"Підступ НАТО" та родичі в Україні: що розповів полонений військовий РФ у Малій Рогані

"Підступ НАТО" та родичі в Україні: що розповів полонений військовий РФ у Малій Рогані

"Підступ НАТО" та родичі в Україні: що розповів полонений військовий РФ у Малій Рогані
. Полонений військовий РФ Дмитро Молчанов. Мала Рогань, березень 2022 року. Фото: Facebook/Юрій Бутусов

Полонений російський військовий 59-го танкового полку 144-ї дивізії армії РФ, який стояв у селі Мала Рогань на Харківщині, розповів, як пішов воювати в Україну, де живуть його родичі.

Відео з полоненим опублікував головний редактор "Цензор.нет" Юрій Бутусов, повідомляє видання.

Лейтенант Дмитро Молчанов розповів, що обіймає посаду начальника зв'язку і є одним з трьох полонених з полку, який налічував понад 50 російських військовослужбовців та складався з п'ятьох танків, трьох МТ-ЛБ, (плавучий бронетранспортер) та двох БТРів.

"Вбиті майже всі, взяті у полон капітан Денисов і полковник Онікін", — говорить Молчанов.

За його словами, перш ніж відрядити їх на війну до України, з військовими провели бесіду про "загрозу НАТО".

"За день до того, як ми зайшли, щоб закрити усі питання, чого ми сюди заходимо, тому що ніхто не хотів, нам пояснили, що "бл**ь, пи***ць, це важливо, тому що тут підступає НАТО з боку України, і якщо вони їх займуть, тут зможуть поставити ракетні комплекси, які долітають до Москви. І ось цим нас переконували йти сюди воювати. Я не бачив тут жодного натовця", — говорить Молчанов.

За словами полоненого, в Україні він має родичів. Бабуся з дідусем по матері Молчанова живуть біля Кривого Рогу, у селі Новопілля.

"Мати — Молчанова Марія Павлівна. У неї батьки живуть в Україні, у Кривому Розі, село Новопілля, куди ми постійно їздили до 2014 року. І навіть на Новий рік у 2013-14 році. Хотіли на Майдан з'їздити. Повернулися, більше туди не їздили", — розповів Молчанов.

Юрій Бутусов опублікував на сторінці у Facebook документи російських військових, які знайшли після звільнення села: військовий білет командира полку, робочу карту 138-ї мотострілецької бригади, списки військових розвідувальної роти. Відповідно до них, у роті було четверо військовослужбовців, які відмовилися їхати воювати до України.

Після звільнення села військові знайшли рапорт 138-ї мотострілецької бригади, відповідно до якого документи, включно з робочою картою полку, нібито згоріли.

"Насправді, документи кинули, бігли в паніці, навіть кинули рапорт про знищення робочої карти", — пише Бутусов.

"Ця війна на**й нікому не потрібна, сюди посилають людей молодих помирати ні за що, просто так, і вбивати людей просто так. Нам казали, жодних бомб на мирне населення не скидають, але мені показували фотографії з Харкова і, наче, з Маріуполя теж, це повний жах", — каже полонений.

Що відомо

  • Село Мала Рогань звільнили орієнтовно 26 березня. Тоді ж звільнили ще кілька селищ у цьому напрямку. У боях загинув лідер "Фрайкору" Георгій Тарасенко. Ще шестеро бійців харківського батальйону загинули під час звільнення Вільхівки.
  • Станом на 29 березня українські військові завершують зачистку траси між Харковом та Чугуєвом, повідомили Суспільному у 92-й бригаді Збройних Сил. До робіт долучилися харківські комунальники.
  • Рятувальники закликають бути обачними. Так, у Чугуївському районі на мінах, залишених російськими військовими, підірвалися авто з цивільними: двоє загиблих, поранена 6-місячна дитина.
На початок