Миколаївці заборгували приблизно 200 мільйонів гривень за комунальні послуги

Миколаївці заборгували приблизно 200 мільйонів гривень за комунальні послуги

Миколаївці заборгували приблизно 200 мільйонів гривень за комунальні послуги
. Фото: УНІАН

Від початку повномасштабної війни, з 24 лютого, борги миколаївців за комунальні послуги зросли на декілька десятків мільйонів. 80 мільйонів гривень за газ та 120 мільйонів гривень за воду – такі суми заборгованості миколаївським комунальним службам станом на 19 травня.

Про це кореспонденту Суспільного Олександру Гордієнку розповіли представники АТ "Миколаївгаз" та МКП "Миколаївводоканал".

З перших днів війни акціонерне товариство"Миколаївгаз" працює у посиленому режимі, розповідає речниця підприємства Ірина Крісанова.

"Ми вдячні нашим споживачам, які змогли сплатити за транспортування та розподіл газу. На зараз сума заборгованості складає 80 мільйонів гривень. Ми просимо всіх сплатити посильну для себе суму", – говорить Ірина Крісанова.

У "Миколаївводоканалі" ситуацію з боргами не коментують. Речниця підприємства Ольга Сусленко пояснює це тим, що в місті близько місяця взагалі не було води. А станом на 19 травня з кранів тече технічна.

Близько 200 мільйонів гривень заборгували миколаївці комунальним службам міста
Технічна вода. Фото: Олександр Гордієнко

У Миколаєві працюють 20 керуючих компаній. Заступниця директора керуючої компанії "Ліски-М" Ганна Гоголіцина, говорить, що заборгованість перед компанією зменшується.

"Ну, перший місяць від початку війни, то була проплата лише 17 відсотків. А ось у квітні люди стали інтенсивніше платити. Повертаються з евакуації. І проплата була вже 50 відсотків", – розповідає Ганна Гоголіцина.

Близько 200 мільйонів гривень заборгували миколаївці комунальним службам міста
Квитанція на оплату комунальних послуг. Фото: Олександр Гордієнко

За інформацією департаменту житлово-комунального господарства, листки-розрахунки споживачам від початку повномасштабної війни приходять із запізненням. Станом на травень контролювати свої рахунки можна або в особистому кабінеті кожного з підприємств, або у своєму інтернет-банкінгу. Загальну суму боргу, тобто статистику боргів містян, в департаменті не ведуть – повідомили в установі. Кажуть, є люди, які виїхали, а є ті, хто просто не сплачує, бо не мають такої можливості.

"Я думаю, це не відсутність відповідальності, це незрозумілість. Авжеж вплинуло, навіть за офіційними даними, які надають міська та обласна влада, десь 40-45 відсотків людей виїхали з міста. Є сумлінні, але є і ті, в кого є джерело доходів, тобто вони можуть сплачувати, але вони поставили це питання. Напевно шкала пріоритетів: або купити їжі, або заплатити комуналку", – говорить заступник начальника управління житлового господарства ДЖКГ Володимир Ніколайчук.

Що відомо

  • В березні Верховна Рада України ухвалила закон, про заборону під час воєнного стану зтягувати або нараховувати боржникам пеню, штрафи або припиняти надання комунальних послуг.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок