Обстріл Миколаєва, евакуація в Ірпені та треті переговори. Вторгнення РФ в Україну. День 12. Онлайн

Обстріл Миколаєва, евакуація в Ірпені та треті переговори. Вторгнення РФ в Україну. День 12. Онлайн

Оновлено
Обстріл Миколаєва, евакуація в Ірпені та треті переговори. Вторгнення РФ в Україну. День 12. Онлайн
. Фото: Associated Press

У Міноборони України попередили, що російські війська накопичують сили для прориву оборони столиці. Водночас увечері 6 березня ЗСУ звільнили Чугуїв на Харківщині, а Харків, Чернігів, Маріуполь, Херсон, Гостомель і Волноваха отримали звання “Місто-герой”. За даними Міноборони, у війні вже загинуло понад 11 тисяч російських солдатів. РНБО створило сайт з даними про військовополонених росіян.

7 березня — дванадцяту добу Україна чинить опір російському вторгненню. Головне за день:

  • Російські військові зосередили свої сили на оточенні Києва, Харкова, Чернігова, Сум, Маріуполя та Миколаєва. До штурму Києва планують долучити підрозділи полку Кадирова та ПВК “Ліга” (екс ПВК “Вагнер”).
  • У Миколаєві війська РФ здійснили ракетний обстріл — кількість постраждалих сягла понад 60 людей. Одна ракета потрапила в зоопарк, були влучання в дитячий майданчик. Водночас російські війська вибили з аеропорту.
  • У Житомирі та Черняхові (Житомирська область) внаслідок двох авіаударів РФ горять нафтобази.
  • У Чаплинці Херсонської області окупанти РФ зупинили мирну ходу на асканійському перехресті і відкрили стрільбу в людей. Очевидці повідомляють про двох поранених.
  • Чугуїв Харківської області визволено українськими військовими. Також під Харковом вбили генерал-майора російської армії, який "повертав Крим".
Читайте також: "Місце болю, розпачу і сліз": яка ситуація в Ізюмі на Харківщині
  • Армія РФ має пряму вказівку розстрілювати цивільних громадян в Україні.
  • Евакуації людей з Маріуполя сьогодні не відбулось. РФ запропонувала “зелений коридор” в Білорусь та Росію, Україна на це не погоджується, перемовини тривають.
  • У місті Макарів снаряд впав на територію закритого хлібзаводу. 13 людей загинули. З Ірпеня, Бучі, Гостомеля вдалося вивезти близько 2000 людей.
Читайте також: "Люди говорили, що це останній шанс виїхати". Як в Ірпені намагаються покинути місто
  • У Біловезькій Пущі відбувся третій раунд переговорів між Україною та РФ. 8 березня очікують відкриття "зелених коридорів". Зрушень щодо примирення не відбулося, консультації продовжаться. Повідомлялось також, що в цей час літак Януковича приземлився в аеропорту Мінська.
  • Зеленський відкликає українських добровольців у світі. Президент України також наголосив, що лишається в Києві стільки, скільки треба для перемоги.
  • На період дії воєнного стану військовослужбовцям строкової служби виплачуватимуть додаткову винагороду у 30 тисяч гривень щомісячно.
  • ФОПів звільнили від ЄСВ через воєнний стан.
  • Суд у Гаазі почав слухання за позовом України проти РФ у справі щодо геноциду. Київ домагається, щоб суд визнав напад Росії на Україну геноцидом і разом із цим відкинув заяви Москви про те, що на Сході України українські війська нібито влаштували геноцид проти росіян як національної меншини. Засідання продовжиться 8 березня. Одночасно починається розгляд за позовом перед іншим міжнародним судом. Слідчі Міжнародного кримінального суду (МКС) вже почали вивчати питання про те, чи несуть відповідальність президент РФ Володимир Путін або інші особи з керівництва в Кремлі за воєнні злочини або злочини проти людяності в Україні.

Суспільне слідкує за оновленнями та веде текстовий онлайн. Також разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською мовою — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine. Головні новини попереднього дня війни читайте тут.

SpaceX бере в космос український прапор

Екіпаж нової космічної програми Polaris Dawn американської компанії SpaceX під час цього цьогорічного польоту візьме з собою у космос український прапор.

На цьому ми завершуємо хроніку 7 березня. Далі читайте тут.

В Україні створили бот "Дитина не сама"

В Україні запрацював спеціальний чатбот в Telegram, який називається "Дитина не сама".

"Це чат бот, який розробив ОП разом з Мінсоцполітики та ЮНІСЕФ, куди кожен бажаючий українець може зайти і подати прямо там заявку і зачекати декілька днів, поки служба за місцем, де знаходиться ця людина, яка готова взяти на прихисток дитину зателефонує і скаже, що є така дитина і вона потребує прихистку", — повідомила в ефірі Ради Дар‘я Герасимчук, уповноважена з прав дитини.

Росія вже найближчими місяцями оголосить дефолт — Bloomberg

15 квітня, коли закінчиться 30-денний пільговий період із купонних виплат, які РФ має заплатити за доларовими облігаціями, Росія оголосить дефолт, пише Bloomberg з посиланням на дані фінансової корпорації Morgan Stanley.

Літаки РФ скинули авіабомби на Суми

Після 23 години на Суми і район російські літаки скинули авіабомби, повідомив глава ОДА Дмитро Живицький.

"Потрапляння у житлові квартали міста Суми знищило і пошкодило будинки, постраждали люди. Є загиблі і травмовані, рятівники працюють на місцях. Серед постраждалих - діти", — розповів він.

В Україні хакери РФ запустили новий шкідливий файл, повідомили в Держспезв'язку. Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA виявила файл "довідка.zip", який містить файл контекстної довідки "dovidka.chm".

Згаданий CHM-файл містить зображення-приманку "image.jpg" (довідка про порядок дій під час артилерійських обстрілів) та файл "file.htm" зі шкідливим програмним кодом. Його запуск призводить до установлення і запуску на комп'ютері шкідливої програми MicroBackdoor.

"У разі виявлення такого файлу чи інших ознак компрометації за наданими індикаторами – ізолювати комп'ютери та повідомити CERT-UA з метою координації подальших заходів", — ідеться у повідомленні.

У Херсоні чутно вибухи.

YouTube заблокував пропагандиста Соловйова

YouTube заблокував канали російського пропагандиста Владіміра Соловйова «Соловйов LIVE» та «Вечер с Владимиром Соловйовым», повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

До штурму Києва російсько-окупаційні війська планують долучити зокрема підрозділи полку Росгвардії імені Рамзана Кадирова та ПВК “Ліга” (екс ПВК “Вагнер”). Протягом доби окупанти перегруповувалися для організації штурму столиці, повідомили в Генштабі.

Військовослужбовцям строкової служби виплачуватимуть додатково по 30 тисяч гривень

На період дії воєнного стану військовослужбовцям строкової служби виплачуватимуть додатково по 30 тисяч гривень на місяць, повідомили в Міноборони. Усім категорія військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з нацбезпеки — розмір додаткової винагороди збільшується до 100 тисяч грн в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

У Харкові внаслідок обстрілів РФ в притулку загинули п'ятеро собак, є поранені. Волонтери повідомили про руйнацію вольєрів. Там нині перебувають майже 300 підопічних

Україна закликає Міжнародний суд ООН у Гаазі якнайшвидше видати наказ про застосування запобіжних заходів у справі щодо звинувачень проти Росії в геноциді. Про це представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.

У Міжнародному суді ООН, що в нідерландській Гаазі, українська сторона просила запровадити тимчасові заходи і зобов’язати РФ зупинити свої військові дії на території України. Судові засідання в Гаазі призначені на 7 і 8 березня. Ідеться про слухання у справі щодо звинувачень у геноциді, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Ткаченко запропонував країнам ЄС замість російських транслювати українські телеканали

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко запропонував колегам — міністрам з країн ЄС відключити російські і ввімкнути українські телеканали. Про це він сказав під час телемарафону.

"Виступав перед міністрами культури та медіа країн ЄС і запропонував їм відключити російські телеканали з європейських сателітних платформ. Це означає, що кількість бруду і пропаганди зменшиться в рази, і вони стануть менш доступними для самих росіян. Натомість ми запропонували замість них включити українські телеканали. В принципі, всі міністри підтримали цю ідею, тепер ми чекаємо конкретних кроків", — сказав Ткаченко.

Він зазначив, що так само не була забута сфера культури, тому що росіяни останнім часом використовували її в першу чергу для просування власних наративів – про "великий російський мир" тощо.

Під Харковом вбили російського генерала, нагородженого "За Крим" — Міноборони

Головне управління розвідки Міноборони: під Харковом вбито генерал-майора російської армії Віталія Герасимова, нагородженого медаллю «За повернення Криму», а також учасника другої чеченської війни, операції у Сирії.

Ірландець вантажівкою протаранив ворота посольства РФ у Дубліні

Водій вантажівки Десмонд Візлі був заарештований за завдання шкоди після інциденту на Орвел-роуд у південному Дубліні. Внаслідок інциденту ніхто не постраждав. Чоловік заднім ходом протаранив ворота російського посольства під час акції протесту. Вантажівка знесла ворота на очах у протестувальників. Лунали вигуки “Браво” та “Молодець”.

Після цього Візлі вийшов з машини та почав роздавати фото бойових дій Росії в Україні.

“Я зробив це просто, щоб створити безпечний коридор для російського посла для виїзду з Ірландії. Я хочу, щоб посол та його колеги залишили цю країну, залишили цю вільну країну”, — заявив ірландець.

Поліцейський, який його арештовував, сказав: “На жаль, я мушу зараз вас арештувати за небезпечне водіння”.

З початку вторгнення Росії в Україну біля російського посольства в Дубліні постійно протестують. Люди неодноразово обливали червоною фарбою вхід, а на вулиці залишили графіті “Нацисти”, “Кров на ваших руках” та “F**k Russia”.

Кулеба зустрінеться з Лавровим 10 березня

Уперше після нападу Росії на Україну міністри закордонних справ Дмитро Кулеба та Дмитро Кулеба проведуть переговори на урядовому рівні – зустріч очікується 10 березня в Анкарі. Про це міністр закордонних справ України повідомив на брифінгу.

"Наразі планується на 10 число (березня – ред.), подивимося, якщо він прилетить в Анталію, я теж полечу, сядемо, поговоримо", – заявив Кулеба.

Він також подякував європейським партнерам за пророблену підтримку та нагадав, що зволікання з санкціями та допомогою продемонструє ворогу його вседозволеність.

"Я у жодному разі не хочу применшити ті рішення, які ухвалила європейський союз. Це потужно. Ми за це вдячні, але війна триває, значить мають бути нові санкції", – зазначив голова МЗС України.

Виробник "Байрактарів" запустить нову програму у космічному секторі

Виробник ударних БПЛА Bayraktar, компанія Baykar Makin незабаром запустить нову ініціативу у космічному секторі. Про це повідомив засновник компанії Сельчук Байрактар.

Водночас він не уточнив, до якої саме ініціативи приєднається Baykar Makin у розвитку космічного сектору, але, за даними ЗМІ, мова йде саме про Місячну місію. Раніше компанія провела випробування гібридного двигуна SORS, який є одним із прототипів двигуна для відправки місії на Місяць.

Зеленський повертає увесь миротворчий контингент України разом з обладнанням

Володимир Зеленський відкликає увесь український миротворчий контингент з усіх місій світу. Про це йдеться в указі президента.

Зазначимо, що за даними Міноборони, на цей час, 336 військовослужбовців Збройних Сил України виконують завдання у 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 6 країнах світу та районі Аб’єй.

Зеленський: Я залишаюсь у Києві, на Банковій

"Я залишаюсь у Києві. На Банковій. Не ховаючись. І нікого не боюсь", — заявив президент Володимир Зеленський у відеозвернені.

Зеленського нагородили у Чехії Орденом Білого лева. Це — найвища нагорода країни

Президент Чехії Мілош Земан оголосив рішення про нагородження українського президента Володимира Зеленського найвищою нагородою Чехії Орден Білого лева.

"Один з наших депутатів виступив з пропозицією нагородити українського президента найвищою чеською нагородою, і я вирішив виконати цю пропозицію. Це тому, що Зеленський проявив мужність і хоробрість, і хоча Сполучені Штати запропонували його евакуювати, він залишився в столиці своєї країни, звідки керує її обороною", — сказав Земан.

У Києві чутно потужні вибухи

По всьому місту чутно потужні вибухи. Інформації про "приліти" та руйнування поки не має. Раніше радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що близько 21:00 у Києві працювала ППО.

"Вибухи над Києвом це була робота наших доблесних ППО. Поки що ні на 101 ні на 102 не надходило інформації про жертви чи руйнування від цих вибухів", — написав Геращенко.

Бориса Джонсона розкритикували за малу кількість віз для українських біженців

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пообіцяв бути "дуже щедрим" щодо українських біженців на тлі критики про мікроскопічно малу кількість тих, хто отримав візи. Як пише BBC, з’ясувалося, що з початку вторгнення РФ в Україну лише 50 біженців отримали візи Великої Британії.

Натомість уряд країни повідомив, що надаватиме візи тільки тим українцям, які мають прямих родичів, що проживають у Сполученому Королівстві. Лейбористи стверджують, що ця ситуація — це "повний безлад" і закликають уряд "зробити більше для людей, які рятуються від війни в Україні".

Міністр внутрішніх справ Пріті Пател повідомила The Sun, що розглядає "законні варіанти" надання гуманітарного доступу людям "без зв'язків з Великобританією".

Джоан Роулінг передасть до 1 мільйона фунтів на підтримку дітей в Україні

Джоан Роулінг, британська письменниця, відома як авторка серії романів про Гаррі Поттера, у своєму Twitter написала, що збільшить пожертвування до 1 мільйона фунтів стерлінгів на гуманітарну допомогу дітям в Україні.

"Я особисто підтримаю пожертвування до 1 мільйона фунтів стерлінгів. Велика вдячність усім, хто уже долучився, ви даєте Lumos змогу виконувати важливу роботу, для найбільш уразливих дітей в Україні", — зазначила авторка в реплаї до твіта благодійної організації.

Андре Тан шиє бронежилети та фліски для ЗСУ

Український дизайнер Андре Тан у своєму Instagram поділився з підписниками новими фото, та розказав, що цієї весни компанія ANDRE TAN перейшла на пошиття бронежилетів, яких потребує армія та сили територіальної оборони.

"Чи могли ми уявити, що компанія буде шити бронежилети замість суконь, флісовий одяг замість спідниць, спідню чоловічу білизну замість вишуканого жіночого одягу. Відповідь очевидна", — поставив риторичне питання у своєму дописі дизайнер.

Levi Strauss призупиняє продажі в Росії через вторгнення в Україну

Символ свободи радянських часів, компанія Levi Strauss оголосила, що призупиняє продажі в Росії у відповідь на вторгнення країни в Україну. Також компанія зупинить будь-які нові інвестиції у РФ.

"Приблизно 4% чистого доходу компанії у 2021 році було отримано зі Східної Європи — половина цього доходу припадає на Росію, — йдеться у релізі Levi Strauss. — Будь-які ділові міркування явно другорядні проти людських страждань".

Швейна компанія також пожертвує понад 300 000 доларів некомерційним організаціям, які допомагають біженцям зі Східної Європи.

ППО ЗСУ збила два ворожих літаки — над Києвом і на околицях міста

Українська ППО збила російський літак над Києвом близько 20:30, а за 40 хвилин — збила ще один на околицях міста. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Зеленського нагородили медаллю Свободи Рональда Рейгана

Володимира Зеленського нагородили у США медаллю Свободи Рональда Рейгана. Її вже передали послині України у США Оксані Макаровій.

Росіяни обстріляли дві нафтобази — у Житомирі та Черняхові

7 березня близько 20:20 внаслідок двох авіаударів сталося влучання в нафтобази у м. Житомирі та смт Черняхів. У Житомирі виникло загоряння резервуару місткістю 10 м. куб. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 20 осіб та 4 од. техніки ДСНС.

У смт Черняхів сталося загоряння двох напівпорожніх резервуарів, мешканців приватних житлових будинків, що розташовані поруч — евакуювали. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 24 осіб та 5 од. техніки ДСНС.

Макс Барських записав пісню про війну в Україні

Про це повідомляє телеграм-канал Херсонської міської ради.

"Сьогодні кожен з нас робить все можливе, щоб урятувати свою країну – те місце, де ми народжені, де ростуть наші діти та поховані наші предки. Де кожне місто рідне і кожна посмішка гріє по-особливому. Я пишаюся нашою силою і волею, я нескінченно гордий бути українцем. Сьогодні МИ ВСІ – УКРАЇНА! Ми клітини одного організму, тому кожна втрата б’є прямо в серце, кожна перемога дозволяє перевести подих. Я вірю, ми непереможні, і дякую кожному солдатові – ви безстрашні воїни, ви наша Надія. Ми дуже талановита нація і кожен українець має свою секретну зброю, моя – це музика”, - говорить Макс Барських.

Байден поговорив з Макроном, Шольцом і Джонсоном про Україну

Президент США Джо Байден провів сьогодні захищений відеодзвінок із президентом Еммануелем Макроном, канцлером Олафом Шольцом та прем'єр-міністром Борисом Джонсоном. Лідери підтвердили свою рішучість продовжувати збільшувати витрати Росії за неспровоковане та невиправдане вторгнення в Україну.

Іноземний легіон України зайняв позиції під Києвом — Сухопутні війська ЗСУ

Перші добровольці Інтернаціонального легіону Територіальної оборони України — вже на позиціях на околицях Києва. Добровольці з США, Великої Британії, Швеції, Литви, Мексики, і навіть Індії.

РФ використала "майже 100%" бойової потужності, що була зібрана на кордоні України та Білорусі

За словами високопоставленого чиновника з оборони США, Росія використала "майже 100%" бойових сил, що були налагоджені на кордоні України та Білорусі. За словами чиновника, Росія також запустила більше ніж 625 ракет по території України.

Посадовець також сказав CNN, що США вважають — президент Володимир Зеленський має в наявності "переважну більшість своїх літаків", а також озброєння "земля-повітря" для захисту українського повітряного простору.

У Росії затримали американську баскетболістку. У США вважають, що її можуть тримати у заручниках

Представники влади США закликали Росію звільнити з-під варти американську баскетболістку Бріттні Грайнер, яку затримали у Підмосков'ї. На початку березня в Росії повідомили про затримання Грайнер. Затримання російські правоохоронні органи мотивували картриджами для електронних сигарет, в яких було знайдено гашишне масло.

Перед затриманням американської баскетболістки США ухвалили рішення запровадити санкції проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну. Тепер баскетболістку звинувачують у контрабанді, за що їй загрожує до 10 років в'язниці у разі, якщо її визнають винною у злочині. Проте у США вважають, що насправді звинувачення проти Грайнер мають політичний характер.

Євросоюз розпочав розгляд заявок на приєднання України, Грузії та Молдови

Як повідомляє Politico, рішення 27 держав-членів є першим кроком у комплексному процесі ухвалення рішення про приєднання нових членів, який може затягнутися на роки. Посли ЄС попросили виконавчі органи союзу представити "думку" за заявками трьох країн, заявили представники Франції, яка наразі головує у ЄС.

Хоча цей крок є лише технічним кроком, зазначає видання, він має значну символічну цінність. Протягом багатьох років ЄС не рухався до розширення, ці рішення блокувалися різними членами, включаючи Францію та Нідерланди, а також поганими результатами щодо боротьби з корупцією в нових країнах-членах, таких як Болгарія чи Румунія.

За словами одного дипломатів, пише Politico, під час зустрічі 7 березня посли ЄС зголосилися з двох питань: по-перше, що ЄС має розпочати офіційний процес оцінки готовності країн до вступу; і по-друге, лідери ЄС мають обговорити цю тему на саміті пізніше цього тижня.

Росія активізує авіацію для нанесення ударів по великих містах України — Генштаб

Окупанти планують активізувати авіацію, з метою завдати удару по великих містах України та промисловій інфраструктурі. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ООС.

"Для виконання цієї мети на територію Республіки Білорусь перекидаються авіаційні підрозділи Центрального та Східного воєнних округів", — зазначили у Генштабі.

Сили оборони продовжують вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон, Об’єднані сили – у східній частині Донецького операційного району. Триває охорона важливих районів та шляхів пересування, оборона міста Києва.

На решті територій, наближених до зони бойових дій, проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони, зокрема вздовж державного кордону України.

Угруповання ворога, що діє на окремих напрямках Конотоп та Охтирка втратили до 50 відсотків особового складу. Для продовження наступальних дій потребують перегруповування та поповнення запасів.

У Білорусі завершився черговий раунд переговорів України з РФ

У Біловезькій Пущі завершився третій раунд переговорів з російською делегацією. Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Третій раунд переговорів закінчився. Є невеликі позитивні зрушення щодо покращення логістики гуманітарних коридорів… По базовому політичному блоку врегулювання разом із припиненням вогню та гарантіями безпеки інтенсивні консультації продовжені", — заявив Подоляк.

Леонардо Ді Капріо перерахував $10 млн для ЗСУ

Голлівудська суперзірка Леонардо Ді Капріо перерахував українському уряду десять мільйонів доларів США на допомогу у протистоянні російському вторгненню. Ді Капріо має українське коріння через бабусю по материнській лінії, яка народилася в Одесі. Він рішуче засудив російське вторгнення в Україну.

У Херсоні окупанти не дають підвезти корми для птахофабрики, може початися мор птиці

"У місті Херсон назріває екологічна бомба. Там найбільша у Європі птахофабрика по виробництву яєць — 3.000.000 курей. Вона була без світла, без можливості поставки кормів. Там нібито вдалося налагодити дещо ситуацію. Але учора відбувся дуже прикрий інцидент. Робітники, які везли корми для цієї фабрики, були обстріляні. На жаль ця фабрика немає можливості підтримувати життя птиці. Сьогодні-завтра почнеться мор птиці. Ця фабрика знаходиться за 10 кілометрів від міста. Це реальна величезна екологічна катастрофа, яка може статися Херсоні", — розповів радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

З Ірпеня, Бучі, Гостомеля вдалося вивезти близько 2000 людей — Денисенко

"Сьогодні була спроба зробити гуманітарний коридор і з Ірпеня, Бучі, Гостомеля. Вдалося вивезти приблизно 2000 людей. Це великий прорив для нас, тому що це люди, які є заручниками РФ", — повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

За його словами, в захоплених містах Київської області залишаються ще близько 4000 людей: "Якщо ми говоримо про території, які знаходяться біля міста Київ, окупованій території — Макарів, Гостомель, частина Бородянського району і ряд інших місць — залишається досі більше ніж 4000 людей. Ми робимо усе можливе, щоб мати можливість їх вивезти".

Він повідомив, що росіяни роблять усе від себе залежне, щоб у нас не відбулося ніяких гуманітарних коридорів: "Складається враження, що це пряма вказівка Кремля, що це пряма вказівка РФ — не давати можливості гуманітарним коридором".

Чернігів — повітряна тривога!

Аудиторська компанія Deloitte припиняє роботу в Росії

Аудиторська компанія Deloitte відокремлює свої філіали в Росії та Білорусі від глобальної мережі. Про це йдеться у повідомленні компанії.

"Ми відокремимо нашу практику в Росії та Білорусі від глобальної мережі фірм-членів. Deloitte більше не працюватиме в Росії та Білорусі. Ми знаємо, що це рішення вплине на близько 3000 спеціалістів Deloitte, які працюють у Росії та Білорусі. Ми знаємо, що наші колеги в Росії та Білорусі не несуть відповідальності за дії свого уряду. Ми будемо підтримувати всіх постраждалих колег під час цього переходу і робитимемо все можливе, щоб допомогти їм", — наголосили в компанії.

2046 іноземних студентів з 27 країн світу "застрягли" в Україні через російські обстріли

"Індія – 659 студентів, Китай – 160, Туреччина – 144, Нігерія – 400 студентів. Серед студентів є громадяни країн Близького Сходу, Середньої Азії, Африки, Південно-Східної Азії, включаючи ПАР, Казахстан, Сінгапур та Саудівську Аравію", — повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук.

За її словами, залом 2046 іноземних студентів з 27 країн світу зараз "застрягли" в Сумах, Чернігові, Маріуполі, Херсоні саме через російські обстріли.

"Ігноруючи звернення керівників цих країн з проханням надати гуманітарні коридори студентам, росіяни насолоджуються приниженням цілих країн. Навіть таких як: Китай, Індія, Туреччина. Якщо завтра вдасться відкрити гуманітарний коридор із Сум на Полтаву для жінок, дітей та людей похилого віку, то через цей коридор витягнемо й іноземних студентів", — додала урядовиця.

Армія РФ має вказівку розстрілювати цивільних громадян в Україні — СБУ

Російські військові мають вказівку розстрілювати цивільних громадян в Україні. Про це повідомляє СБУ, посилаючись на слова одного з полонених солдатів РФ, якого підстрелили свої.

"У перший же день війни його колона отримала наказ оточити Харків. Усіх цивільних, хто намагався виїхати, розстрілювали. Та коли на місце під’їхали українські силовики і зав’язався бій, двоє росіян рушили на допомогу пораненій жінці. Їхні ж колеги не оцінили такий прояв гуманності і відкрили вогонь по своїм. Вбили жінку та офіцера, а солдата на відео – поранили в ноги. І він залишився в живих, бо його вивезла дочка вбитої українки. Тепер він – важливий свідок звірств загарбників, які документуються слідчими СБУ і будуть передані в суд", — йдеться у повідомленні СБУ.

Угорщина заборонила доставляти Україні зброю через свою територію

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 7 березня видав указ, згідно з яким зброя не може бути перевезена з території Угорщини в Україну. Про це йдеться на офіційному сайті Кабінету прем'єр-міністра Угорщини.

“Це попереджувальний знак того, що військові дії наближаються до угорського кордону. Це означає, що кількість біженців буде збільшуватися. Ми повинні бути готові піклуватися про все більшу і більшу кількість людей, — заявив Орбан.

У Нью-Йоркському Музеї Гуггенхайма митці закликали закрити небо над Україною

У музеї Соломона Ґуггенхайма в Нью-Йорку відбулася акція із закликом закрити повітряний простір над Україною. Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook художниця Бетті Ройтбурд.

"Ми, нью-йоркські митці та працівники культури, закликаємо до заборони польотів над Україною та припинення війни Росії з Україною. Ми хочемо привернути увагу до того, що цілями атак російських військ є атомні електростанції, та закликаємо не допустити всесвітньої ядерної та гуманітарної катастрофи", — написала Бетті Ройтбурд, донька художника Олександра Ройтбурда, який пішов з життя торік.

Шмигаль оголосив низку рішень на підтримку бізнесу під час війни

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд ухвалив низку рішень на підтримку підприємців під час війни.

  1. Перше — від сплати ЄСВ звільняються ФОП першої та другої групи на час воєнного стану та протягом року після його завершення.
  2. Друге, звільняємо підприємства та ФОП третьої групи від сплати ЄСВ за найманих працівників, які були призвані до лав ЗСУ, інших збройних формувань (в т.ч. територіальної оборони). Збір буде сплачено коштом держави.
  3. Третє, відтерміновуємо сплату податків для всіх підприємств, які не спроможні їх заплатити.
  4. Четверте, буде відтерміновано впровадження РРО для всіх фізичних осіб-підприємців.
  5. П’яте, уряд скасує всі заходи ринкового та споживчого нагляду у всіх питаннях, крім регулювання цін та контролю за ціноутворення. Також вже встановлено мораторій на проведення перевірок всіх видів для бізнесу.

За фактом обстрілу офісу ОБСЄ у Маріуполі розпочали кримінальне провадження

6 березня під час артилерійських обстрілів російськими окупаційними військами Маріуполя зазнала руйнувань будівля офісу ОБСЄ. За цим фактом відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора України.

"6 березня 2022 року було здійснено атаку збройних сил РФ на будівлю Офісу ОБСЄ у м. Маріуполі, в якій пошкоджено патрульний центр та зруйновано засоби зв’язку Місії. Також згоріли два автомобілі спеціальної моніторингової місії", — йдеться у повідомленні.

Кулеба розкритикував ізраїльського авіаперевізника за прийом платежів через російську систему "Мир"

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що ізраїльська авіакомпанія El Al Israel почала приймати платежі за російською системою "Мир" після того, як Visa та Mastercard припинили роботу у РФ.

"Поки світ запроваджує санкції проти Росії за її варварські звірства в Україні, дехто воліє заробляти гроші, просочені українською кров’ю. Ось @EL_AL_ISRAEL приймає платежі у російській банківській системі «Мир» для ухилення від санкцій. Це аморально та є ударом по українсько-ізраїльським відносинам", — написав Кулеба.

Трирічна вінничанка записала відеозвернення до Путіна та усіх росіян

Трирічна Аня Панькова з села Гущинці, що на Вінниччині, записала відеозвернення до Путіна і усіх росіян, які виконують його вказівки.

Німеччина надасть Україні 38,5 млн євро екстреної гуманітарної допомоги

Німеччина надасть Україні 38,5 млн євро екстреної гуманітарної допомоги у зв'язку з війною, розпочатою Володимиром Путіним.

"Ми допоможемо біженцям, які там знаходяться, і зробимо все, щоб продемонструвати нашу солідарність", — заявила міністр з питань економічного співробітництва та розвитку Свенья Шульце на зустрічі Ради ЄС у Монпельє.

Вона також додала, що війна в Україні матиме катастрофічні наслідки для ринку зерна: "Якщо війна триватиме і в результаті виробництво пшениці опиниться під загрозою, це може означати, що 8-13 мільйонів людей голодуватимуть".

Російські війська завдали ракетного удару по хлібозаводу в Макарові

У смт Макарів Бучанського району Київської області внаслідок авіаудару сталося потрапляння снаряду на територію ДП "Макарівський хлібозавод" (не експлуатується), про це повідомляє МВС. Підрозділами ДСНС з-під завалів врятовано 5 осіб та виявлено тіла 13 загиблих осіб. За попередньою інформацією на території заводу перебувало близько 30 осіб.

Платформа з пошуку роботи Upwork призупинила роботу в Росії та Білорусі

"Війна президента Росії Володимира Путіна проти України поставила під сумнів нашу місію, цінності та нашу оперативну здатність надати економічні можливості тим, хто цього прагне. Upwork припиняє роботу в Росії та Білорусі, починаючи від сьогодні", — йдеться у повідомленні компанії.

Рівне, Волинь, Хмельниччина, Одеса, Гостомель — повітряна тривога!

Міський голова Ірпеня спростував дані про "захоплення" міста окупантами

"У засобах масової інформації повідомляли, що Ірпінь повністю під контролем російських військ. Я офіційно заперечую! У 30% міста зайшла техніка і росіяни, але вся інша частина під контролем нашої України, під контролем збройних сил України. Це офіційна інформація! Вчора запустили фейк і мені доводиться спростовувати цю інформацію, і півночі давати інтерв’ю. Друзі, ні! Ірпінь тримається, Ірпінь можна порівняти з донецьким аеропортом. У нас хлопці — кіборги, вони молодці. Вони до останнього метру і краплі крові б’ються за наше місто!", — наголосив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

Заявку України щодо членства в Євросоюзі обговорять найближчими днями

"Заявку України щодо членства в Євросоюзі обговорять найближчими днями", — написав у Twitter голова Європейської Ради Шарль Мішель.

Україна евакуювала усіх своїх дипломатів з РФ

"Усі наші дипломатичні та консульські установи, включно з генконсульством в Ростові, (співробітники та члени родин) евакуйовані з РФ. Всі перебувають в безпеці. Іншої інформації у мене не буде, як і можливості вийти на зв‘язок", — повідомив Суспільному генеральний консул України в Ростові на-Дону Тарас Малишевський.

Чергу на кордоні до пункту пропуску Краківець чекати не менше 7-8 годин — кореспондентка Суспільного

На українському кордоні черга до пункту пропуску Краківець тягнеться не менше 7-8 годин, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Люди стоять на холоді. До пунктів їжі та туалетів — величезні черги. Тому краще їжу брати з собою. Лише на початку черги волонтери роздають бутерброди та чай, у першу чергу пропускають жінок з дітьми", — розповіла журналістка.

Обстріл Миколаєва, евакуація в Ірпені та треті переговори. Вторгнення РФ в Україну. День 12. Онлайн
Черги на кордоні з Польщею, 7 березня. Фото: Суспільне

Обстріл Миколаєва, евакуація в Ірпені та треті переговори. Вторгнення РФ в Україну. День 12. Онлайн
Фото: Суспільне

Обстріл Миколаєва, евакуація в Ірпені та треті переговори. Вторгнення РФ в Україну. День 12. Онлайн
Фото: Суспільне

Подоляк: Перемовини з РФ почнуться за кілька хвилин

"За кілька хвилин почнемо розмовляти з представниками країни, яка серйозно вважає, що масштабне насильство над мирним населенням – це аргумент. Доведемо, що це не так. Не звертайте уваги на різні токсичні прізвища на кшталт Янукович, Бойко, Мураєв, які тягнуть по дурості росіяни", — написав у Twitter радник керівника ОП Михайло Подоляк.

Керівник Bellingcat Христо Грозєв повідомив чого вимагатиме РФ на переговорах

Керівник Bellingcat Христо Грозєв повідомив, посилаючись на джерела в делегаціях, що Росія вимагатиме від України наступного: Зеленський залишається формальним президентом, але Росія призначає Юрія Бойка прем’єр-міністром, визнати "Л/ДНР" та тимчасово анексований Крим, відмовитися від НАТО.

За словами Грозєва, Зеленський вже категорично відмовився від цих умов. Також журналіст зауважив, що речник Путіна послабив вимоги до української сторони на переговорах та перестав наголошувати на демілітаризації та денацифікації.

У Миколаєві біля аеропорту ворог розстрілює цивільні авто

Війська РФ розмістили біля аеропорту у Миколаєві свою бойову машину десанту — вогонь відкривають по цивільних авто, техніка розташована біля пам'ятника літака, що поблизу миколаївського аеропорту. Цивільних закликають не їхати туди. Про це повідомив глава Миколаївської ОДА Віталій Кім.

