Воєнні злочини РФ. Україна просить скликати сесію Ради ООН з прав людини

Воєнні злочини РФ. Україна просить скликати сесію Ради ООН з прав людини

Воєнні злочини РФ. Україна просить скликати сесію Ради ООН з прав людини
. Місце проведення сесій Ради ООН з прав людини, Женева, Швейцарія. Фото: Еміне Джеппар/Twitter

Україна 9 травня направила прохання про проведення спеціальної позачергової сесії Ради ООН з прав людини для обговорення воєнних злочинів Росії на окупованих українських територіях, зокрема в Маріуполі.

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар.

За її словами, звернення України підтримали майже 60 країн-членів ООН.

Постійна представниця України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Євгенія Філіпенко зазначила, що на сесії Ради з прав людини потрібно надіслати сигнал Росії та особисто Путіну про те, що вони ізольовані від світу.

"Ми хочемо бачити з боку ООН практичні кроки у зв’язку з порушенням Росією прав людини в Україні та воєнними злочинами, які вона щоденно скоює проти нашого народу", — наголосила дипломатка.

Філіпенко зазначила, що позачергова сесія Ради ООН з прав людини стане черговою нагодою для міжнародної спільноти звернути увагу на ситуацію в Маріуполі, а також випадки порушень прав цивільних на окупованих територіях України.

Читайте також: Чехія претендує на місце Росії в Раді ООН з прав людини

Що відомо

  • 7 квітня Генеральна Асамблея ООН призупинила роботу РФ у Раді ООН з прав людини через грубі та систематичні порушення прав людини в Україні. Відповідне рішення підтримали 93 країни, проти висловились 24. Утримались від голосування представники 58 держав.
  • Росія стала першою країною, членство якої в Раді ООН з прав людини призупинили. Це найвища санкція, яку може ухвалювати Рада проти своїх членів у разі порушення ними прав людини.
  • За даними CNN, російські дипломати погрожували делегаціям країн-членів ООН, щоб вони не призупиняли участь Росії у діяльності Ради ООН з прав людини. Перед голосуванням російські дипломати розіслали ноти, в яких погрожували країнам "наслідками" у разі виключення РФ з організації.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 75. Текстовий онлайн

Дві війни за життя. Спогади українців, які пережили Другу світову і тепер рятуються від Росії

“На вулиці повісили людожера. Люди стояли кілька діб і чекали цього” — щоденник киянки, яка пережила фашистську окупацію

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

"У Кремля завжди проблеми з мотивацією" — дослідник пропаганди Пітер Померанцев

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок