Збірна України візьме участь у чемпіонаті Європи-2022 з художньої гімнастики: склад команди та розклад

Збірна України візьме участь у чемпіонаті Європи-2022 з художньої гімнастики: склад команди та розклад

Збірна України візьме участь у чемпіонаті Європи-2022 з художньої гімнастики: склад команди та розклад
. Ukrainian Rhythmic Gymnastics Federation

Онопрієнко спробує поборотися за дебютні нагороди континентальної першості.

Збірна України візьме участь у чемпіонаті Європи-2022 з художньої гімнастики, що відбудеться з 15 до 19 червня в ізраїльському Тель-Авіві. Згідно останньої версії заявки, участь у змаганнях візьмуть 12 українських спортсменок: по три – в особистих дорослих і юніорських змаганнях, і ще шість – у групових.

На чемпіонаті розіграють 14 комплектів нагород: п'ять – у особистих змаганнях (багатоборство + окремі види), три – в групових (багатоборство + окремі види), чотири – в юніорських фіналах у окремих видах та ще два – в командній першості (по одному в дорослих і юніорських категоріях).

На минулому чемпіонаті Європи-2021 у болгарській Варні Україна залишилася без медалей. Найкращий результат тоді показала нинішня лідерка збірної Вікторія Онопрієнко: 11-те місце в багатоборстві. Українська група була в топ-6 багатоборства й топ-5 у окремих фіналах.

За всю історію участі в чемпіонатах Європи з художньої гімнастики українки завоювалаи 92 медалі: 30 золотих, 34 срібні та 28 бронзових. Це третій показник після Росії (175 медалей) та Болгарії (116).

У турнірі не візьмуть участь російські та білоруські гімнастки, які наразі усунені від міжнародних змагань через розпалення їхнімі країнами повномасштабної війни проти України 24 лютого 2022 року.

Читайте також: У Росії забрали чемпіонат Європи-2023 з художньої гімнастики через санкції внаслідок вторгнення в Україну

Склад збірної України на чемпіонат Європи-2022 з художньої гімнастики

  • Особисті змагання (дорослі): Вікторія Онопрієнко (обруч, м'яч, булави, стрічка), Меланія Тур (обруч, м'яч, булави), Поліна Каріка (стрічка).
  • Групові змагання (дорослі): Єлизавета Азза, Діана Баєва, Дарина Дуда, Єлизавета Набивач, Каріна Сидорак, Олександра Ющак.
  • Особисті змагання (юніорки): Таїсія Онофрійчук (обруч, стрічка), Катерина Цема (м'яч), Ума Шамілова (булави).

18-річна Онопрієнко втретє в кар'єрі виступатиме на дорослому чемпіонаті Європи та є однією з основних претенденток на медалі в окремих видах. У цьому сезоні вона брала участь лише у двох етапах Кубка світу й на обох була на п'єдесталі у вправах зі стрічкою: "бронза" в Софії та "золото" в Пезаро.

Читайте також: Україна вперше за три роки здобула "золото" на Кубку світу з художньої гімнастики

Партнерка Онопрієнко по олімпійській збірній Христина Погранична ще не повернулася до змагань у цьому сезоні. На початку року їй зробили операцію на нозі.

Головними суперницями Онопрієнко будуть представниці Болгарії (Боряна Калейн і Стіляна Ніколова) та Італії (Софія Раффаелі й Мілена Балдассаррі), які стали новими лідерками художньої гімнастики за відсутності усунених від змагань росіянок і білорусок та завершення кар'єр топспортсменок Ізраїлю: олімпійської чемпіонки Ліной Ашрам і віцечемпіонки світу в команді Ніколь Зелікман.

Якщо заявка не зазнає змін, для 17-річної Тур і 16-річної Каріки це може стати дебютною континентальною першістю.

Суттєво оновився склад груповичок, порівняно з попереднім, олімпійським, сезоном. З минулорічного чемпіонату світу-2021 до команди повернулися лише Дарина Дуда та Діана Баєва. З них лише Дуда брала участь у Олімпійських іграх-2020 у Токіо. Для решти, зокрема однієї з топюніорок України минулих сезонів Каріни Сидорак, це буде дебютом на такому рівні.

Фаворитками на золоті нагороди в групових змаганнях традиційно будуть команди Болгарії та Італії.

Читайте також: Ігор Радівілов здобув для України перше "золото" Кубка світового виклику-2022 зі спортивної гімнастики

Розклад чемпіонату Європи-2022 з художньої гімнастики

  • Середа, 15 червня. 10:00 – Особисті змагання (юніорки). Кваліфікація / командна першість.
  • Четвер, 16 червня. 09:00 – Особисті змагання. Кваліфікація (обруч, м'яч).
  • Четвер, 16 червня. 19:30 – Особисті змагання (юніорки). Фінали в окремих видах (обруч, м'яч, булави, стрічка).
  • П'ятниця, 17 червня. 10:00 – Особисті змагання. Кваліфікація (булави, стрічка).
  • Субота, 18 червня. 11:00 – Особисті змагання. Фінал багатоборства.
  • Субота, 18 червня. 17:30 – Групові змагання. Кваліфікація / багатоборство.
  • Неділя, 19 червня. 10:00 – Особисті змагання. Фінали в окремих видах (обруч, м'яч, булави, стрічка).
  • Неділя, 19 червня. 13:00 – Групові змагання. Фінали в окремих видах (5 обручів, 3 стрічки + 2 м'ячі).
Читайте також: Американські гімнастки вимагають від ФБР понад $1 мільярд за провал у розслідуванні насильства екслікаря збірної
На початок