Тест: чемпіонат 1
Тест: чемпіонат 1
Шлях України у відборі на ЧС-2022: як збірна України через труднощі й війну дійшла до "матчу життя"

Шлях України у відборі на ЧС-2022: як збірна України через труднощі й війну дійшла до "матчу життя"

Шлях України у відборі на ЧС-2022: як збірна України через труднощі й війну дійшла до "матчу життя"
. AP

Від зміни тренера збірної до повномасштабної війни на території України.

"Немає часу радіти, бо у нас попереду дуже важливий матч. Назвав би його фіналом усього нашого життя". Півзахисник збірної України Олександр Зінченко не особливо радів після перемоги над Шотландією у півфіналі плей-оф відбору чемпіонату світу-2022. Україна зробила лише перший крок для потрапляння на Мундіаль, але попереду залишилася фінальна перепона.

За всю історію Україна лише одного разу грала на чемпіонаті світу, у 2006 році. Тоді команда Олега Блохіна виграла групу відбору, а на самому турнірі дійшла до 1/4 фіналу, де програла майбутнім чемпіонам.

З того часу пройшло уже 16 років. У складі збірної залишився лише один гравець, що потрапляв до заявки на ЧС-2006. І от Україна знову перебуває в одній грі від того, аби потрапити на світову першість.

Читайте також: Україна вп'яте намагається пройти на чемпіонат світу з футболу через плей-оф. Як закінчувалися попередні спроби?

Відбір, що почався у березні 2021 року, можна назвати чи не найскладнішим для України: як за прогресом у кваліфікації, так і за нефутбольними подіями. Суспільне Спорт згадує, який шлях пройшла Україна перед вирішальним матчем проти Вельсу і що за цей час відбулося.

Старт відбору: три поспіль гри внічию під керівництвом Андрія Шевченка

Відбір на чемпіонат світу-2022 збірна України розпочала під керівництвом Андрія Шевченка, зіграла три матчі у березні.

Початок відбору вийшов для України оптимістичним: синьо-жовті за рівної гри зіграли внічию на виїзді з чинними чемпіонами світу, командою Франції (1:1). Попереду були два домашні матчі проти Фінляндії та Казахстану.

Однак і наступні два матчі України закінчилися внічию 1:1. В обох випадках синьо-жовта збірна втрачала перевагу в рахунку: фіни відігралися з пенальті на останніх хвилинах, а казахи забили свій гол у другому таймі, після чого українці не змогли знову вийти уперед

Помилка Віталія Миколенка коштувала Україні перемоги у домашньому матчі проти Фінляндії.
Помилка Віталія Миколенка коштувала Україні перемоги у домашньому матчі проти Фінляндії. AP
"Бачу проблеми у концентрації, реалізації моментів. І я думаю, що це дзвіночок, дуже серйозний дзвіночок. Ми маємо повернутися туди, звідки починали – маємо стати командою", – говорив Шевченко після матчу проти Казахстану.

З трьома очками Україна погіршила шанси на боротьбу за вихід на чемпіонат світу-2022. Та водночас, усі суперники синьо-жовтих (за винятком Франції) так і не здобули жодної перемоги у березневому періоді.

  • Результати України у березневий відрізок відбору на ЧС-2022: Франція - Україна 1:1, Україна - Фінляндія 1:1, Україна - Казахстан 1:1

Зміна тренера: Петраков замість Шевченка

Улітку 2021 року Україна все ж виступила на перенесеному Євро-2020. І досягла історичного результату: перший в історії вихід у плей-оф та чвертьфінал, куди українці потрапили завдяки перемозі над Швецією у додатковий час.

Після успішного виступу на Євро-2020 УАФ мала провести перемовини з Андрієм Шевченком щодо подальшої співпраці існувала опція продовження контракту до кінця чемпіонату світу-2022. Однак на початку серпня сам тренер раптово повідомив про завершення роботи з національною командою.

За місяць до відновлення відбору на чемпіонат світу-2022 УАФ терміново потрібно було знайти тренера для збірної України. Після невдачі у перемовинах з Сергієм Ребровим, тренером (виконувачем обов'язків) став Олександр Петраков – чемпіон світу-2019 з молодіжною командою U20, який на момент отримання пропозиції працював з юнацькою збірною U18.

Збірна України - перша доросла команда, з якою працює Петраков. Перед цим він працював лише з молодіжними та юнацькими збірними України.
Збірна України - перша доросла команда, з якою працює Петраков. Перед цим він працював лише з молодіжними та юнацькими збірними України. УАФ

Хоча на старті відбору Україна зазнала втрат очок з Фінляндією та Казахстаном, Петраков висловлював упевненість у позитивному підсумку для синьо-жовтих у відборі на чемпіонат світу. І пропонував дивитися на кожну гру як фінальну.

"Залишилося п’ять матчів. Кожна гра – як фінальна, це не клубний футбол. Я зроблю все, що від мене залежить, щоб вивести команду на чемпіонат світу в Катарі", - такими були перші слова Петракова після призначення.

Перші матчі Петракова: відхід від футболу Шевченка, резонансні пресконференції

У перші два місяці роботи Петракова зі збірною України відбулося одразу кілька змін. Тактично Україна перебудувалася на незвичну для себе схему з трьома центральними захисниками, і відмовилася від моделі з контролем м'яча, яку пропонував тренерський штаб Шевченка.

Зміни, які впроваджував Петраков, подекуди супроводжувалися резонасними заявами. У перший місяць роботи новий тренер збірної України відкрито критикував гравців (найбільше дісталося захисникові Олександру Караваєву за помилки у матчі проти Казахстану).

Та якщо критика Караваєва не отримала свого розвитку, то конфлікт з Русланом Маліновським (втратив місце в основному складі після приходу Петракова), став одним з найгучніших: тренер публічно натякнув, що гравець відмовився залишатися на товариський матч проти Чехії. І на жовтневі поєдинки збірної України Маліновський не потрапив у список викликаних футболістів.

У перший місяць роботи з Петраковим Маліновський двічі виходив на заміни, зігравши у двох матчах проти Казахстану та Франції лише 40 хвилин.
У перший місяць роботи з Петраковим Маліновський двічі виходив на заміни, зігравши у двох матчах проти Казахстану та Франції лише 40 хвилин. AP
"Маліновський підійшов і сказав, що хоче поїхати. Я йому відповів, що адміністратор придбав квиток на 9 вересня, після гри із Чехією, але він сказав, що не хоче залишатися і бажає поїхати. Чим він це пояснив? Нічим. Я попросив адміністратора, щоб він придбав йому квиток. Людина хоче їхати хай їде. Жодного конфлікту, ми не сварилися", – коментував Петраков конфлікт з Маліновським.

У вересневих матчах Петраков продовжив нічийну серію України – п'ять нічиїх та п'ять очок за підсумками п'яти поєдинків.

  • Результати України у відборі на ЧС-2022 (вересень): Казахстан - Україна 2:2, Україна - Франція 1:1

Фінал відбору: дві перемоги у трьох матчах - вихід у плей-оф

Після вересневих матчів відбору Україна суттєво погіршила свої шанси навіть у боротьбі за друге місце та вихід у плей-оф. Однак теоретичні і математичні шанси зберігалися: важливо було здобути максимум очок у матчах проти головних конкурентів Фінляндії та Боснії і Герцеговини.

У жовтні-листопаді зміни у збірній Україні продовжилися. Однак їхня амплітуда почала зменшуватися: Петраков на пресконференціях був менш говірким перед грою проти Фінляндії він взагалі обмежився 39 словами. І саме у цьому матчі здобув першу перемогу для України у відборі на Мундіаль в Катарі.

Саме жовтневий відрізок заклав фундамент виходу у плей-оф для України. Попри те, що після Фінляндії українці втратили перемогу у грі проти Боснії і Герцеговини, вже тоді футболісти почали натякати на необхідність "повернення до базових налаштувань", закладених Шевченком.

Голу Андрія Ярмоленка у матчі проти Боснії і Герцеговини виявилося недостатньо - Україна вшосте зіграла внічию у відборі і тепер її вихід у плей-оф залежав від матчів конкурентів по групі.
Голу Андрія Ярмоленка у матчі проти Боснії і Герцеговини виявилося недостатньо - Україна вшосте зіграла внічию у відборі і тепер її вихід у плей-оф залежав від матчів конкурентів по групі. Збірна України у матчі проти Боснії та Герцеговини. Фото: AP Photos
"Билися, старалися. Але, як мені здається, потрібно більше грати з м'ячем, більше контролювати гру та грати на своїх сильних якостях", – говорив після матчу з боснійцями Андрій Ярмоленко.

Петраков зробив висновки після львівського матчу проти Боснії і Герцеговини. На вирішальний матч проти боснійців повернувся до моделі Шевченка і викликав Руслана Маліновського – тренер лаконічно пояснив, що вони з гравцем "перегорнули сторінку".

Вирішальний ж матч Україна у Боснії і Герцеговини виграла – 2:0. І вирвала друге місце у боротьбі з боснійцями та фінами: у вирішальному турі українцям допомогла Франція, яка розгромила Фінляндію, достроково гарантувавши собі перше місце в групі.

  • Результати України у відборі на ЧС-2022 (жовтень-листопад): Фінляндія - Україна 1:2, Україна - Боснія і Герцеговина 1:1, Боснія і Герцеговина - Україна 0:2

Підготовка до плей-оф: фактор війни, проблеми з організацією спарингів

Суперників у раунді плей-оф за вихід на ЧС-2022 Україна дізналася ще наприкінці 2021 року. Тоді ж визначилися дати: матчі мали відбутися у березні 2022 року. Та у розклад поєдинків втрутилася повномасштабна війна, яку розпочала Росія в Україні 24 лютого.

Війна вплинула не лише на можливість проведення матчів Україною, але й на готовність частини футболістів. Гравці, що представляють клуби з чемпіонату України, не мали ігрової практики з грудня 2021 року.

Вирішити проблему вдалося у квітні: "Динамо" та "Шахтар" отримали дозвіл на виїзд у Європу заради проведення благодійних матчів. Однак після цього ледь не виникла інша: "Динамо" відмовлялося відпускати футболістів своєчасно на вимогу Петракова, і лише після комунікації між президентом "Динамо" Ігорем Суркісом та очільником УАФ Андрієм Павелком вдалося домовитися про приїзд гравців на початку травня.

Читайте також: Як і чому "Динамо" та УАФ влаштували перший футбольний скандал під час війни в Україні: хронологія

Та організувати належну підготовку збірній Україні все ж повноцінно не вдалося. З п'яти запланованих спарингів Україна провела усього три, причому останні два проходили з різницею у 22 години. Замість четвертого товариського матчу Україна зіграла закритий двосторонній поєдинок – саме він і став заключним етапом підготовки до першої гри з Шотландією.

Україна перемогла у двох з трьох підготовчих матчів. А гравці виходили на поле в особливих футболках: номери були складені з міст, що найбільше постраждали внаслідок війни.
Україна перемогла у двох з трьох підготовчих матчів. А гравці виходили на поле в особливих футболках: номери були складені з міст, що найбільше постраждали внаслідок війни. УАФ
"Виник ще варіант із Венесуелою, але я вже на той час прийняв рішення, що краще буде провести двосторонню гру, в якій майже всі наші виконавці отримають по 90 хвилин навантаження, чого неможливо досягти в будь-якому контрольному матчі. Тобто варіанти були, але з тих чи інших причин вони нам не підійшли. Це моє рішення як головного тренера", – пояснював ситуацію Петраков.

Плей-оф: перемога над Шотландією, майбутній фінал проти Вельсу

Першу частину роботи для участі на чемпіонаті світу-2022 збірна України виконала, здолавши Шотландію з рахунком 3:1. Тепер ж на черзі гра проти Вельсу – "матч року" на думку усіх футболістів та членів тренерського штабу збірної України.

Фінал над Вельсом і справді є "матчем року" для України. В умовах війни, а також непростого відбору, поєдинок проти валлійців підсумовує увесь шлях збірної України за останні 15 місяців.

На початок