Нескорена Баштанка. Миколаївський історик дослідив паралелі між минулим та війною 2022 року

Нескорена Баштанка. Миколаївський історик дослідив паралелі між минулим та війною 2022 року

Нескорена Баштанка. Миколаївський історик дослідив паралелі між минулим та війною 2022 року
. Фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

Основна сутність населення території нинішньої Баштанки полягає в тому, що місцеві жителі не сприймали будь-якої окупаційної влади ще від моменту заснування населеного пункту. Цьому й понині сприяють козацькі традиції, що стали тією основою ментальності населення Баштанки, яка допомогла їм боротися проти різних окупантів.

Про це кореспондентам Суспільного розповів завідувач кафедри історії Чорноморського національного університету імені Петра Могили, доктор історичних наук, професор Юрій Котляр.

За словами Юрія Котляра, ще у 1806 році державні селяни й козаки з Полтавщини та Чернігівщини створили нове поселення на казенних землях південної України. Звідси перша назва села — Полтавка. У Баштанку населений пункт перейменували у 1928 році.

Стосовно подій сторічної давнини, історик розповів, що у 1918 році Полтавка-Баштанка була захоплена австро-німецькими військами.

"Керівники баштанського революційного комітету мусили піти в підпілля, але не припинили підготовки до відкритого повстання. Були налагоджені зв’язки з селом Привільне для спільного виступу. 9 листопада 1918 р. полтавці-баштанці під керівництвом Михайла ПрядкаМихайло Прядко — перебував в партії есерів з 1905 р. В 1917 р. перейшов до лівих есерів. У 1918-1919 рр. був одним із керівників Баштанської підпільної організації в боротьбі з австро-німецькими окупантами та денікінцями. та Василя Гайдука розгромили гетьманську вартуДержавна варта була створена 18 травня 1918 року у складі Міністерства внутрішніх справ. Правоохоронні служби Гетьманату тільки створювалися, при їх формуванні використовувався досвід попередніх органів. Усі функції державної безпеки та правопорядку були зосередженні у єдиному центральному органі, аналогом якого у Російській імперії був Департамент поліції.", — сказав Юрій Котляр.

За місяць, розповів Юрій Котляр, у грудні 1918 року баштанці розбили батальйон німецько-австрійських військ, який виступив із Новополтавки на Миколаїв.

"Німецький загін у кількості 36-и осіб був роззброєний. Лише викликана підмога з села Явкине та обстріл із гармат бронепоїзда, що курсував між станціями Новополтавка – Горожино, допомогли окупантам знову захопити Полтавку. Відбулася жорстока розправа над мешканцями села. Населення змушене було заплатити контрибуцію в сумі 200 тисяч карбованців", — сказав Юрій Котляр.

Як розповів Юрій Котляр, наступними загарбниками стали білогвардійські війська Антона ДенікінаДенікін Антон Іванович (16(04). 12.1872 – 08.08.1947) – російський військовий та політичний діяч. Від листопада 1917 року – один з організаторів Добровольчої армії на Дону. З жовтня 1918 – головнокомандуючий Добровольчою армією. Прихильник ідеї "єдиної та неподільної Росії". У січні 1919 очолив Збройні сили Півдня Росії, які влітку розгорнули наступ на Москву. Після поразки у 1920 році «білогвардійського руху» емігрував за кордон..

Нескорена Баштанка. Історичні паралелі досліджував миколаївський історик
Учасники Баштанського повстання, 1919 рік. Фото: nadoest.com

"Баштанщина піднялася на боротьбу проти російських окупантів. З 15 вересня 1919 року. почали організовану боротьбу мешканці Полтавки. 30 вересня 1919 року сформовано штаб повсталих. З цього дня можна говорити про створення Баштанської республіки", — сказав Юрій Котляр.

За словами історика, Баштанська республіка мала чітку військову структуру, а територія республіки становила 1 500 квадратних кілометрів.

"Республіка була розгромлена білогвардійцями під командуванням генерала Якова СлащоваЯків Олександрович Слащов-Кримський — (29.12.1885 року — 11.01.1929) — російський, білогвардійський та радянський військовик, військовий викладач, генерал-лейтенант, активний учасник Білого руху, один з небагатьох білогвардійських генералів, що повернувся в Росію після радянської амністії. в листопаді 1920 року. Але жителі Полтавки-Баштанки продовжили боротьбу невеликими загонами до повного визволення", — розповів Юрій Котляр.

Ще одна фаза партизанської боротьби на Баштанщині, сказав Юрій Котляр, розгорнулася в 1942 – 1943 роках під час німецької окупації.

"На території Баштанського району Миколаївської області були створені партизанські загони: імені Щорса під керівництвом Івана Алексеєнко, загін Івана Калініченка, антифашистська підпільна група Павла Царюка в радгоспі "Баштанський", — розповів Юрій Котляр.

У XXI сторіччі, за словами Юрія Котляра, жителі Баштанки знову піднялися на боротьбу проти російських окупантів.

Нескорена Баштанка. Історичні паралелі досліджував миколаївський історик
Російська техніка зупинена у Баштанці. Фото: Олександр Береговий

"1 березня 2022 року ворог намагався захопити місто, щоб почати наступ в бік Кіровоградщини та Дніпропетровщини. Російська колона була розгромлена. Загальні втрати окупантів становлять приблизно 800 одиниць техніки. Місцеве населення буквально голими руками зупиняли техніку ворога. Проходять десятиліття і століття, але нескорений дух народу проявляється в критичні періоди історії в боротьбі проти окупантів", — сказав Юрій Котляр.

Що відомо

  • 1 березня на територію Миколаївської області зі сторони Херсонщини прорвалася колона російської техніки, яка слідувала у бік Нового Бугу. Приблизно о 13:30 на території Баштанського району зав’язався бій, у результаті якого Збройні сили України та місцеві жителі розбили колону РФ та захопили частину техніки.
  • 1 та 2 березня 2022 року поліцейські разом із представниками територіальної оборони у Баштанському районі затримали 28 військових Російської Федерації.
  • 13 березня російські окупаційні війська здійснили авіаудар по місту Баштанка. У результаті авіаційної атаки пошкоджено житлові будинки, інфраструктуру міста.
  • Станом на 22 березня в Баштанській громаді російських військ не залишилось.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок