Троє російських плавців отримали дискваліфікацію на чотири роки та втратять медалі через допінг

Троє російських плавців отримали дискваліфікацію на чотири роки та втратять медалі через допінг

Троє російських плавців отримали дискваліфікацію на чотири роки та втратять медалі через допінг
. AP

Російська лабораторія приховала справжні результати спортсменів ще в 2013-2014 роках, і лише зараз вони отримали покарання.

Міжнародна федерація водних видів спорту (FINA) дискваліфікувала трьох російських плавців за порушення антидопінгових правил: Артьома Лобузова, Артьома Подьякова та Алєксандру Соколову. У спортсменів виявили "низку маніпуляцій і фабрикування" результатів.

Усі порушення сталися ще кілька років тому. Приміром, позитивна допінг-проба Соколової датується ще листопадом 2013 року. Тоді, в позазмагальний період, спортсменка вживала заборонений діуретикПрепарат, що прискорює виведення рідини з організму. фуросемід. Проте в той час плавчиня не отримала покарання, адже лабораторія в Москві позначила результат як негативний.

Так само були приховані справжні результати проб Подьякова, а інформацію про виявлений допінг було видалено. Того ж місяця, що й Соколова, плавець здав позитивний тест на інший діуретик – ацетазоламід.

Читайте також: Росію та Білорусь повністю відсторонили від виступів на ЧС з водних видів спорту

Натомість Лобузов здав позитивну допінг-пробу 2014 року. В нього знайшли низку анаболічних стероїдів: тренболон, метенолон та оксандролон – так званий коктейль Родченкова, який систематично давали багатьом російським спортсменам для покращення результатів. Цю пробу також було приховано.

Усі його результати, починаючи з липня 2014 року, будуть анульовані, як і в решти його колег. А отже спортсмен втратить титул чемпіона світу"Золото" може перейти збірній США, яка посіла друге місце. на короткій воді 2016 року, як і його партнери за естафетою 4х200 м вільним стилем, а також "бронзу"Четвертою була Південна Африка. чемпіонату світу та "срібло"Третьою була Бельгія. чемпіонату Європи 2014 року в тій самій дисципліні.

Плавці отримали дискваліфікацію на чотири роки: відлік починається з серпня 2021-го. Усі троє спортсменів уже завершили кар'єри. Востаннє Соколова брала участь у змаганнях у 2015 році, Подьяков – у 2016-му, а Лобузов – у 2019-му.

Читайте також: Титулований російський плавець втратив спонсора через підтримку війни в Україні

Що відомо

  • Артьом Лобузов – віцечемпіон світу 2013 року в складі естафети 4х200 м вільним стилем, брав участь у Олімпійських іграх-2012.
  • Артьом Подьяков – срібний призер чемпіонату світу серед юніорів 2008 року на 1500 м вільним стилем, також виступав на відкритій воді.
  • Алєксандра Соколова спеціалізувалася на плаванні на відкритій воді, брала участь у чемпіонатах світу.
  • Через масове порушення антидопінгових правил збірна Росії виступала на Олімпійських іграх-2020, а також на чемпіонатах світу, без права на використання державних символів: прапора, гімну й назви країни.
  • У березні 2022 року Росію та Білорусть повністю усунули від чемпіонату світу з водних видів спорту через повномасштабне вторгнення РФ за підтримки Білорусі в Україну.
Читайте також: Вторгнення Росії в Україну. День 35. Текстовий онлайн
На початок