Слобожанське, бо слобідське. Як змінився Харків за місяць війни

Слобожанське, бо слобідське. Як змінився Харків за місяць війни

Слобожанське, бо слобідське. Як змінився Харків за місяць війни
. Пам'ятник Шевченку у Харкові обклали мішками, 23 березня. Фото: Суспільне Харків

Якщо після 18:00, початку комендантської години, у Харкові вийти у закрите подвір’я і дослухатися — стане очевидним, наскільки принципово змінилося наше життя. Воно перестало бути міським.

Особисті спостереження за харківським побутом і побутуванням.

Темніє нині помітно пізніше. А в неділю ще й годинники переведемо. Весна тепер панує не тільки формально, календарно, але й наочно, доконаним фактом.

Воєнний Харків у сутінках має — відкладемо вигляд, фото і відео вдосталь — геть інший акустичний фон, транслює інші запахи.

У короткі хвилини бойового затишку чутно, як цвірінькають пташки, здалеку лунає собачий гавкіт, рідко-рідко проноситься машина. Місто так не звучить. Так звучить село після заходу сонця.

В повітрі — відчутно менше присмаку автомобільних вихлопів. Дими домінують, але в них інше походження і пропорція: пожежі від артилерійських обстрілів, дрова від польових кухонь, дизельне пальне генераторів.

Над вимушено зануреним у темряву Харковом засяяло зоряне небо — справжнє, природнє, а не вульгарне штучне на Сумській і Пушкінській. Виразно видно Чумацький шлях. Це вражає навіть тих, хто бачив зірки на екваторі, де вони особливо великі та яскраві.

Коли відключили воду, ми навчилися (або згадали) мити посуд у мисках — навички наших селянських бабусь. Коли відключили світло, знайома змайструвала каганець з картоплі та олії. Не стверджую, що таких випадків багато, але він не один. У місті багато відважних оптимістів, але переважна більшість спить вдягнена. І не тому, що не довіряє ЗСУ, а тому що у значній частині Харкова немає опалення. Піжама нині — це піжонство.

Ми більше не сортуємо білизну по делікатності і кольору: прати треба, поки є електрика і вода. До речі, і засоби для прання.

Ми більше не вимикаємо звук на телефоні. У "освіченому" міському побуті гучні рінгтони вже давно стало поганим смаком: припустимим був вібродзвінок, щоби не дратувати колег і оточення у транспорті. Нині ж не до ввічливості, відколи є ризик пропустити важливий дзвінок або повідомлення.

Ми живемо слободами: ті, хто залишились, згуртувалися у своїх районах. Знають, де самотній старенький, де жінка з дітьми, де покинуті коти. Куди і коли привозять гуманітарну допомогу, режим роботи вцілілих маркетів, графік підвозу хліба. Контакти "своїх" волонтерів, лікаря, який консультує телефоном. Спільні запаси їжі, спільна кухня, спільний сон у сховищах.

Але ми відчайдушно тримаємося за міське побутування. Не відмовляємося від прогулянок містом — гаряче вже сонце просто вимагає: виходь і йди вулицями. "Здаємо" один одному точки, де можна взяти каву з собою. Розраховуємося картками. Ділимося дефіцитним наповнювачем для котячих лотків. А жінки не нехтують мейкапом і користуються парфумами. І це — той бастіон, який не впаде ніколи.

Читайте також

Зійшла потужна хвиля панічної масової евакуації: день 18

Прапор над Харковом: день 19

Як у Харкові опираються пригніченню. 21-й день навали

134 тривоги. Нотатки з воєнного Харкова: 24-й день

Чого ми не знали про себе. Сеанс самоаналізу з бомбардованого Харкова

На початок