Вторгнення Росії в Україну, день 117. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 117. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 117. Текстовий онлайн
. Обстріляний російськими військами будинок у Чернігові, 19 червня 2022 року. Фото: АР

20 червня — 117 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Війська РФ продовжують ракетні обстріли, намагаються атакувати на Харківському напрямку, бої у Сєвєродонецьку на Луганщині тривають.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Стамбульська конвенція, ЗСУ вдарили по "вишках Бойко", Росія обстріляла південь України. Війна. Головне за 20 червня

Головне на цей час

  • Верховна рада ратифікувала Стамбульську конвенцію. "За" проголосували 259 депутатів, восьмеро проголосували проти, серед них по одному депутату від "Голосу" та "Слуги народу", а фракція "Батьківщина" у повному складі — утрималася.
  • Росія нарощує обстріли на Донбасі, Харківщині та півдні України. За добу загинуло 2 цивільних, 12 отримали поранення. ЗСУ втратили контроль над Метьолкіним поблизу Сєвєродонецька. Утім, за даними британської розвідки, російська авіація показує низьку ефективність на війні в Україні, а втрати армії РФ сягають майже 34 тисяч осіб.
  • Захисники “Азовсталі”, які потрапили у полон, живі, але умови їх утримання невідомі. Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак. Він також запевнив, що процес щодо їх звільнення не зупиняється ні на годину.
  • На парламентських виборах у Франції, другий тур яких відбувся 19 червня, переміг блок “Разом” (Ensemble) (об'єднує партію Макрона LREM, а також MoDem, Horizons і Agir – ред.) під керівництвом президента Франції Еммануеля Макрона.
  • Блокування Росією мільйонів тонн українського зерна є воєнним злочином. Про це заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, який прибув на зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі. Дипломати обговорять шляхи звільнення українського зерна, що застрягло через блокаду РФ чорноморських портів.
  • Рада ухвалила законопроєкт, який забороняє російську музику в українських медіа та громадському просторі.

Суспільне завершує текстовий онлайн 20 червня. Хроніку 21 червня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 117. Текстовий онлайн
Чоловік їде повз зруйнований будинок, Бахмут, Донецька область, 20 червня 2022 року. Фото: АР

Харківська, Полтавська, Запорізька області — повітряна тривога.

У селі на Запоріжжі коза випадково "знешкодила" кількох росіян

В окупованому Росією селі Кінські Роздори на Запоріжжі коза випадково "знешкодила" кількох росіян.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Зазначається, що близько 40 російських військових розмістилися у приміщенні місцевої лікарні. Вони розмістили по периметру будівлі вибухівку у вигляді розтяжок, які слугували "круговою охороною".

"Після цього з території одного із прилеглих господарств зайшла коза. В результаті хаотичного руху, тварина "знешкодила" декілька гранат", – розповіли в розвідці.

Внаслідок ланцюгового спрацювання боєприпасів кілька росіян отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Зеленський заявив про важкі бої за Лисичанськ та Сєвєродонецьк

Президент Володимир Зеленський заявив, що наразі тривають найважчі бої за Лисичанськ та Сєвєродонецьк.

Про це глава держави повідомив у відеозверненні за підсумками 117 дня війни.

"Увесь цей регіон – найбільш складний. Але там наші міцні хлопці та дівчата. Окупанти отримують відповіді на свої дії проти нас", – заявив український лідер.

Він також зазначив, що РФ "дуже нервово" сприймає активність України на міжнародній арені напередодні рішення Європейської ради щодо статусу кандидатства України в ЄС.

"Як я і передбачав, Росія дуже нервово сприймає нашу активність. Знову обстріли Харкова, Одеси, знову спроби жорстоких наступальних дій на Донбасі. Це – зло, яке можна заспокоїти тільки на полі бою", – сказав Зеленський.

ЗСУ на сході знищили 106 росіян

Збройні сили України 20 червня знищили 106 російських військових.

Про це у Facebook.повідомляє оперативно-тактичне угруповання "Схід".

Також українські захисники знищили танк, бронетранспортер, дві артилерійські системи, п'ять мінометів, два безпілотники та два склади з боєприпасами.

Угорщина продовжила бездозвільний режим для українських перевізників

Угорщина продовжила термін бездозвільного проїзду у двосторонньому сполученні для українських перевізників до набуття чинності так званого "транспортного безвізу".

Про це повідомила пресслужба Укртрансбезпеки.

Зазначається, що на період дії бездозвільного режиму перевізникам не потрібно здійснювати попередню реєстрацію в системі BiREG. В Укртрансбезпеці зауважили, що транзитний проїзд територією Угорщини без використання дозволів можливий у випадку виконання перевезення до та з України.

Наприкінці березня Угорщина дозволила українським перевізникам до 30 квітня здійснювати усі двосторонні та транзитні перевезення територією своєї країни без дозволів, повідомили в Укртрансбезпеці. Угорщина стала четвертою країною ЄС, яка запровадила такий режим, після Латвії, Словаччини та Болгарії.

У Харкові повідомляють про вибухи, в області триває повітряна тривога.

Російським дипломатам офіційно заборонили відвідувати британський парламент

Послу Росії у Великій Британії Андрію Келіну та іншим акредитованим російським дипломатам заборонили відвідувати будівлю британського парламенту.

Про це повідомляє The Guardian.

Видання уточнює, що заборона неофіційно застосовувалася з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну стосовно всіх акредитованих російських дипломатів та офіційних осіб, а 20 червня оприлюднено офіційне підтвердження. Заборона діятиме до "спеціального розпорядження".

Крім того, спікер палати представників у листі до 265 депутатів, яким Москва заборонила в'їзд, не відвідувати райони, що перебувають під "контролем або впливом" Росії. Йдеться, зокрема, про Білорусь, Придністров'я, території вздовж вірмено-азербайджанського кордону та окуповані Крим і Донбас.

Російська армія зібрала угруповання на півночі Харківщини, є загроза наступу — Арестович

Цього тижня російська армія, яка зібрала угруповання на півдні Бєлгородської області, може почати наступ у бік Харкова.

Про це в ефірі "Фейгин Live" 20 червня сказав радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович.

"Це угруповання на півдні Бєлгородської області, не виключено, що рухатиметься цього тижня і направиться у бік Харкова. Цього ми точно не знаємо, але виключати не можна, оскільки вона досягла стадії операційної готовності. Противник сьогодні намагався рухатися, умовно кажучи, на Старий Салтів, на Руську Лозову, і б'є по Харкову упродовж дня, доби, і вчора бив різними засобами", — сказав Арестович.

Він називає Харків "класичним прифронтовим містом".

"Ще раз наполегливо закликаю харків’ян, які і без мене це все добре знають, тим не менш, не нехтувати сигналами повітряної тривоги, йти в укриття одразу, берегти дітей, а краще — вивезти дітей звідти", — сказав Арестович.

"І президент сказав, можуть бути складнощі в районі Харкова для нас, битва може бути за Харків. Я упевнений, ще раз наголошу, що Харків їм не взяти, вони, напевно, і не намагатимуться особливо, але вогонь артилерії та ракетних військ вестиметься, і це вкрай небезпечно для мирних жителів. Відповідно, їм варто дослухатися до рекомендацій військової адміністрації, я б, чесно кажучи, забирав дітей з Харкова", — сказав радник керівника ОП.

"Нагадує концтабір": Тайра розповіла про умови утримання в російському полоні

Українська волонтерка та парамедик Юлія Паєвська, відома під позивним Тайра, розповіла про умови утримання в російському полоні.

Про це вона написала у Facebook.

"Поки що я не буду постити селфі. Вибачте. Моя вага на тепер близько 50 кг. Я занадто виснажена і виглядаю жахливо. Але мною опікуються найкращі лікарі, і скоро я повернусь у стрій", – зазначила Тайра.

Вона подякувала за обмін, який вважає "безперечно чудом Господнім". Волонтерка також наголосила на необхідності добитись, аби всі полонені були захищені міжнародною конвенцією з прав людини.

"Бо коли ми там — ми абсолютно безправні, як раби", – наголосила Тайра.

За її словами, росіяни не дають полоненим жодних передач, а також жодної інформації про сім’ю. Лікарська допомога для полонених також недоступна.

"Умови утримання нагадують концтабір, і я б не дуже здивувалась опинившись одного разу в газенвагені. І я не жартую, на жаль. І це тільки малий відсоток того що відбувається в кам’яних мішках за лінією зіткнення", – написала парамедик.

Вона закликала звільнити всіх полонених, а також розробити систему контролю та алгоритм обміну.

"ЗСУ поруч" та "Херсон буде звільнено": жителі області організували Рух спротиву окупації

Жителі Херсонщини організували Рух спротиву. У багатьох населених пунктах області можна побачити патріотичні графіті, листівки. У них - "ЗСУ поруч!" та "Херсон буде звільнено!".

На багатьох деревах, стовпах, парканах пов’язані синьо-жовті стрічки. Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський до 11 червня залишався в області. Він говорить, що така діяльність Руху спротиву – нова форма протесту проти російських військових.

"Рух спротиву продовжується. Він еволюціонує, тому що росіяни значні зусилля кинули на його придушення. Оці фільтраційні заходи, блокпости – все це спрямоване саме на придушення спротиву. Їм потрібна "сіра маса" на Херсонщині, яка не буде реагувати, як мінімум, на те що вони там роблять", - каже Соболєвський.

Нісар Ахмад — херсонець, який в окупованому місті організував "домашнє виробництво" з пошиття синьо-жовтих стрічок. Херсонці підхопили його ідею. Такі стрічки можна зустріти у кожному куточку міста.

"Я зрозумів, що виготовив не просто стрічки синьо-жовтого кольору. І вони не просто так розвішані по місту. Я створив справжній символ. Символ свободи, волі, незламності духу та любові до рідної Херсонщини. І тепер його можуть бачити майже на кожному розі нашого міста", - розказує чоловік

Херсонець розповів, що результат роботи Руху спротиву люди бачать і їх це підтримує. Особливо це важливо для тих, хто не має ніяких засобів комунікації з підконтрольною Україні територією. Це досить важливо для літніх людей, які вже не мають змоги дивитися українські канали.

Генерал-майор Дмитро Марченко в інтерв’ю Крим Реалії підтвердив, що на Херсонщині є люди зі зброєю, які чекають сигналу від ЗСУ, щоб почати спротив російським військовим.

"Багато жителів Херсона чекають, коли вони підключаться до роботи з того боку і ми їх будемо бити з двох боків", - каже Дмитро Марченко.

Юрій Соболевський говорить, що спротив херсонців був активним від самого початку окупації. Він сам постійно брав участь у патріотичних мітингах у Херсоні. Мітинги проводили у багатьох населених пунктах. Спочатку вони були багатотисячні, після силових розгонів мітингів, людей приходило все менше. Російські військові жорстко боролися з тими, хто активно показував свою громадянську позицію, сказав Соблевський.

"Вони боялися у перші мітинги застосовувати силу. Розуміли, що буде ще більша реакція. Тому вони поступово системно відпрацьовували кожен мітинг, знімали це і на дрони, і на відео. Визначали, хто займає найбільш активну позицію. І більшість цих людей потім просто зникала. З ними вже "працювали" у підвалах", - каже посадовець.

Рух спротиву на Херсонщині працює для того, щоб показати людям, що чинити опір можна і потрібно. Всі учасники руху не отримують жодних вказівок, що робити, розказав Юрій Соболевський. Вони самі вирішують як діяти і будуть активними до звільнення Херсона.

Російські безпілотники скинули вибухівку на громаду на Сумщині, є жертви

20 червня два безпілотники скинули чотири вибухівки на територію Юнаківської громади. Зафіксовані три мінометні постріли. Один чоловік загинув, один – поранений.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Протягом другої половини дня громади Сумщини обстріляли ще кілька разів. У кожному випадку – без жертв. Так, за інформацією Дмитра Живицького, після 18.00 почався обстріл Середино-Будської та Зноб-Новгородської громад. Армія РФ стріляла зі ствольної та реактивної артилерії. Зафіксовано 28 влучань.

Після 18:30 по Білопільській громаді зафіксовано 23 мінометні постріли зі сторони Росії. Після 19.00 почався обстріл Великописарівської громади. Були 32 мінометні постріли.

О 19:30 повторився мінометний вогонь по Зноб-Новгородській громаді.

Російській війська за день вбили трьох мирних жителів Донеччини

Упродовж 20 червня росіяни вбили трьох мирних жителів Донеччини: у Нью-Йорку, Старій Миколаївці та Кураховому.

Про це повідомив очільник Донецької ОДА Павло Кириленко.

За його даними, ще дві людини дістали поранення. При цьому Кириленко зазначив, що наразі неможливо встановити точну кількість загиблих у Маріуполі та Волновасі.

"Не на часі". Чому депутати голосували проти ратифікації Стамбульської конвенції

Верховна рада 20 червня ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. "Проти" цього проголосували вісім нардепів.

Серед тих, хто голосував проти, був Дмитро Шпенов — народний депутат від “Опозиційного блоку”.

"Я, по-перше, не вважаю, що це є вимога для євроінтеграції нашої. А друге, я не хочу, щоб на моєму досвіді виховували моїх дітей, зокрема і дітей моїх виборців над родовою ознакою. Не хлопчик та дівчинка, а воно", — сказав нардеп у коментарі Суспільному.

Депутат від партії "Слуга Народу" Святослав Юраш також не підтримав ініціативу. Він — син посла України в Ватикані. Відомий як прихильник "вічних цінностей", був одним з ініціаторів створення у 2020 році консервативного депутатського об'єднання "Цінності. Гідність. Сім'я".

"Якби не голоси з "ОПЗЖ", частини, які залишилися в парламенті та деяких мажоритарників, з якими компроміс розглянутий був, конвенцію б не ухвалили. Я конвенцію писав багато разів. Знову ж таки, по-перше, якщо говорити про базове питання, вона нічого не дає. Вона існує просто, як побажання затягнути суспільство в цілий спектр норм і дій, з якими суспільство не погоджується. І, звичайно, що для мене дуже важлива, як і для багатьох нардепів, які не голосували, не підтримали та опонували — думка ради церков всеукраїнської",— сказав він.

За його словами, конвенцію не ратифікували в деяких країнах Європи — від Британії на заході, до Литви на сході, від Болгарії на півдні, до Латвії на півночі.

"І треба розуміти, що є причини, чому ця конвенція контроверсійна. Тут треба розуміти, що за прекрасною назвою ховаються зовсім інші речі, які, звичайно, що намагатимуться затягнути цілу низку гравців, яких на це орієнтували всі ці роки, але в них не вийде через всі ті інструменти, які є і в мене, і в інших чиновників та депутатів, які мають якусь повагу до церков. І не торгують своїми цінностями", — зазначив він.

Народний депутат від “Опозиційного блоку” Антон Яценко також не голосував схвально.

"По-перше, хочу сказати, що є звернення Ради церков на всіх депутатів, не підтримувати це. І там, під красивою такою назвою, фактично легалізується те, що дітям: ні є хлопчиком чи дівчинкою, а є просто, скажімо так, Він, Вона, Воно… І пропаганда, фактично, на мій погляд, не здорових відносин. І хочу сказати, що сьогодні навіть Польща, яка раніше ратифікувала це, зараз займається тим, що денонсує це. Так само як і Чехія, наприклад. Тобто, це ніяк не впливає на інтеграцію України в ЄС", — сказав він.

Яценко наголосив, що ратифікація конвенції "заподіє шкоду і моралі, духу, скажімо так, нашої нації".

"І, вважаю, що зараз це питання, яке може також розколювати суспільство, тому я, як народний депутат, який перш за все має показувати інтереси людей, вважаю, що переважна більшість українців — проти цього. Тому я за це не голосував і вважаю, що у період війни є набагато більш значущі питання, які сьогодні ми маємо голосувати", — додав він.

Україна розширила пункт пропуску на кордоні з Польщею

У рамках проєкту "Відкритий кордон" відкрито рух оновленим пунктом пропуску "Краківець — Корчова" на кордоні з Польщею.

Про це повідомляє пресслужба Держприкордонслужби України.

Зазначається, що тепер у пункті пропуску "Краківець" 10 смуг для вантажівок та додатковий термінал для легковиків. За перші шість годин роботи в новому форматі через цей пункт пропуску на виїзд з України було оформлено 130 вантажівок. Для порівняння, минулого тижня протягом того ж часу оформлялося близько 75 машин.

Війська РФ обстріляли громади на Дніпропетровщині: загорілися господарча будівля та суха трава

На Дніпропетровщині вдень 20 червня війська РФ зі ствольної артилерії обстріляли село Велика Костромка Криворізького району, сталася пожежа у господарчій будівлі. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Також, за його словами, влучили в поля на території Широківської громади. Загиблих та поранених немає.

"Території інших районів області протягом дня не обстрілювалися", — написав він.

Голова Зеленодольської міської громади Дмитро Невеселий повідомив про обстріл околиці села Мар‘янське. Загорілася суха трава. Частково село без освітлення.

Путін хоче знищити Україну фізично — Боррель

Європейський союз допоможе Україні вистояти у боротьбі проти Росії, яка намагається знищити українську державу фізично.

Про це на пресконференції у Люксембурзі за підсумками зустрічі Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає "Укрінформ".

"Здається, Путін хоче знищити Україну фізично. Він руйнує інфраструктуру та її міста, з метою анігілювати саму ідею Української держави. Саме тому ми будемо продовжувати підтримувати Україну", — заявив дипломат.

Він зазначив, що під час зустрічі в Люксембурзі європейські міністри обговорили військову допомогу, яку Україна отримує від ЄС. Боррель запевнив, що країни-члени Євросоюзу будуть підтримувати Україну стільки, скільки вона цього потребуватиме. Також він закликав РФ до припинення вогню, щоб розблокувати експорт продовольства.

"Якщо хтось утримує продовольство, яке люди мають їсти, тоді він використовує голод як знаряддя війни. І цей хтось має ім’я. Розв’язання (Росією – ред.) цієї війни призвело до дуже драматичної ситуації, за наслідками самої війни та російської поведінки", – заявив високий представник ЄС.

Сьогодні від обстрілів на Харківщині загинуло троє людей — ОВА

Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що від обстрілів військами РФ загинули 65-річна жінка в Кутузівці, 61-річна жінка та 49-річний чоловік в Балаклії. Унаслідок денних обстрілів Індустріального району Харкова є двоє поранених.

Італійський бізнес долучиться до програм післявоєнної відбудови України — Мінфін

Потенційно привабливими для італійських інвесторів можуть бути легка промисловість, "зелена" енергетика та сільське господарство. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України із посиланням на зустріч міністра Сергія Марченка з представниками Загальної конфедерації італійської промисловості (Конфіндустрія) 20 червня.

"Сторони обговорили поточну економічну ситуацію в Україні, перспективи посилення співробітництва, зокрема у фінансово-кредитній сфері, а також залучення італійського бізнесу до програм фінансування післявоєнної відбудови України", — йдеться в повідомленні. Зокрема, йшлося про потенційні привабливі сфери для інвестицій італійського бізнесу в Україну.

Марченко подякував представникам Італійської республіки за безкомпромісну позицію у підтримці України в умовах агресії РФ, в тому числі у фінансовій сфері.

Своєю чергою, представники Конфіндустрії наголосили на непохитній підтримці України, у тому числі висловили підтримку надання країні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Наголошується, що сторони домовилися продовжити діалог задля посилення економічних зв’язків між Україною та Італією.

Російська компанія LLC Inves є "гаманцем" Путіна — росзлідування

Російська компанія LLC Invest і низка пов'язаних з нею фірм допомагають президентові Росії Володимиру Путіну та його наближеним управляти своїми активами. Про це повідомляється у розслідуванні "Медузи" спільно з Центром з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). Журналісти виявили, що:

  • Через структуру LLC Invest спілкуються та співпрацюють між собою керівники понад 80 компаній, більшість власників яких – близькі друзі Путіна. Усього з LLC Invest, за даними розслідування, пов'язано щонайменше 86 компаній. Загальна вартість їх активів – приблизно 4,5 мільярда доларів: це як гроші на банківських рахунках, так і нерухомість класу люкс, приватні яхти та літаки.
  • Деякі фірми належать безпосередньо банку "Росія", найбільшим акціонером якого є друг Путіна Юрій Ковальчук;
  • Компаніям, так чи інакше пов'язаним із LLC Invest, належить особняк у Карелії, де відпочиває Путін; гірськолижний курорт "Ігора", де відзначала весілля його донька; безліч інших об'єктів нерухомості, що стосуються путіна або його близьких; кілька великих яхт. Крім того, LLC Invest і пов'язані з нею фірми володіють активами, які, мабуть, діють як "гаманці" або "сховища" для долі акцій президентських друзів у різних підприємствах.

Прессекретар президента Пєсков на запитання розслідувачів відповів, що Володимир Путін "з названими об'єктами та організаціями не пов'язаний і не афілійований".

"Я збираюся жити там, де мій дім. Впевнений, що повернусь додому варити каву у звільненому Херсоні".

Дмитро — з Херсона варить каву на піску у Львові. Чоловік розповідає людям про каву, перетворюючи продаж напою в імпровізовану екскурсію по Херсону.

Київ та область, Чернігівська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Полтавська, Харківська, Вінницька, Запорізька, Черкаська, Житомирська, Донецька області — повітряна тривога.

З початку війни кількість загиблих в ДТП осіб збільшилась на 25% — ДСНС

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Національної поліції Олексій Білошицький розповів, що в Україні збільшилась смертність в ДТП від початку війни.

На його думку це пов'язано зі знищенням внаслідок російської агресії встановлених дорожніх знаків.

"Адже за майже чотири місяці широкомасштабної агресії майже 24 тисячі кілометрів дорогій в Україні зазнали руйнації. Тому нагальним питанням на сьогодні є поновлення дорожніх знаків, передусім – знаків  про обмеження руху, у тому числі – й через встановлення блокпостів на дорогах країни", — зазначив він.

У Сєвєродонецьку ЗСУ контролюють територію заводу "Азот"

Як повідомив керівник Луганської ОВА Гайдай, у промзоні Сєвєродонецька тривають бої, втім українські військові не перебувають в оточенні.

Гайдай заявив, що війська РФ накопичили достатню кількість резервів і "розпочинають широкомасштабний наступ в області". Протягом дня вся вільна територія Луганщини перебуває під обстрілами, а окупанти наступають уздовж траси "Лисичанськ-Бахмут".

Зеленський зустрівся з актором Беном Стіллером

Голлівудський актор та посол доброї волі ООН Бен Стіллер прибув до України, де відвідав Львів, а також визволені населені пункти Київської області.

"Українці відчувають підтримку всього світу, багатьох відомих людей. І візит Бена Стіллера укотре це підтверджує. Ваша поїздка до Ірпеня та Макарова, зустрічі з нашими людьми багато про що говорять. Цінуємо, що в цей непростий для нашої країни час ви поруч", – написав Зеленський.

В Україні від початку вторгнення знищено близько 100 тисяч будівель — ДСНС

Про це заявив очільник ДСНС Сергій Крук. Він розповів, що після військових на звільнені території заходять рятувальники, які розміновують та розбирають завали.

Саме для цих робіт, як розповів Крук, ДСНС додатково залучає 1200 рятувальників. Він також зазначив, що кількість українських добровольців-вогнеборців за майже чотири місяці широкомасштабної війни збільшилася  на 15 тисяч.

Російські військові різко посилили обстріли Харкова — Терехов

Російські військові різко посилили обстріли Харкова, сказав у телеефірі Харківський міський голова Ігор Терехов. За його словами, ситуація у місті залишається напруженою.

Водночас за його словами, Харків перебуває під російськими обстрілами з 24 лютого, через що у жителів міста з’явився "ефект звикання".

"Він дуже поганий, він грає злий жарт, коли люди починають звикати до того, що йдуть постійні обстріли, вибухи, і люди поступово звикають", — сказав Терехов.

Він закликав жителів Харкова у разі небезпеки одразу йти до укриттів.

На Сумщині з початку війни зникли безвісти понад 250 людей — ОВА

На території Сумщині з початку війни зниклими безвісти вважалась 251 людина, живими розшукали 8 осіб, доля 197 — досі не відома, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

"На території Сумщині з початку війни зниклими безвісти вважалась 251 людина, з яких 92 - цивільних і 159 - військові. Розшукано живими – 8 (2 військових і 6 цивільних), 27 визнано загиблими (13 цивільних і 14 військових). Доля 197 людей (66 цивільних і 131 військовий) і досі не відома", — повідомив він.

За словами Живицького, низка кримінальних проваджень щодо розшуку цих людей ще на стадії розслідування. Голова ОВА нагадав, що пошуком зниклих безвісти людей займаються: Національне інформаційне бюро при Міністерстві реінтеграції, штаби при СБУ, Міноборони, офіс Уповноваженого з прав людини, Національна поліція. Також діє чимало волонтерських ініціатив.

Аби пришвидшити процес пошуку і надання достовірної інформації про зниклу людину, разом із центральною владою в регіоні працюють над створенням єдиного алгоритму дій і реєстру зниклих безвісти.

Наразі про зниклу людину треба повідомити на "гарячу лінію" колцентру 0 800 339 247 або надіслати повідомлення на номер 095 896 0421 у Viber і Telegram.

Внаслідок ракетних ударів по Одещині є поранені

Внаслідок ракетних ударів по Одещині є поранені, повідомив очільник Одеської ОВА Максим Марченко. Він не назвав точку кількість.

Війська РФ продовжують з артилерії обстрілювати позиції військ України у Сєвєродонецьку

Про це ідеться у зведенні Генштабу ЗСУ:

  • "На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по підрозділах наших військ. Завдали авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Устинівка та Лисичанськ.
  • Артилерійські обстріли цивільної інфраструктури зафіксовано неподалік Лисичанська, Гірського та Устинівки. Тривають бойові дії за контроль над містом Сєвєродонецьк. Крім того українські воїни звели нанівець спроби штурмових дій ворога в районах населених пунктів Мирна Долина та Біла Гора.
  • На Бахмутському напрямку, під прикриттям артилерійських обстрілів, в районі населеного пункту Миколаївка намагалася діяти диверсійно-розвідувальної група противника. В результаті вогневого ураження, отриманого від наших воїнів, вона відступила. У подальшому ворог здійснив спробу штурму, успіху не мав. Крім того, окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Білогорівка, Берестове, Яковлівка, Покровське. Завдали авіаударів неподалік Малорязанцевого та Білогорівки".

Засновник WhatsApp таємно жертвує кошти українцям — ЗМІ

Як пише Jewish Telegraphic Agency, засновник WhatsApp українсько-єврейського походження Ян Кум пожертвував на допомогу українцям десятки мільйонів доларів.

На його гроші існують навіть деякі гуманітарні програми, спрямовані на підтримку України та переселенців в Європі. Згідно з податковими деклараціями, у 2019-2020 роках фонд сім'ї Кум пожертвував близько $17 млн організації European Jewish Association. В той час вона розпочала благодійну програму з надання житла, їжі та одягу біженцям, яким довелося тікати від війни.

Також бізнесмен виділив майже $140 млн 70 благодійним організаціям у США, Східній Європі та Ізраїлі.

Прем'єр Угорщини Орбан не проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що підтримує надання статусу кандидата на членство в ЄС не лише для України та Молдови, як рекомендує Європейська комісія, а і для Грузії та Боснії і Герцеговини. Про це заявив речник уряду Угорщини Берталан Хаваші.

Читайте також: Статус кандидата до ЄС: що це змінить для України та чи допоможе закінчити війну

Президент ПАРЄ закликав парламентаріїв не звикати до війни в Україні

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс закликав парламентаріїв не звикати до війни в Україні і продовжувати робити все, щоби припинити страждання українського народу. Про це він заявив у вступній промові на літній сесії ПАРЄ. Напочатку засідання Кокс закликав вшанувати хвилиною мовчання всіх жертв війни в Україні.

“Ця жахлива війна не повинна стати для нас нормою, ми маємо не піддаватися спокусі звикнути до неї”, — заявив він.

При цьому президент ПАРЄ знову закликав російську владу і всіх громадян РФ негайно покласти край агресивній війні проти України. "Немає жодної причини продовжувати цю війну, яку ніколи не слід було розпочинати”, — сказав Кокс.

Він наголосив на необхідності вжити заходів, щоб уникнути воєн на нашому континенті в майбутньому: “Багатостороння система, яка існує в Європі, не змогла запобігти агресивній війні проти України. (…) Тепер мусимо запитати себе, що пішло не так і як зміцнити нашу багатосторонню архітектуру, відновивши її ефективно і надовго”.

20 червня у Страсбурзі розпочалася літня сесія ПАРЄ, яка триватиме тиждень.

Канада прийме ще один чартер з українськими біженцями

Канадська провінція Саскачеван має намір організувати чартерний рейс для українців з Польщі. Про це із посиланням на міністра імміграції Саскачевана Джеремі Гарісона пише CBC News.

“Уряд Саскачевана готується до чартерного рейсу з Польщі до Реджайни, яким до провінції прибудуть близько 230 евакуйованих з України”, — йдеться у публікації.

Зазначається, що попередня дата вильоту — 4 липня, але вона ще не остаточна.

“Ми чітко оголосили про нашу політику відкритих дверей стосовно прийому необмеженої кількості українців, охочих переїхати до Канади”, — сказав Гарісон.

Міністр додав, що уряд забезпечить біженців короткостроковим житлом, надасть певну фінансову підтримку та допоможе з пошуком роботи. Окрім цього, українці у Саскачевані можуть легко обміняти свої водійські права на місцеві, а також безкоштовно отримати картку медичного страхування.

“Ми хочемо впевнитися, що процес простий і зрозумілий, оскільки цих людей спіткали дуже складні обставини як в Україні, так і після далекої подорожі”, — наголосив Гарісон.

Як повідомлялось, це щонайменше шостий чартерний рейс із українськими біженцями, який прямує до Канади. Раніше такі рейси приземлилися у Вінніпезі, Монреалі, Галіфаксі, Монктоні та Сент-Джонсі. Загалом від початку цього року до Канади прибуло понад 42 тис. українців, але не всі з них були біженцями. Із середини березня федеральний уряд затвердив понад 131 тис. візових заявок від українців.

Зеленський відвідував Лисичанськ

Президент Зеленський відвідував Лисичанськ на Луганщині. Про це 20 червня повідомила депутатка "Слуги народу" Мар'яна Безугла.

"Володимир Зеленський в Лисичанську. Недавно. Власне фото. Він приїхав тоді під обстрілами, приховано, підтримати і побачити на власні очі, розібратися. Був з нами", — написала вона.

Коли саме президент відвідував Лисичанськ — невідомо.

Зазначимо, що російські війська регулярно обстрілюють Лисичанськ, у сусідньому Сєвєродонецьку ідуть бої.

Зеленський: Україна бачить Італію серед країн — гарантів безпеки

Україна бачить Італійську Республіку серед країн — гарантів безпеки. Про це президент України Володимир Зеленський розповів під час виступу на Форумі глобальної політики Інституту міжнародних політичних студій.

"Ми бачимо серед країн — гарантів безпеки у найближчому майбутньому, бо Україна цього потребує, Італію. Ми довіряємо Італії. Ми поважаємо італійські культуру, історію, потужність і принципи", — сказав Зеленський і висловив вдячність Італії за допомогу Україні під час війни.

Раніше Зеленський заявив, що Україна працює зі своїми міжнародними партнерами над договором про гарантії безпеки, який не передбачає участі РФ.

На Полтавщині загорівся військовий автомобіль

На залізничному переїзді в селі Руденківка Полтавського району загорівся військовий автомобіль, який перевозив боєкомплект. Нині триває детонація. Інформацію щодо постраждалих уточнюють. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Автомобіль, який перевозив боєкомплект, загасили. Один військовий отримав опіки рук та обличчя — його госпіталізували, повідомив Лунін.

Черновецькому оголосили підозру

Генпрокуратура повідомила, що ексмеру столиці повідомлено про підозру. На фото видно Леоніда Черновецького. За даними слідства, на наступний день після початку військової агресії РФ проти України ексмер столиці на сторінці у Facebook розмістив публікацію про можливість і необхідність визнання кордонів терористичних організацій – незаконних утворень "Донецька народна республіка" та "Луганська народна республіка".

"Згідно з висновками судової лінгвістичної експертизи ця публікація містить публічні заклики до зміни меж території та державного кордону України", — повідомили в прокуратурі.

​​"Друзі перестали зі мною спілкуватися — засуджують, що я виїхала, коли в нас немає бойових дій. Ніхто не знає обставин".

Чернівчанка Лілія разом з неповнолітнім братом виїхала до Німеччини в перші дні повномасштабної війни. Вирішили їхати відразу, бо їхнє помешкання розташоване неподалік аеропорту, а мама живе закордоном. Опісля дівчина зіштовхнулася з осудом друзів, родичів та незнайомців. Закордоном Лілія допомагає іншим українцям, до Дня біженців розповідаємо її історію.

Вторгнення Росії в Україну, день 117. Текстовий онлайн
Чернівчанка Лілія Різун в Німеччині. Фото з архіву Лілії.

У Бердянську окупаційна адміністрація створює штучні черги в ЦНАПах – ГУР

Окупаційна адміністрація Бердянська, що в Запорізькій області, створює штучні черги в місцеві ЦНАПи. Про це повідомляють в Головному управління розвідки Міноборони України.

"Щоб продемонструвати начебто "бажання" місцевих жителів отримати російські паспорти, всіх, хто стоїть на обліку у військовій комендатурі Бердянськ, примусово відправляють до ЦНАПу для створення черг перед пунктами фотографування на документи", – йдеться в інформації ГУР.

За інформацією розвідки, жителів Бердянська, які не погодились стояти в чергах, відправляють на громадські роботи.

На заводі "Азот" в Сєвєродонецьку перебуває близько 300 людей — Верещук

На заводі "Азот" в Сєвєродонецьку перебуває близько 300 людей, повідомила 20 червня глава МінТОТ Ірина Верещук.

"Але є питання, у нас є певні умови, щоб взятися за відкриття гуманітарного коридору, це взаємодія з ООН, МКЧХ, міжнародними організаціями", — сказала вона.

"Перша необхідна умова — це добра воля людей, ми не можемо змусити людей виїхати і примушувати до якихось дій. Це робить окупант, який насильницьки вивозить і чинить тиск на людей. Ми можемо це робити тільки у випадку якщо люди проявляють таку волю, як це було на Азовсталі, цивільні звернулися з проханням виїхати. В такому випадку дуже мала кількість людей які хочуть виїхати саме з Азоту. Мені пообіцяли військові що будуть зроблені короткі відео людей, які скажуть що вони хочуть добровільно виїхати. Якщо це трапиться, ми будемо пробивати коридор з Азоту. Ситуація там дуже важка, люди там страждають", — додала Верещук.

Читайте також: Бої за Сєвєродонецьк: чи може стати завод "Азот" новою "Азовсталлю"

З Луганщини евакуювали 53 людини

За два дні на Луганщині евакуювали 53 людини з "гарячих" сіл області, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Вчора волонтери відвідали Вовчоярівку, що біля Лисичанська, там зібралися чотири десятки селян, яким терпець увірвався. Залишатися під обстрілами - сил вже не було. Всі 40 людей вже в безпеці. Сьогодні забрали 11 людей з Мирної Долини, які вчора пережили авіаційні обстріли. Ще двох евакуювали з легендарної Білогорівки", — розповів він і подякував волонтерам.

Зеленському подарували макет літака "Мрія"

Студенти і працівники компанії "Антонов" подарували Президенту Володимиру Зеленському макет літака Ан-225 "Мрія", знищеного загарбниками на аеродромі "Антонов" у Гостомелі.

"Наша українська "Мрія" від наших українських студентів та працівників "Антонова". Символ незламності та майбутньої перемоги", – зазначив президент.

Він опублікував фото з макетом і подякував за подарунок.

27 лютого російські загарбники знищили флагман української авіації – літак Ан-225 "Мрія" на аеродромі "Антонов" у Гостомелі під Києвом. Його відновлення коштуватиме понад 3 мільярди доларів і потребуватиме тривалого часу. ДП "Антонов" 24 березня розпочало збір коштів для відродження Ан-225.

В окупованому Херсоні росіяни викрали списки виборців і можуть використати їх для свого "референдуму"

У тимчасово окупованому Херсоні представники окупаційної влади Росії увірвалися до Державного архіву області та викрали виборчу документацію зі списками виборців за 2019 рік. Росіяни можуть це використати для організації свого "референдуму". Про це повідомила поліція Херсонської області. За даними поліції, до приміщення архіву прийшли троє чоловіків, які мали посвідчення працівника "військово-цивільної адміністрації Херсонської області", погрожували працівникам установи автоматами. Вони вкрали з архіву 15 коробок з виборчою документацією. Там були і списки виборців з чергових виборів президента України у 2019 році.

Поліція відкрила провадження за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без.

На Чернігівщині росіяни зруйнували 10 спортивних об’єктів.

На Чернігівщині внаслідок бойових дій частково чи повністю зруйновані 10 спортивних об’єктів. Внаслідок обстрілів окупантів РФ повністю зруйновані та потребують відбудови "з нуля" три об’єкти, а частково зруйнованими виявились сім спортивних об’єктів.

РФ вдарила 14 ракетами по півдню України

За 3 години 20 червня війська РФ вдарили по півдню країни 14 ракетами, повідомили в ОК "Південь". Війська РФ били по Очакову, по гирлу Дуная, по Білгород-Дністровському району Одещини і по самій Одесі.

В області та в передмісті Очакова пошкоджено сільськогосподарські площі, в Одесі внаслідок влучання ракети вигорів логістичний продовольчий склад. Пожежа на площі понад 300 кв.м оперативно ліквідована рятувальниками.

Постраждалих серед цивільного населення нема.

До України прямує перша партія обладнання для тимчасового зберігання зерна — Мінагрополітики

Перша партія "рукавів" для тимчасового зберігання збіжжя пливе до України, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства з посиланням на заступника міністра Маркіяна Дмитрасевича.

"Міністерство аграрної політики та продовольства України звернулося до урядів США, Канади, Великої Британії, ЄС із проханням надати Україні пристосування для тимчасового зберігання. Попередні результати є: перша партія уже пливе до України", — йдеться в повідомленні.

Ідеться про так звані рукави для зберігання зерна, якими аграрії вже користувалися до війни. Вони мають вигляд довгих поліетиленових мішків, в які вміщується до 200 тис. тонн зерна, і які можна зберігати прямо на полях.

Росія блокує експорт українського зерна морем, що вже спричиняє продовольчу кризу в світі. Цього року в ході весняно-польових робіт в Україні засіяно 13,4 млн га сільськогосподарських земель. За прогнозами, очікується отримати врожай у 60 млн тонн зернових та олійних культур.

Шкарлет: У 25% шкіл підтверджені укриття

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що у 25% шкіл підтверджено наявність укриттів. Про це урядовец сказав у ефірі українських телеканалів, відповідаючи на питання, який відсоток шкіл має укриття і може відчинити двері школярам першого вересня.

"У нас є 8 областей, у яких наразі йдуть активні бойові дії, і у цьому контексті, звісно ж, про навчання офлайн, а це особливо – у прифронтовій зоні, там взагалі не може бути і мови. Той відсоток, який є наразі відтворений, то це близько 25 % вже підтверджених укриттів", — сказав міністр.

Він також висловив думку, що до кінця середи у МОН вже матимуть так звану "мапу безпеки" по кожній громаді. Окремо він наголосив на тому, що саме питання забезпечення безпековими спорудами та укриттями закладів освіти належить до компетенції їх засновників, і що здебільшого це – місцеві органи влади.

За словами Шкарлета, у більшій частині буде використовуватися змішаний формат навчання: "І навіть якщо не буде у якійсь школі наявності укриттів, то ми щодо цього наразі пропрацьовуємо з ДСНС, із засновниками (питання щодо - ред.) наявності найближчих укриттів, шляхи до їх (присутніх у навчальних закладах - ред.) евакуації, тощо".

В Україні запустять Нацпрограму психічного здоров’я для подолання травм, завданих війною

В Україні готуються запустити Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка буде допомагати українцям переживати психологічні травми, завдані війною.

"Російська агресія забирає життя, калічить фізично та психологічно, змушує українців залишати домівки, розлучає сім’ї, краде дитинство. Люди опиняються в окупації, потрапляють у полон, зазнають катувань, втрачають рідних – часто на власних очах", — сказала на засіданні міжвідомчої робочої групи перша леді Олена Зеленська.

За підрахунками Міністерства охорони здоров'я, нині психологічної допомоги потребують не менш як 60% українців. Нацпрограма має на меті допомогти людям подолати стрес, пов'язаний з війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів.

Київ, Житомирська область — повітряна тривога.

ЗСУ уразили російський танк

Збройні Сили України на одному з напрямків оборони, уразили російський танк. Про це повідомляє 10-та ОГШБр. По бронетехніці нанесли удар українські бійці з 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Бійці Сил оборони застосували протитанкову зброю проти російського танка з позначенням Z, який рухався польвою дорогою на відкритій місцевості.

Росіяни зруйнували ліцей на Харківщині

Від удару РФ по Люботину Харківської області 19 червня зруйновано ліцей залізничного транспорту — за попередніми даними, у заклад влучили дві ракети.

Російська армія обстрілює Харків щодня понад два тижні.

Війська РФ хочуть вийти на адмінкордон Луганської області до 26 червня — Міноборони

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що станом на зараз у районі Сєвєродонецька ідуть "вирішальні бої", російська армія має на меті вийти на адмінкордон області до 26 червня.

"Тривають без перебільшення вирішальні бої в районі Сєвєродонецька, і плани ворога або завдання, які перед ними поставило їхнє керівництво, — це дійти до рубежів Луганської області орієнтовно до 26 червня. Зараз російська армія кинула фактично всі свої сили і засоби (в бій), щоб штурмувати населені пункти довкола. Вони намагаються прорвати оборону наших військ і взяти в оточення… Наші війська роблять усе можливе для того, щоб утримати ці території й не допустити оточення", — повідомила Маляр в ефірі телемарафону.

У Чернівцях затримали киянина за підозрою у підготовці вибухів на Укрзалізниці

​​У Чернівцях затримали 45-річного киянина, який ймовірно розвідував інформацію на користь так званої "ДНР". За даними слідства, він розвідував інформацію щодо дислокації об'єктів критичної інфраструктури та розташування особового складу ЗСУ.

За даними СБУ, чоловік готував вибухи на Укрзалізниці. Також його підозрюють у зборі інформації про розташування резервуарів з пальним та дислокацію військових підрозділів в області.

В Одесі пошкоджені 80 вікон через російську ракету

Внаслідок ранкового збиття російської ракети в Одесі пошкодження отримали 80 вікон, повідомив міський голова Труханов.

На Київщині знайшли вже 1332 тіла цивільних, вбитих під час окупації РФ — поліція

Станом на 20 червня поліція знайшла та обстежила 1332 тіла мирних жителів Київської області, які загинули внаслідок російської військової агресії. Більшість із них військові РФ розстріляли, повідомив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

"На жаль, ми і досі знаходимо тіла вбитих людей наших українців, сьогодні це вже 1332 тіла і більшість з них вбито саме зі стрілецької зброї, або автоматична, або снайперська, або навіть останнє поховання – 7 людей страчені. У жертв були простріляні і коліна, і голова. Підкреслюю, що це цивільні люди", — написав Нєбитов у Telegram.

Під російський обстріл потрапила східна частина Харкова, повідомляють журналісти Суспільного.

Білоруські військові намагалися зробити підкоп під польським загородженням на кордоні

Білоруські військові намагалися зробити підкоп під загородженням, яке польська сторона будує на кордоні з РБ, заявила Прикордонна служба Польщі.

На ділянці, що контролюється прикордонною заставою у Дубичах Церковних, польські патрулі помітили "шістьох білоруських військових, які намагалися зробити підкоп під загородженням".

Як відомо, Польща станом на сьогодні збудувала вже понад 150 км загородження на кордоні з Білоруссю.

Харків'яни повідомляють про вибухи у місті.

Зеленський: Ми зробимо все можливе для повернення українців з-за кордону

Від початку російської агресії з України виїхало понад 5 млн громадян, рятуючись від війни, але країна зробить все можливе для їх повернення додому. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

"117-й день війни. За цей час понад 5 мільйонів українців були змушені покинути свої домівки та поїхати за кордон. Принципово не хочу називати їх біженцями. Вірю, що вони повернуться додому. Одразу, щойно Росія забереться з нашої землі. Одразу, щойно буде встановлений мир. Зробимо для цього все можливе", — наголосив Зеленський.

20 червня відзначається Всесвітній день біженців.

ДБР заочно повідомила про підозру правоохоронцям Бердянська у зраді

ДБР заочно повідомила про підозру у держзраді шістьом правоохоронцям з тимчасово окупованого Бердянська Запорізької області, які перейшли на бік росіян.

Міноборони: ЗСУ майже вийшли до держкордону на Харківщині, росіяни посилили обстріли

Українські військовослужбовці ЗСУ у межах контрнаступу майже дійшли до державного кордону з Росією в Харківській області. Через це війська РФ значно посилили обстріли, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в етері телемарафону.

"Залишалось небагато Збройним силам України для того, щоб вийти на державний кордон у Харківській області, щоб і Харків, і область були переможно звільнені від ворога", — повідомила вона.

За словами Маляр, ситуація на фронті "змінюється щопівгодини", тому будь-яка інформація втрачає актуальність дуже швидко, а прогнози робити — "це справа невдячна".

На Дніпропетровщині зросла кількість загиблих від ракетного удару

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по нафтобазі на Дніпропетровщини зросла до трьох людей, повідомив керівник ОВА Валентин Резніченко.

На місці досі гасять пожежу.

Одеська область — повітряна тривога. У місті пролунав вибух.

В ЗСУ завдали ракетного удару по бурових платформах у Чорному морі — нардеп

"Наші ракетники курили не біля зміїного, а курили біля "вишок Бойка“. Ракетний удар по вишках трохи завадив газовидобутку в українському Чорному морі з боку росіян", — написав у Telegram нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

Про ракетний удар написав в Telegram самопроголошений "голова" тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов. Він заявив, що врятовано 5 осіб, троє з них поранені.

У Росії погрожують Литві "заходами у відповідь" через заборону транзиту

МЗС РФ викликало посла через заборону транзиту через територію Литви в Калінінградську область.

"Якщо найближчим часом вантажний транзит між Калінінградською областю і рештою території Російської Федерації через Литву не буде відновлений в повному обсязі, то Росія залишає за собою право на дії щодо захисту своїх національних інтересів", — йдеться у заяві МЗС країни-агресорки.

ДБР повідомило про підозру у держзраді шістьом правоохоронцям з Бердянська

Шістьом правоохоронцям з тимчасово окупованого Бердянська Запорізької області, які перейшли на бік росіян, заочно оголосили підозру у державній зраді, повідомляє Державне бюро розслідувань

Чоловіки за власним бажанням розпочали службу в місцевому окупаційному правоохоронному органі. Правоохоронці підозрюються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Білоруські військові намагалися зробити підкоп на кордоні з Польщею

Як повідомляють польські прикордонники, на ділянці Дубичі-Церківні польські патрулі помітили шістьох білоруських військовослужбовців, які намагалися зробити підкоп під нещодавно збудованим на боці Польщі парканом.

Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Андрій Осадчук.

У 2011 році Комітет міністрів Ради Європи ухвалив Стамбульську конвенцію про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Туреччина стала першою країною, яка ратифікувала цей документ. Після неї Конвенцію підписали ще 33 країни.

18 червня президент запропонував Верховній раді ратифікувати Стамбульську конвенцію.

До Макарова на Київщині приїхав голівудський актор Бен Стіллер

Бенс Стіллер прибув в Україну напередодні, як посол доброї волі ООН. 19 червня його помітили у центрі Львова.

Зранку, 18 червня, Бен Стіллер на сторінці у Twitter повідомив, що приїхав до Польщі, аби зустрітися з українськими біженцями.

"Щойно прибув до Польщі, напередодні Всесвітнього дня біженців, щоб зустрітися з людьми, на чиє життя вплинула війна в Україні", — повідомив актор.

ЄС подовжив на рік санкції через незаконну анексію Криму Росією

Про це повідомила пресслужба Ради ЄС.

Санкції включають заборону на ввезення в ЄС продукції з незаконно анексованого Криму або Севастополя, а також заборону інфраструктурних або фінансових інвестицій та туристичних послуг з незаконно анексованого Криму або Севастополя.

Обмеження стосуються також експорту певних товарів та технологій до кримських компаній або для використання в Криму в транспортному, телекомунікаційному та енергетичному секторах або для розвідки та видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів.

Медведєв: "Розморожувати" відносини зі США нині невигідно для Росії

Розморожувати відносини зі США нині невигідно для Росії. Про це заявив заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв, коментуючи “РИА Новости” перспективи переговорів зі США щодо продовження Договору про скорочення наступальних озброєнь.

За словами Медведєва, 2021-го ситуація для переговорів про нову угоду була інша, "а зараз усе: dead zone". Відносини між Москвою та Вашингтоном перебувають "у точці нуля по Кельвіну", сказав Медведєв. І розморожувати їх поки що не треба, оскільки, за його словами, це шкідливо для Росії.

"Нехай самі прибіжать або приповзуть і попросять про це. І цінують це як особливу милість. А інакше це виглядає так: вони нам — суцільні гидоти, а ми їм — ось, будь ласка, ядерна угода… Непродуктивно, небезпечно і виглядає як прояв слабкості. Нехай оцінять такий діалог по-справжньому і просять про нього на всіх вулицях і у підворіттях", — сказав Медведєв.

У Києві 8 парків та зелених зон закрити через вибухонебезпечність

Як повідомляє пресслужба КМДА, залишаються закритими:

  • частина парку "Лиса гора"
  • частина парку "Кіото"
  • парк "Борців за свободу та незалежність"
  • парк "Деснянський"
  • парк "Муромець"
  • частина парку на острові Труханів
  • частина парку "Пуща-Водиця"
  • частина Маріїнського парку

Всі інші парки — безпечні для відвідування.

Суд заборонив діяльність політичної партії "Опозиційна платформа – За життя"

Як повідомив міністр юстиції України Денис Малюська, відповідний позов було задоволено Восьмим апеляційним адміністративним судом.

Вторгнення Росії в Україну, день 117. Текстовий онлайн
Міністр юстиції Денис Малюська. Уніан

Відтак, все майно, кошти та інші активи цієї партії суд постановив передати у власність держави. Це стосується й обласних, міських і районних організацій вказаної політичної партії, а також первинних осередків та інших структурних утворень.

Наразі судом першої інстанції прийнято рішення про заборону проросійських політичних партій та тих, чия діяльність направлена на підрив суверенітету України: «Опоблок»; «Соціалісти»; «Наші»; «Держава»; «Блок Володимира Сальдо»; партія Справедливого розвитку; «Соціалістична партія України»; «Ліва опозиція»; «Партія Шарія»; «ОПЗЖ».

У Вінниці створили робочу групу, яка займеться зниклими, полоненими і загиблими

Про це повідомив начальник Нацполіції у Вінницькій області Іван Іщенко. Людям, які втратили зв’язок зі своїми родичами, близькими, знайомими, в тому числі захисниками України, необхідно звернутися до поліції та вказати наступну інформацію:

  • дату та місце зникнення особи;
  • анкетні дані безвісти зниклого, дату народження;
  • прикмети, які можуть охарактеризувати людину (татуювання, шрами);
  • номерні речі (мобільний телефон, паспорт) будь-які речі, які були у особи на момент зникнення;
  • дані інших осіб, яким також може бути щось відомо про факти зникнення (викрадення, полону).

Телефон для довідок: 089-420-18-67

Ощадбанк запустив мобільний додаток для жителів тимчасово окупованих територій

Про це повідомив у Facebook перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

"Отримали наступну інформацію. Ощадбанк зробив вхід в Ощад24 через смс по viber", — написав Соболевський.

Він пояснив, що для цього необхідно телефонувати по вебдзвінку в контакт-центр і банк змінює відправку смс на Вайбер.

На набережній Херсона розстріляли російських військових

Про це на сторінці у Facebook повідомляє оперативне командування "Південь".

За даними командування, співробітники оперативного підрозділу військ РФ замовили шашлики у закладі харчування на херсонській набережній.

"Для обслуговування таких особливих гостей прибула спеціальна сервісна група, яка відкрила рахунок за допомогою автоматної черги", - йдеться у повідомленні.

"Ми, безумовно, не зможемо отримати все зерно" — Бербок

Міжнародна спільнота не зможе отримати все заблоковане Росією українське зерно, але для продовольчої безпеки корисним буде розблокування хоча би частини зерна. Про це сказала очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок, яка прибула на зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі.

“Зрозуміло, що, врешті-решт, ми, безумовно, не зможемо отримати все зерно, але якщо нам навіть вдасться звільнити частину його на різних маршрутах, то це допоможе впоратись із цим глобальним викликом”, — сказала міністерка.

20 липня міністри закордонних справ ЄС обговорять шляхи звільнення величезного обсягу зерна, що застрягло через блокаду Чорноморського порту Росією, на зустрічі в Люксембурзі.

Вчена рада Київської консерваторії хоче залишити в назві ім'я Чайковського

16 червня відбулось робоче засідання Вченої ради НМАУ ім. П. І. Чайковського. Серед питань розглянути також і питання, що стосується назви Академії, яка має ім‘я Петра Чайковського і яке викликає нині неоднозначне до цього ставлення. Однак шляхом голосування було ухвалено залишити імʼя композитора в назві.

"Воювати можуть уряди й армії, культури ж ніколи не можуть воювати одна з іншою. Вони можуть конкурувати чи взаємозбагачуватися. Чайковський, як і Шекспір, як і Жанна д’Арк, як і Христос, не належить одному конкретному народу, він належить усьому світу", – вважає член наглядової ради академії, народний артист Юрій Рибчинський.

Вторгнення Росії в Україну, день 117. Текстовий онлайн
НМАУ ім. П. І. Чайковського. Фото: Вікіпедія

Водночас частина колективу та більшість студентів виступає за перейменування закладу. Зокрема, професорка кафедри історії світової музики Олена Корчова відреагувала у соцмережі: "Проведенням напівсекретного Робочого засідання вирішити проблему неможливо. Як і відвертим ігноруванням думки опонентів. Ще менш перспективною є позиція гібридної аргументації. Якщо є реальні причини збереження імені П. І. Чайковського в назві Академії (юридичні, практичні, фінансові), їх варто озвучити".

Російські солдати переконані, що дозвіл на мародерство їм дав Путін - СБУ

Про це йдеться у новому перехопленні СБУ.

“Тобто це, коротше, не карається кримінально, що ми мародеримо. Це дозволено. Путін дозволив же. Указ давав, що мародерство дозволено”, — розповів у розмові з дружиною російський військовий.

Як випливає з розмови, окупант заздрить старшині. Оскільки той “телевізори намародерив, пральні машинки, гриль… все гребе”. За словами російського військового, він хоче намародерити собі військову екіпіровку. Адже обмундирування на “спецоперацію” їм доводиться купувати самим.

“Я сиджу в цих (намародерених — прим. СБУ) берцях, а вони, знаєш, як чешки, є…. Ну просто чешки. А візьми наші уставні: по два кілограми берець важить. У них, по-перше, нога пітніє. А ці – продуває... З вентиляційною тканиною”, — захоплюється загарбник.

На Харківщині з пораненнями від російських обстрілів госпіталізували 8 людей

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його даними, до лікарень доставили двох жителів Балаклії, трьох людей з села Іванівка Ізюмського району, одну людину — з Чугуєва, ще одну — з Шевченкового Куп’янського району. До лікарні Первомайського за самозверненням госпіталізували 13-річну дитину.

У селі Циркуни Харківського району 74-річний чоловік підірвався на російській міні. Його також госпіталізували.

Одеська область — повітряна тривога.

Легендарний боксер Майк Тайсон записав відео на підтримку українців

Відео зі словами підтримки оприлюднила Федерація боксу України.

Kalush Orchestra виступили проти перенесення Євробачення-2023 з України

Лідер гурту Kalush Orchestra Олег Псюк записав відеозвернення до EBU, де зазначив, що засмучений рішенням про перенесення конкурсу. Нагадаємо, 17 червня Європейська мовна спілка (EBU) опублікувала заяву, де зазначила, що сумнівається у можливості України провести Євробачення-2023 у звʼязку з воєнними діями на території країни.

"Через те, що ми дуже хочемо провести це Євробачення в Україні. І наші ЗСУ зроблять все можливе, щоб це було безпечно для всіх. Тому просимо EBU і всіх, хто приймає рішення, просто дати нам трошки часу і ми вам докажемо, що все буде так, як і має бути", — прокоментував музикант.

Україна готова воювати лопатами, якщо Захід припинить постачати зброю — Кулеба

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у токшоу на німецькому каналі ARD, пише Die Welt. За його словами, ніхто на Заході не має вірити в те, що українці будуть охочіше йти на поступки без постачання озброєння.

"Якщо ми не отримаємо зброї, добре, тоді ми воюватимемо лопатами, але ми захищатимемося, тому що ця війна — війна за наше існування", — наголосив міністр.

За словами Кулеби, якщо зброю відправлять пізніше, Україна все одно скаже "дякую", але тоді багато часу буде витрачено даремно.

Блокування Росією експорту мільйонів тонн українського зерна є воєнним злочином — Боррель

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель прибув на зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі.

"Блокування Росією експорту мільйонів тонн українського зерна є воєнним злочином. Ми закликаємо Росію деблокувати порти… Неймовірно, неможливо уявити, що мільйони тонн пшениці залишаються заблокованими в Україні, а в решті світу люди страждають від голоду. Це справжній військовий злочин, тому я не можу уявити, що це триватиме набагато довше", — заявив Боррель.

Вторгнення Росії в Україну, день 117. Текстовий онлайн
Голова зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Жозеп Боррель. Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, фото: AP

20 липня міністри закордонних справ ЄС обговорять шляхи звільнення величезного обсягу зерна, що застрягло через блокаду Чорноморського порту Росією, на зустрічі в Люксембурзі.

Росіяни вдарили по Донеччині з ЗРК С-300, є загиблі та поранені

Про це повідомила пресслужба поліції Донеччини.

Протягом 19 червня російські окупаційні війська обстріляли 10 населених пунктів Донеччини з РСЗВ, артилерії, танків, а також били ракетами класу "повітря-земля" та зенітно-ракетного комплексу С-300. Двоє людей загинули у Максимільянівці та Зайцевому, 12 отримали поранення.

Під обстріли окупантів потрапили Авдіївка, Торецьк, Бахмут, Залізне, Нью-Йорк, села Зайцеве, Ближня Диліївка, Шевченко, Первомайське та Павлівка.

"️Руйнувань зазнав 21 цивільний об’єкт: 12 житлових будинків, шість з них багатоквартирні, лікарня, адмінбудівля, підприємство зв’язку, виправна колонія, гаражі", — йдеться у повідомленні.

Мережа магазинів одягу мережа Mango відмовиться від прямих продажів у РФ

Як пише іспанське видання El Pais із посиланням на заяву компанії, Mango припинить діяльність у РФ і  досягла угоди з кількома своїми франчайзинговими партнерами щодо передачі їм свого бізнесу.

Таке рішення ухвалили "через невизначеність щодо розвитку геополітичної ситуації" через вторгнення РФ в Україну.

ЄС заморозив активів російських олігархів на 12,5 млрд євро

Як пише Die Welt, це загальна сума, яку було заблоковано завдяки санкціям Брюсселю. Російські олігархи втратили розкішні яхти, вертольоти, картини, нерухомість та інше майно на 12,5 млрд євро.

За даними Єврокомісії, сума конфіскованих російських активів із квітня подвоїлася.

"Сума заморожених активів російських олігархів майже подвоїлася з 6,7 млрд євро у квітні до понад 12,5 млрд євро", — повідомив офіційний представник Єврокомісії з питань юстиції Крістіан Віганд.

ЗСУ втратили контроль над Метьолкіним на Луганщині

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Втрачено контроль над Метьолкіним поблизу Сєвєродонецька, а в промзоні міста - пекло від обстрілів. Рашисти посилили артилерійські та авіаційні обстріли. Потужно росіяни гатять по Сєвєродонецькій промзоні та околицях міста. Те саме в районах Тошківки та Устинівки, бо "орки" хочуть здійснити там прорив, і задля цього стягнули туди велику кількість техніки", — розповів Гайдай.

Він додав що бої точаться в багатьох селищах навколо Сєвєродонецька та Лисичанська.

Білоруський народ не підтримує війну з Україною — Єрмак

Ймовірність масштабної участі білоруської армії у війні проти України не висока через настрої народу білорусі. Про це в інтерв'ю LB розповів керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Вторгнення Росії в Україну, день 117. Текстовий онлайн
Голова Офісу президента: Білорусь не бере активної участі у війні.

"Безумовно, Білорусь взяла участь в агресії – саме з її території стартували перші ракети, звідти напали російські війська. Проте ми вважаємо, що білоруський народ не підтримує цю ідею (участі у війні проти України - ред.). Безумовно, вони надали свою територію для російських військ. Але імовірність масштабної участі у війні білоруської армії не є дуже високою саме через настрої народу Білорусі", — наголосив Андрій Єрмак.

Міст Патона відкрили для 4 автобусних та 2 тролейбусних маршрутів громадського транспорту

Про це повідомляє пресслужба КМДА.

Автобусні маршрути:

№ 51 «ст. м. «Червоний Хутір» – ст.м. «Либідська».

№ 55 «Дарницька площа – ст. м. «Палац Спорту».

№ 115 «Контрактова площа – Будинок культури».

№ 118 «ст. м. «Чернігівська» – ст. м. «Політехнічний інститут».

Тролейбусні маршрути:

№ 43 «Дарницька площа – Кібцентр».

№ 50 «вул. Милославська – ст. м. «Либідська».

Також відновлено роботу тролейбусного маршруту №36, який курсує від вулиці Північної до станції метро Святошин.

Українська ППО збила дві російські ракети, які випустили по Одещині

20 червня російські військові випустили ракети "Онікс" по Одещині: вночі по Білгород-Дністровському району, а ранком по Одесі. Обидві ракети збили сили української ППО. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь".

Ракети запустили з берегового комплексу з території окупованого Криму. За останній тиждень це вже четверта ракетна атака по області: війська РФ атакували також 14, 18 та 19 червня.

Вранці ворог тричі обстріляв прикордоння Сумщини та Чернігівщини

Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

"Прикордонники зафіксували два обстріли, які ствольна артилерія рашистів вела з боку російського села зернове. Близько трьох десятків ворожих снарядів розірвалися на околиці прикордонних сіл Шосткинського району", — йдеться в повідомленні.

РФ не може домогтися переваги в повітрі і діє в ризикованому стилі — британська розвідка

Наземні та тактичні повітряні операції Росії протягом вихідних залишалися зосередженими на центральному Донбасі, повідомляється у щоденному звіті розвідки Міністерства оборони Великої Британії.

"На сьогодні російські ВПС показали низькі результати на війні. Їхня нездатність постійно забезпечувати повітряну потужність, ймовірно, є одним із найважливіших факторів невдач Росії. Вони не можуть отримати повну перевагу в повітрі і рідко перелітають далеко за українські кордони. Деякі з основних причин цих труднощів перегукуються з причинами російських сухопутних військ. Протягом багатьох років велика частина російської повітряної бойової підготовки, швидше за все, була чітко розроблена, щоб справити враження на вищих посадових осіб, а не розвивати динамічну ініціативу серед екіпажів", — зазначили у британській розвідці.

Хоча Росія має вражаючий список відносно сучасних і боєздатних бойових літаків, ВПС не змогли розвинути інституційну культуру та навички, необхідні для персоналу, щоб задовольнити прагнення Росії забезпечити західний стиль повітряної кампанії. Це призвело до того, що на сухопутні війська, які виснажуються, припадає більше навантаження, ніж планувалося.

Росія втратила майже 34 тисячі особового складу у війні з Україною — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Запорізькому напрямках.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.06 орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 33800 (+200) осіб,
  • танків ‒ 1477 (+9) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3588 (+11) од,
  • артилерійських систем – 749 (+4) од,
  • РСЗВ — 238 (+3) од,
  • засоби ППО — 98 (+0) од,
  • літаків – 216 (+0) од,
  • гелікоптерів – 181 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 601 (+3),
  • крилаті ракети — 130 (+0),
  • кораблі /катери — 14 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2527 (+4) од,
  • спеціальна техніка — 55 (+0).

Запорізька і Донецька області — відбій тривоги.

Обстріли на Дніпропетровщині, авіаудари на Донбасі. Як минула ніч у регіонах

На Дніпропетровщині вночі військо РФ обстріляло з артилерії Зеленодольську громаду, люди не постраждали. На Луганщині російські військові тричі атакували з повітря. На Донеччині інтенсивність обстрілів наростає по всій лінії фронту. На Херсонщині мирні жителі продовжують розповідати про мародерства з боку окупантів. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

На Дніпропетровщині вночі військо РФ обстріляло з артилерії Зеленодольську громаду. Згорів будинок. Люди не постраждали.

Харків: інтенсивність обстрілів міста збільшилась, зокрема крайніх північних районів. Постраждалих, попередньо, немає.

По області окупанти обстрілюють Чугуївщину, протягом доби — одну людину поранили. Активні обстріли на Ізюмському напрямку, де ведуться бої, п’ятеро постраждалих. У Первомайському Лозівського району — один постраждалий. Також обстрілів зазнала Золочівська громада.

Луганщина: російські військові тричі атакували з повітря – в районах Білої Гори, Мирної Долини і одного зі зруйнованих мостів, що з’єднує Лисичанськ та Сєвєродонецьк. Непридатні для переміщення мости окупанти обстрілюють регулярно, добиваючи залишки інфраструктури. Вкотре постраждали селища Павлоград і Синецький. Також в Сєвєродонецьку під вогонь російського війська потрапила територія заводу “Склопластик” та полігону рятувальників.

Зі ствольної та реактивної артилерії обстріляні Лисичанськ, Сиротине, Воронове, Борівське, Біла Гора, Устинівка, Мирна Долина, Тошківка, Оріхове, Золоте-3, Миколаївка, Білогорівка. Загиблих та поранених, за попередніми даними, немає.

Донеччина: інтенсивність обстрілів наростає по всій лінії фронту. За добу — авіаудари по Торецьку, Нью-Йорку, Новомихайлівці.

Щільні обстріли із артилерії, танків, РСЗО "Град" і "Ураган" Авдіївки, Зайцевого, Залізного, Бахмуту.

Пошкоджено 6 багатоповерхівок і 6 приватних житлових будинків, адмінбудівля відділення поліції, приміщення “Укртелекому”, автобаза, Торецька виправна колонія, лікарня.

Одна людина загинула, семеро — поранені (серед них — одна дитина).

Миколаївщина: 19 червня були обстріли у Широківській громаді. Потерпілих немає, пошкоджені житлові будинки. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Внаслідок обстрілів міста Очаків Очаківської громади 19 червня одна людина загинула, дві були поранені.

У другій половині дня 19 червня також були обстріли в селі Галицинове Галицинівської громади. Часткова руйнація житлових будинків. Потерпілих немає. Російських обстрілів зазнало і село Лупареве. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Внаслідок обстрілів села Червоне Воскресенської громади припинилася подача енерго- та водопостачання. Руйнувань та потерпілих немає. У с. Червоне через російські обстріли зайнялося поле з озимою пшеницею.

Херсонщина: ситуація стабільно тяжка в Бериславському та Каховському районах. Від бойових дій пошкоджені та знищені будинки мирних жителів, багато замінованої інфраструктури. Мирні жителі продовжують розповідати про мародерства з боку окупантів, погрози фермерам, підприємцям та викрадення людей.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Вінницькій, Одеській, Запорізькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, Полтавщині, Сумщині, Київщині та Житомирщині.

У Сєвєродонецьку росіяни контролюють більшість житлових кварталів — Стрюк

У Сєвєродонецьку росіяни контролюють більшість житлових кварталів, використовують заборонені боєприпаси, вуличні бої точаться майже цілодобово. Про це повідомив керівник військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк.

Харківська та Запорізька області, Бахмутський район Донецької області — повітряна тривога!

Ювенальні прокурори: 323 дитини загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Більш ніж 909 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 20 червня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 323. Зросла кількість поранених — 586. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 302, Харківській — 173, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 54, Херсонській — 52, Миколаївській — 48, Запорізькій — 30, Сумській — 17.

Захисники “Азовсталі”, які потрапили у полон, — живі. Водночас, в яких умовах їх утримують, невідомо — Єрмак

Захисники “Азовсталі”, які потрапили у полон, — живі. Водночас, в яких умовах їх утримують, невідомо. Про це в інтерв’ю LB.ua розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак.

“Знаємо, що вони живі. Що стосується умов, це питання теж відстежується. Сказати чітко, в яких вони умовах, ми наразі не можемо. Але ми точно знаємо, що вони живі. ГУР постійно тримає це на контролі, з деякими з них є зв’язок, і процес щодо їх звільнення не зупиняється ні на годину. Я дуже сподіваюсь, що наразі він ввійде в свою активну фазу, і ми почнемо повертати наших героїв до України”, — сказав Єрмак.

У Києві рух мостом Метро і мостом Патона відкрито для водіїв — КМДА

У Києві рух мостом Метро і мостом Патона відкрили для водіїв. Про це повідомляє КМДА.

На Харківщині рятувальники за добу гасили дві пожежі, які виникли внаслідок російських обстрілів

Працівники ДСНС на Харківщині продовжили гасити пожежу, спричинену російським обстрілом в Ізюмському районі 18 червня, та загасили пожежу в селі Баранівка Золочівської громади. Про це 20 червня повідомили в обласному управлінні рятувальників.

У селі Баранівка горіла господарча споруда та сінник на площі 20 кв. м., йдеться у повідомленні.

Піротехніки знищили 35 російських боєприпасів.

Протягом багатьох років Польща була мішенню Росії, яка використовує пропаганду та дезінформацію проти Польщі — представник спецслужб Польщі

Протягом багатьох років Польща була мішенню Росії, яка використовує пропаганду та дезінформацію проти Польщі. Про це у Twitter написав речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин.

За його словами, Кремль проводить різноманітні заходи, знаменником яких є удар по фундаментальному праву поляків на власну державність і безпеку.

“Росія намагається переконати аудиторію — російське суспільство і Захід, що Польща не має права на суб'єктивність, не повинна сприйматися всерйоз союзниками і повинна становити "сіру зону" безпеки між НАТО і Росією”, — написав Жарин.

На Дніпропетровщині російські військові з артилерії обстріляли Криворізький район — ОВА

На Дніпропетровщині російські військові з артилерії обстріляли Криворізький район. У Великій Костромці згорів будинок. Люди не постраждали, повідомив очільник ОВА Валентин Резніченко.

Одеська, Миколаївська, Донецька область — відбій тривоги.

В Одесі видно дим

В Одесі видно дим, передають кореспонденти Суспільного.

Вознесенський район Миколаївської області — повітряна тривога!

В Одесі пролунав вибух

В Одесі пролунав вибух, передають кореспонденти Суспільного.

Одеська область — повітряна тривога!

Покровський і Бахмутський райони Донецької області — повітряна тривога!

На Донбасі РФ активно застосовує авіацію — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках ситуація значних змін не зазнала. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 20 червня.

На Сіверському напрямку РФ продовжує утримувати до трьох батальйонних тактичних груп зі складу 1-ї танкової армії Західного військового округу та підрозділи повітряно-десантних військ для прикриття ділянки російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях. У Брянській області росіяни розгорнули до зенітного ракетного дивізіону ЗРК С-300В4.

Крім того, російські військові обстріляли з артилерії район населеного пункту Середина-Буда Сумської області.

На Слобожанському напрямку армія РФ завдал авіаційного удару та здійснила артилерійський обстріл в районах населених пунктів Тимофіївка та Морозова Долина.

На Харківському напрямку основні зусилля російське військо зосереджує на недопущенні просування Сил оборони до державного кордону України. Армія РФ інтенсивно обстрілювала з артилерії райони населених пунктів Козача Лопань, Малі Проходи, Дементіївка, Петрівка, Верхній Салтів, Рубіжне та околиці Харкова.

На Слов’янському напрямку російські військові обстрілювали зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Чепіль, Пришиб, Протопопівка, Велика Комишуваха, Дібрівне, Вірнопілля, Маяк, Курулька, Богородичне, Мазанівка, Краснопілля та Долина.

На Донецькому напрямку армія РФ продовжує зосереджувати основні зусилля на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Інтенсивно застосовує авіацію.

На Сєвєродонецькому напрямку російське військо обстрілювало зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Лисичанськ, Сиротине, Воронове, Борівське, Біла Гора, Устинівка, Мирна Долина, Тошківка та завдало авіаційних ударів парами літаків Су-25 поблизу Білої Гори та Мирної Долини. Тривають бойові дії за встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк.

На Бахмутському напрямку протягом доби росіяни обстрілювали із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Оріхове, Золоте-3, Миколаївка, Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Покровське, Клинове, Зайцеве і Нью-Йорк. Противник завдав авіаудару поблизу Яковлівки та ракетних ударів неподалік Травневого, Доломітного, Зайцевого та Нью-Йорка.

На Лиманському, Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках армія РФ намагається не допустити перегрупування підрозділів українських військ. Обстрілювала з артилерії різних калібрів райони населених пунктів Калинове, Очеретине, Бердичі, Желанне, Тоненьке, Сєверне, Орлівка, Семенівка, Веселе, Авдіївка, Нетайлове, Водяне, Опитне, Первомайське, Піски, Красногорівка, Марʼїнка, Новомихайлівка, Павлівка, Шевченко, Велика Новосілка, Времівка, Ольгівське, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка, Полтавка, Малинівка, Червоне, Залізничне, Гуляйпільське, Новоданилівка, Оріхів та Камʼянське.

На Лиманському напрямку російське військо завдало авіаційного удару двома літаками Су-25 в районі населеного пункту Пришиб та ракетного удару в районі населеного пункту Маяки.

На Авдіївському напрямку росіяни завдали авіаційних ударів літаками Су-25 в районах населених пунктів Шевченко та Вугледар.

На Південнобузькому напрямку армія РФ намагається утримати зайняті рубежі та запобігти наступу українських військ. Активних дій не вела. Обстрілювала зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Червоний Яр, Мурахівка, Калинівка, Зелений Гай, Квітневе, Поляна, Червона Долина, Широке, Благодатне, Зоря та Лупареве.

В готовності до завдання ракетних ударів РФ утримує 5 носіїв крилатих ракет морського базування — Генштаб

В акваторії Чорного та Азовського морів основні зусилля корабельне угруповання РФ зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 20 червня.

В готовності до завдання ракетних ударів по обʼєктах на території України утримуються 5 носіїв крилатих ракет морського базування.

Російської артилерії в поєднанні з піхотою недостатньо для просування РФ в межах Сєвєродонецька — ISW

Зосередженої російської артилерії в поєднанні з ймовірно малочисельними піхотними підрозділами залишається недостатньо для просування Росії в межах Сєвєродонецька. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW ).

Російські війська продовжували готуватися до наступу на Слов’янськ з південного сходу від Ізюма та на захід від Лимана, зазначили аналітики.

Російські військові зосереджені на зміцненні оборонних позицій уздовж південної осі через нещодавні успішні контратаки українських військ уздовж кордону Херсонщини та Миколаївщини.

Успішні українські контратаки в районі Запоріжжя змушують російські війська кинути підкріплення на цей ослаблений сектор лінії фронту.

Російські війська, ймовірно, здійснюють артилерійські обстріли під фальшивим прапором по території, яку контролює Росія, щоб зменшити українські настрої та заохочувати мобілізацію сил-посередників.

“Укрзалізниця” призначила на понеділок, 20 червня, один евакуаційний потяг

“Укрзалізниця” призначила на понеділок, 20 червня, один евакуаційний потяг. Він вирушить з Покровська до Львова, повідомляється на сайті перевізника.

  • 16:30 — 234/233 Покровськ — Дніпро — Львів

На південному фронті російське військо за добу втратило 2️8️ військових — ОК "Південь"

На південному фронті російське військо за добу втратило 2️8️ військових, 152-міліметрову гармату-гаубицю, танк та 2 військові автівки. Про це повідомило оперативне командування “Південь”.

На південному фронті на лінії зіткнення обстановка під контролем сил оборони — ОК "Південь"

На південному фронті на лінії зіткнення обстановка під контролем сил оборони. Військо РФ тримається оборонних рубежів, але намагається проводити повітряну розвідку, гатити артилерією та наносити ракетні удари по тилу українських позицій та звільнених населених пунктах. Про це повідомило оперативне командування “Південь”.

Скована у просуванні суходолом, російська армія активізує повітряні удари. В районі Апостолового російський винищувач застосував по українському бомбардувальнику крилату ракету класу “повітря-повітря”. Український пілот ухилився від атаки. На Херсонщині російський Ка-52 намагався вдарити по українських позиціях. На Миколаївщині український зенітно-ракетний підрозділ знищив безпілотний розвідник.

В Чорному морі корабельне угруповання РФ поповнило склад — ОК "Південь"

В Чорному морі корабельне угруповання РФ поповнило склад. Про це повідомило оперативне командування “Південь”. Відтепер там перебувають 3️ надводних і 3️ підводних носії крилатих ракет, чий спільний арсенал складає 3️6️ ракет, а також 3️ великі десантні кораблі.

Запорізька область — відбій тривоги.

ЗСУ знищили 14 росіян, тягачі та САУ — ОТУ "Схід"

На східних рубежах українські військові знищили 14 росіян та їх військову техніку.

Про це повідомляє Оперативно-тактичне угруповання "Схід".

Зокрема, українські захисники знищили одну САУ та чотири артилерійські тягачі.

Харківська область — повітряна тривога.

Українська авіація знищила ротно-тактичну групу та опорний пункт росіян

Українські повітряні сили знищили ротно-тактичну групу та один з опорних пунктів Росії.

Про це повідомляють Повітряні сили ЗСУ у Facebook.

Зазначається, що українські винищувачі патрулюють повітряний простір та прикривають дії ударної авіації, яка завдає ракетно-бомбових ударів по позиціях росіян на кількох напрямках.

"У результаті авіанальотів 19 червня знищено техніку та живу силу ротно-тактичної групи окупантів, а також один з опорних пунктів противника", — йдеться у повідомленні.

Резніков анонсував виставки знищеної російської техніки в Європі

В Європі відбудуться виставки знищеної Збройними силами України російської військової техніки.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю Polsatnews.

За його словами, першим містом, де відбудеться така виставка, стане Варшава. Потім аналогічні заходи відбудуться в інших європейських столицях, зокрема в Берліні, Парижі, Мадриді та Лісабоні.

"Ми допоможемо, щоб російські танки були в Європі, але як уламки", — сказав Резніков, говорячи про бажання російських генералів бачити свої танки в Лісабоні.

СБУ викрила коригувальника ракетних обстрілів на Одещині

Контррозвідники Служби безпеки України затримали на Одещині російського агента, який коригував ракетні обстріли.

Як повідомив пресцентр СБУ, зловмисник коригував ракетні удари по мосту через Дністровський лиман. Про результати обстрілів він звітував своєму "куратору" через закриті канали зв’язку.

За даними СБУ, загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ спецслужба відкрила понад 13 тисяч кримінальних проваджень, пов’язаних з агресією проти України.

Харків'яни повідомляють про вибухи

Не менш як шість вибухів чули харків'яни після оголошення повітряної тривоги. Російська армія обстрілює Харків щодня понад два тижні.

Зеленський анонсував історичний тиждень для України

Президент Володимир Зеленський у щоденному зверненні повідомив, що новий тиждень для України буде історичним, адже на саміті ЄС очікується надання країні статусу кандидата у члени Європейського Союзу. Водночас через це варто очікувати більш агресивних дій з боку Росії.

"Очевидно, що варто очікувати від Росії посилення ворожої активності. Спеціально – показово. Саме цього тижня. І не тільки проти України, а й проти інших країн Європи. Ми готуємося. Ми готові. Попереджаємо партнерів", – сказав український лідер.

Австралія передала Україні перші БТРи M113

Австралія передала Україні чотири з 14 обіцяних бронетранспортерів M113 у рамках пакета військової допомоги на суму 285 мільйонів доларів.

Про це інформує австралійський телеканал 9NEWS.

Зазначається, що перші бронетранспортери були завантажені в український вантажний літак минулого тижня.

"У бою вже використовуються австралійські машини Bushmaster, протиброньова зброя, безпілотні літальні системи та боєприпаси", – нагадує телеканал.

Окрім Австралії, Україна планує додатково отримати M113 від США, Данії, Нідерландів, Португалії та Литви.

Довідка: БТР M113 — основний гусеничний бронетранспортер, що перебуває на озброєнні механізованих військ армії США та багатьох армій інших країн світу. Екіпаж M113 складається з двох осіб: механіка-водія і командира, крім них бронетранспортер може штатно перевозити одинадцять десантників. Лобова частина корпусу в базовій конфігурації забезпечує захист від 12,7-мм бронебійних куль з дистанції 200 метрів.

На початок