Книжки російських видавництв заборонені. Що робити, якщо бачиш їх у магазині

Книжки російських видавництв заборонені. Що робити, якщо бачиш їх у магазині

Ексклюзивно
Книжки російських видавництв заборонені. Що робити, якщо бачиш їх у магазині
. Фото: Детектор Медіа

Після початку повномасштабної війни в Держкомтелерадіо заборонили ввезення і розповсюдження всієї видавничої продукції з території Росії. Не дивлячись на це, у деяких мережах досі знаходять книги з країни-агресора.

Суспільне Культура поспілкувалося з першим заступником Голови Держкомтелерадіо Богданом Черваком про те, які санкції застосовують до порушників та що робити небайдужим громадянам, якщо вони бачать літературу з РФ.

Коротка історія питання

Обмеження на ввезення книг з РФ почали діяти ще у 2016 році – але тоді це стосувалося лише тих книжок, у яких визначали антиукраїнський зміст. Перевірку здійснювала Експертна рада при Держкомтелерадіо.

Читайте: Заборонено майже 300 видань, дозволено близько 22 тис.: як регулюється ввезення книг із РФ в Україні

Після початку повномасштабного вторгнення, 6 березня, у Держкомтелерадіо опублікували Наказ, в якому призупинили видачу та зупинили дію дозволі на ввезення видавничої продукції з території Росії.

"Рішення Держкомтелерадіо прийнято на початку березня у зв'язку з відкритою та широкомасштабною військовою агресією РФ проти України та з метою недопущення культурного та інформаційного впливу держави-агресора на суспільні настрої українців", – повідомляє комітет у заяві.

Заборонені книги зникли не всюди

Тим не менш у травні, майже після двох з половиною місяців після оприлюднення Наказу, відвідувачі однієї з мереж супермаркетів опублікували фото, що свідчили, що книги російського видавництва досі можна знайти на полицях.

"Дитяча література російською в центрі книжкової розкладки?! До 24.02.22 була преса українською і жодної книги російською на видному місці. А це що таке? Кого ви підтримуєте?", — написала користувачка Тетяна Швидченко.

Згодом пані Швидченко зайшла до супермаркету знову:

"Знашла набагато більше російськомовних книг. А зокрема й виданих у Москві. Це за межею", — написала вона.

Відповідь мережі

Суспільне Культура звернулося за офіційним коментарем до мережі супермаркетів. Наводимо їхню відповідь без змін:

"Доброго дня!

Звісно, що продаж літератури виробництва країни — агресора в українських магазинах недопустимий. Ми відреагували на наказ стосовно заборони ввезення та розповсюдження книжок з РФ і підтримуємо його. Враховуючи активні бойові дії у країні, ми не мали можливості прослідкувати виконання розпорядження у всіх торгових точках. Адже консолідували зусилля на забезпеченні населення товарами першої необхідності.

Отримавши запит від клієнтів, ми негайно розпочали повторну, вже більш детальну перевірку асортименту книжок в магазинах нашої мережі. Наразі більшість з них вже була знята з полиць, і в надкороткі терміни ми завершимо аудит і приберемо залишки цієї "помилки".

Як контролюється заборона на російські книги

Згідно з текстом Наказу, контроль за виконанням приписів про заборону книг російського видавництва призначено першому заступником Голови Держкомтелерадіо Богдану Черваку. Суспільне Культура розпитало його про те, як на практиці працює заборона.

Він розказав, що Держкомтелерадіо скасувало усі дозволи, які надавалися на ввезення виданої в РФ літератури, а також було припинило видачу нових дозволів. Щодо розповсюдження вже ввезених книг, то, за словами Червака, Держкомтелерадіо звернулося по допомогу до обласних військових адміністрацій:

"Ми звернулися до обласних військових адміністрацій з листом, в якому повідомили про Наказ – і попросили їх сприяти виконанню цього наказу.

Тобто, не допустити розповсюдження книжкової продукції, яка ввезена з території РФ і Білорусі, в крамницях, бібліотеках чи пунктах роздрібної торгівлі".

За словами Богдана Червака, питання розповсюдження книжок з РФ все ще очікує законодавчого урегулювання.

"Відповідний текст закону розглядається, незабаром Верховна Рада його ухвалить. Це невеликий закон, але відповідно до цього закону буде заборонене розповсюдження книжок, виданих в Росії чи Білорусі – і розписана процедура “що робити, коли виникають такі випадки" (продаються книжки, видані в РФ, - ред.)

Але наскільки я володію інформацією, такі випадки є поодинокі.

Насправді, українці адекватно реагують на цю ситуацію, розуміючи, що книжки, видані в РФ чи на території Білорусі – це вже сьогодні маркери “русского міра”, який прийшов вбивати українців.

Тому великого опору я не бачу, навпаки, я бачу сприяння і не робив би із цього поодинокого прикладу якусь проблему, яка є характерна для України".

Книжки російських видавництв заборонені. Що робити, якщо бачиш їх у магазині?
Богдан Червак.

Санкції

На питання, чи можна розглядати конкретний випадок, про який написала Тетяна Швидченко в Facebook, як порушення Наказу, Богдан Червак відповів:

"Скажімо так, у нас немає на цю пору реальних механізмів за допомогою яких ми б могли довести цю справу до суду і накласти якесь покарання.

Але виховну бесіду правоохоронні органи можуть провести. І якщо треба потреба, то вони це швидко і оперативно здійснять.

Якщо їм не вистачило двох місяців, щоб прибрати ці книжки, то після цього в нас є механізм, який може бути для них запроваджений. Зокрема ми спілкуємось на цю тему із правоохоронними органами, зокрема МВС, Службою безпеки України. Вони, як правило, дуже швидко реагують. З такими людьми проводяться виховні бесіди. І після цих бесід з’являється час і бажання, наснага виконати те, що треба виконати у даний час".

Що можуть зробити громадяни

Що робити, якщо вам зустрілися книги, що видані в РФ? Богдан Червак закликає писати напряму в Держтелекомрадіо.

"Хай (громадяни, - ред.) звертаються в Держтелекомрадіо. Ви змогли зі мною сконтактувати, так само і кожен, хто має таке бажання – може це зробити. Тобто, інформуйте – ми разом з правоохоронними органами наведемо порядок", – зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо.

Електронна пошта Держтелекомрадіо: [email protected]

Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок