Росіяни встановлювали розтяжки у квартирах у Бучі — Монастирський

Росіяни встановлювали розтяжки у квартирах у Бучі — Монастирський

Росіяни встановлювали розтяжки у квартирах у Бучі — Монастирський
. Могили у Бучі. Фото: Ангеліна Карякіна/Суспільне

Російські військові-мародери залишали розтяжки чи гранати у квартирах у Бучі Київської області, де знаходили українську символіку чи документи чоловіків-військових.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

"Це й нерозірвані снаряди, залишки вибухівки та міни-розтяжки. Зокрема, фіксують міни-розтяжки, які є в будинках. Окупанти заходили у квартири, якщо виявляли українську символіку або документи військовослужбовців, то залишали розтяжки, гранати", — сказав Монастирський.

Міністр зазначив, що за міжнародними стандартами один день активних бойових дій означає місяць розмінування

Він також розповів про етапи повернення до мирного життя в Бучі.

"Розмінування — сьогодні ви бачите приклади вибухонебезпечних предметів, які знаходять щодня тисячами. Потім — робота з тілами загиблих, фіксація правопорушень, тих воєнних злочинів, які вчинені армією РФ. І тільки після цього сюди можуть починати повертатися місцеві жителі", — сказав міністр.

Що відомо

  • Україна вимагає від світової спільноти розслідувати злочини Росії зокрема у Київській області. Станом на вечір 2 квітня у Бучі виявили приблизно 280 загиблих місцевих жителів, похованих у братських могилах. Місто майже місяць було окуповане військами РФ. 4 квітня міська влада Бучі повідомила, що у місті може бути набагато більше замордованих росіянами українців. Правоохоронці виявили катівню росіян в підвалі одного з дитячих санаторіїв Бучі. Міноборони опублікувало імена військових РФ, які вчинили злочини у місті.
  • Буча — не одиничний випадок жорстокого поводження з цивільними. Доповідь Human Rights Watch, складена зі свідчень очевидців, розповідає також про випадки у селі Старий Биков у Чернігівській області, Ворзелі у Київській області, Малій Рогані у Харківській області. Також генпрокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що станом на 4 квітня відомо, що цивільних жертв російського вторгнення на Київщині найбільше не в Бучі, а у Бородянці.

Читайте також

В інших звільнених містах кількість вбитих цивільних може більшою, ніж в Бучі — Зеленський

"Різанина в Бучі": Україна просить Міжнародний кримінальний суд приїхати на Київщину. Що відомо

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок