Швейцарія змінює умови прийому біженців з України. Тепер вона сама вирішуватиме, куди їх поселяти

Швейцарія змінює умови прийому біженців з України. Тепер вона сама вирішуватиме, куди їх поселяти

Державний секретаріат Швейцарії з питань міграції 21 квітня ухвалив, що біженців із України будуть розселяти пропорційно між кантонами (регіонами) — тобто вони не зможуть самостійно обирати, де і в кого жити.

Про це повідомляє Swissinfo.

Біженці з України, які потрапили до Швейцарії, спершу потрапляють до федеральних центрів прийому та розміщення мігрантів, а потім розподіляються поміж кантонами (яких у країні 26). Через велику кількість людей ця система фактично не працює.

Як заявив представник Держсекретаріату з міграції Давид Келлер, біженці найчастіше обирають популярні й розвинуті регіони для поселення. Як наслідок, такі міста, як Цюрих, Базель і Берн, уже не мають ресурсів для прийому українців.

"Ми хочемо забезпечити більшу стабільність як для біженців, так і для кантоніальних органів, що відповідають за соціальне забезпечення і освіту, щоб уникнути непропорційного розподілу людей, які потребують захисту", — пояснив чиновник.

Рішення органу з міграції не стосуватиметься українців, які вже прибули до Швейцарії та були розселені, уточнив Келлер. У подальшому для зміни кантону проживання потрібна згода кантоніальної влади "з урахуванням принципу пропорційності".

За майже два місяці війни Росії проти України до Швейцарії прибули близько 37 тисяч українських біженців. Переважна більшість отримала спеціальний міграційний статус, який дозволяє їм записуватися на мовні курси й шукати роботу.

Близько половини біженців із України живуть у приватних будинках за підтримки неурядових організацій та окремих швейцарців. Влада Швейцарії спростила процедуру реєстрації біженців — відтепер для цього потрібно заповнити форму на сайті RegisterMe.

Читайте також: Від війни на Захід. У які країни виїжджають українці, куди там звертатися та який статус отримувати

Що відомо

  • У період воєнного стану громадянам України продовжили можливість перетину кордону за внутрішніми паспортами через гуманітарні обставини. При цьому діти, які не досягли 16-річного віку, можуть виїхати з України за паспортом або свідоцтвом про народження дитини.
  • Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну за кордон виїхали понад 5 мільйонів людей. Це найбільший потік біженців у Європі з часів Другої світової війни, повідомляє Управління верховного комісара ООН у справах біженців.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 21 квітня доручив скасувати оплату за оформлення посвідчення особи на повернення до України для тих, хто виїхав за кордон без документів.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 58. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок