У Бучі виявили три місця масових поховань — мер Федорук

У Бучі виявили три місця масових поховань — мер Федорук

У Бучі виявили три місця масових поховань — мер Федорук
. Вулиця звільненої Бучі, 5 квітня 2022, фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що у місті щодня знаходять нові тіла вбитих громадян — 320 вбитих зафіксовано станом на 6 квітня.

Про це він повідомив в інтерв'ю DW.

"Станом на вчорашній вечір було 320 цивільних. З тілами зараз працюють фахівці – криміналісти, правоохоронці, але кількість виявлених тіл зростає з кожним днем. Тому що їх виявляють у приватних садибах, парках, скверах, де була можливість, коли не було обстрілу, прикопувати тіла. Люди намагалися поховати загиблих, щоби собаки не розтягували. Зараз у селах громади у таких тимчасових похованнях щодня знаходимо нові тіла", – повідомив Федорук.

Він повідомив, що четвертий день фахівці займаються зачисткою від диверсантів та мінування, небезпечних елементів, яких дуже багато.

"Комунальники відновлюють критичну інфраструктуру – насамперед постачанням електрики, газу, води Ну, і займаємося сьогодні гуманітарними питаннями: налагодили доставку продуктів, медикаментів, засобів гігієни, корми для тварин. Оскільки газу та світла немає, придбали тисячу газових балонів та газових плит, створили локальні центри приготування їжі. Роздаємо плити та балони там, де люди компактно проживають, визначили відповідального, щоб люди могли собі готувати. Так ми виходимо інший рівень організації нашого життя", – розповів мер Бучі.

Федорук зазначив, що більшість людей загинуло від кульового поранення у голову.

"Майже 90 відсотків — це кульові поразки, а не осколкові", – зазначив він

За словами, у Бучі виявлено три місця масових поховань – територія підприємства "Украгропостач", де російські окупанти скидали тіла людей із зав'язаними руками. Друге місце вулиці Вокзальна, Яблунська та дитячий табір "Променистий", де теж знайшли людей із зав'язаними руками та кульовими отворами.

Що відомо

  • Україна вимагає від світової спільноти розслідувати злочини Росії зокрема у Київській області. Станом на вечір 2 квітня у Бучі виявили приблизно 280 загиблих місцевих жителів, похованих у братських могилах. Місто майже місяць було окуповане військами РФ. 4 квітня міська влада Бучі повідомила, що у місті може бути набагато більше замордованих росіянами українців. Правоохоронці виявили катівню росіян в підвалі одного з дитячих санаторіїв Бучі. Міноборони опублікувало імена військових РФ, які вчинили злочини у місті.
  • Буча — не одиничний випадок жорстокого поводження з цивільними. Доповідь Human Rights Watch, складена зі свідчень очевидців, розповідає також про випадки у селі Старий Биков у Чернігівській області, Ворзелі у Київській області, Малій Рогані у Харківській області. Також генпрокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що станом на 4 квітня відомо, що цивільних жертв російського вторгнення на Київщині найбільше не в Бучі, а у Бородянці.

Читайте також

Розстріляний пам'ятник Шевченку, знищені багатоповерхівки. Як виглядає Бородянка після військ РФ

"Просто ходили по дворах і вбивали". Історії тих, хто вижив у Бучі

В інших звільнених містах кількість вбитих цивільних може більшою, ніж в Бучі — Зеленський

"Різанина в Бучі": Україна просить Міжнародний кримінальний суд приїхати на Київщину. Що відомо

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок