На Львівщині вартість "борщового набору" зросла майже на 45 відсотків

На Львівщині вартість "борщового набору" зросла майже на 45 відсотків

Ексклюзивно
На Львівщині вартість "борщового набору" зросла майже на 45 відсотків
. AgroPolit.com

Від початку війни на Львівщині, як і в Україні, зростають ціни. Найбільше в області подорожчали нафтопродукти — майже на 68%. На другому місті — "борщовий набір", який зріс у ціні майже на 45%. Також подорожчали хлібобулочні вироби й крупи — майже на 38%. Ліки в середньому подорожчали на 35%. А от м'ясо та молочні вироби подешевшали, трохи більше, ніж на один відсоток. Такі цифри називають в департаменті економіки області.

Про динаміку цін на Львівщині Суспільному розповів заступник директора обласного департаменту економічної політики Львівської ОДА Орест Гринів.

"Якщо розглядати за категоріями, то серед круп найбільше подорожчала гречка — на 60%. Також подорожчала крупа вівсяна на 62% і пшоно — на 41%. Якщо дивитися по "борщовому набору", то найбільше подорожчала капуста на 200%. Це можу бути пов’язано з неврожаєм. Морква подорожчала на 64, 8%", — розповідає заступник директора обласного департаменту економічної політики Львівської ОДА Орест Гринів.

Суттєво не змінилася ціна на соняшникову олію, її вартість зросла на 5%, а ціна на цукор зросла на 2%. Ціна хліба зросла на 15-20%, підрахували в обласному департаменті економіки.

"Щодо нафтопродуктів, то найбільше подорожчав газ — від початку війни на 117%. Дизельне пальне подорожчало на 65% і бензин — на 43%. Причина – зупинка постачання палива з Білорусі, збільшується кількість постачання з країн Європи і є певний дефіцит, відповідно ціна зросла", — пояснює заступник директора обласного департаменту економічної політики Львівської ОДА Орест Гринів.

Серед головних причин зростання цін економіст Ростислав Слав'юк називає збільшення ціни на пальне та на енергоносії. Товар, який до нас заводять з-за кордону, подорожчав через підвищення курсу долара.

"У ціні всіх товарів, які ми споживаємо, в собівартості є пальне. Тому великим рахунком собівартість не може залишитись та сама. Ми не можемо говорити, що ціни повернуться, як у довоєнний час, тому що ми втратили більше ніж 35% промисловості. Покращить трошки ситуацію, якщо війна закінчиться до осені і прийдуть інвестори і вони нам зіб’ють ось цей ріст цін", — каже економіст.

За словами Ростислава Слав'юк, до кінця року очікують інфляцію в межах 30%. Попри це надто підвищити ціни, до прикладу на фрукти та овочі, не вдасться, адже тоді їх не зможуть продати через зниження доходів.

Читайте також: У Львові з 2 червня вартість проїзду в маршрутках зросте до 15 гривень
На початок