: "Батько там залишився, а ми з мамою виїжджали зранку, вже були обстріли. Я закінчила дистанційно 11-й клас, і зараз я вибрала цю професію, тому що мені треба працювати. Оскільки зараз багато прецедентів в роботі в Хмельницькому, багато вже таких легких професій, як працівник на касі, вже всі зайняті. То вже потрібен якийсь досвід роботи, якісь навички, то я вибрала бути адміністратором".

Дарія каже, що прийшла вже на друге заняття: "Робили резюме, візітівки. А сьогодні ми вивчаємо техніку офісну. Хочу вивчити мінімальні базові речі для офісу".

Дарія - здібна учениця, говорить майстриня виробничого навчання вищого професійно-технічного училища №25 Ольга Стецюк, де проходять професійні курси для переселенців.

"Курси короткотривалі, розраховані на п'ять робочих днів. В день ми займаємося по різному, переважно по дві години. Були такі курсанти, що і чотири години займалися. Ми навчаємо основні ази адміністратора: створювати рекламні буклети, власні візитні картки, картки підприємства. Також працюємо з офісною технікою", - каже Ольга Стецюк.

З освітнім хабом Хмельниччини співпрацюють з квітня, каже заступник директора з навчально-виробничої роботи вищого професійного училища №25 Наталія Кочаток: "Курси здобуття професійних кваліфікацій ми розпочали з переселенцями і жителями нашої хмельницької громади з травня. На даний час в нас вже є 12 випускників закладу, які пройшли короткотривалі курси саме з різних кваліфікацій: діловод, адміністратор, електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж".

По закінченню курсів людина може прокласти електричну проводку у помешканні, говорить майстер виробничого навчання вищого професійно-технічного училища №25 Микола Микитчак: "Для переселенців розроблено освітній хаб на 5-7 днів приблизно. Ми спілкуємося з людиною, чого вона бажає, ми намагаємося підлаштуватися під кожну людину, залежно від того, що хоче навчитися. Якщо це просто для себе людина хоче чогось навчитися, то починаємо з проводки, з підключення розеток до вимикачів лампочок".

Найпопулярнішими є робітничі професії, розповідає координатор мережі освітніх хабів Станіслав Куценко: "У місті Хмельницькому ми працюємо з сімома навчальними закладами, у них позакінчували спеціальності близько 50-60 осіб в кожному, це близько 300 випускників за різними спеціальностями. Найпопулярніша спеціальність - це швачка, плиточник, муляр та інші робітниці професії. Наступні йдуть Кам’янець-Подільський та Шепетівка. Тільки по Кам’янці-Подільському понад 225 заявок було подано, із них третина уже закінчили навчання, інші далі продовжують. І в Шепетівці так само маємо понад 150 заявок".

За словами Станіслава Куценка, ХАБ Хмельниччини діє з першого квітня 2022 року.

Читайте також

На початок