У Бучі, Гостомелі, Ворзелі ситуація критична — МВС

Хоча сьогодні вдалося в районі Ірпеня провести певну евакуацію і частина людей змогла виїхати, ситуація в Бучі, Гостомелі, Ворзелі залишається критичною. Вони на цей момент контролюються росіянами. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко в ефірі Ради.

Читайте також: "Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

На Херсонщині найбільша птахофабрика, яка знаходиться під Херсоном, в Чорнобаївці, змушена закриватися через обстріли: "Зараз назріває величезна екологічна катастрофа. 3 млн курей. Там почнеться мор. Це буде екологічна бомба", — сказав він.

РФ відмовляється від будь-яких зелених коридорів: "На жаль, це політика Кремля. І політика, яка узгоджена. Наша делегація на цих переговорах робить все від себе залежне для того, щоб домовитися про ці зелені коридори.Відсьогодні вони навіть роблять певні заяви про те, що ми можемо зробити зелені коридори, але тільки в сторону РФ. Це абсолютна підлість. Ми зараз залучаємо усі можливі міжнародні органзіації", — додав Денисенко.

РФ пошкодила або знищила 202 школи, 34 лікарні, понад 1500 житлових будинків, включно з багатоквартирними

В Україні війська Росії пошкодили або знищили 202 школи, 34 лікарні, понад 1,5 тис. приватних та багатоквартирних житлових будинків, повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Варвари ХХІ століття. РФ пошкодила або знищила 202 школи, 34 лікарні, понад 1500 житлових будинків, включно з багатоквартирними", — зазначив він.

За словами Подоляка, зовсім без світла, води, тепла залишилися понад 900 населених пунктів.

У Києві, Миколаєві, Харкові, Одесі та області, Чернігові, Краматорську та Авдіївці, Дніпрі, Житомирі, Вінниці, в Умані на Черкащині, Полтавщині, Старокостянтинові повітряна тривога — усім в укриття. На Сумщині — загроза авіаударів.

У Чаплинці окупаційні війська відкрили стрільбу на мирному мітингу

Сьогодні у Чаплинці Херсонської області відбувся мітинг під українськими прапорами. У Окупанти зупинили мирну ходу на асканійському перехресті і відкрили стрільбу в людей. Очевидці повідомляють про двох поранених.

РФ готує провокації на кордоні з Сумською областю

У Суджі на кордоні Сумської області росіяни зі свого боку підігнали автобуси, зібрали місцевих мешканців, а пропагандистські ЗМІ знімають відео про те, що нібито українці евакуйовуються на територію Росії.

Про це Суспільному повідомив Дмитро Живицький, голова Сумської військової адміністрації.

"Вони організовують гумконвої. Не треба в це вірити. Нічого такого немає. Ніякі українці не переходять кордон з РФ", — додав він.

Раніше Кремль запропонував організувати зелений коридор з гарячих точок в Україні на територію РФ. Україна відмовилась, але перемовини про евакуацію триватимуть, повідомили в МінТОТ.

"Ми хочемо вивезти людей. Ми хочемо їх евакуювати. Сподіваємось на те, що буде така можливість зеленого коридору, щоб ми могли їх вивезти. Так само у нас є іноземні студенти в Сумській області. Це близько 2 тисяч осіб. До нас постійно звертаються їхні посольства і так само йдуть переговори на міждержавному рівні, щоб ми могли вивезти як іноземних студентів, так і наших громадян. На цей час такої можливості немає. Люди на свій страх і ризик намагаються виїхати з Сумської області. Покину зону активних бойових дій. На жаль, наражаються на небезпеку. Автомобілі грабуються, розстрілюються. Ми не рекомендуємо це робити", — додав Живицький.

Усі останні новини Сумської області читайте тут.

Зеленський поговорив з Шарлем Мішелем про ядерну загрозу та членство України в ЄС

"Провів регулярні переговори з главою Європейської ради. Обговорювалися загрози ядерним об'єктам, обстріл об'єктів цивільної та критичної інфраструктури. Ми маємо зупинити це. Порушено питання про членство України в ЄС. Народ України заслужив на це", — зазначив президент.

Близько тисячі людей евакуювали сьогодні з Ірпеня, повідомив Суспільному мер міста Олександр Маркушин. На сьогодні перевезення завершилися.

Читайте також: "Люди говорили, що це останній шанс виїхати". Як в Ірпені намагаються покинути місто

Три з чотирьох представників великої четвірки аудиторських компаній світу залишили РФ – після PwC і KPMG повідомила про вихід Ernst & Young, про це повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров.

Він також розповів, що IT-компанія Andersen припиняє роботу в РФ та розриває партнерські відносини з російськими клієнтами.

РосЗМІ назвали розбомблену росіянами школи в Житомирі військовим складом

Віталій Бунечко, голова Житомирської ОДА в ефірі Суспільного розповів, що російські телеканали назвали школу, яку розбомбили в Житомирі три дні тому — військовим об'єктом.

"Цинічно на росіських каналах сказали це був війстковий склад. Відразу після того, як в школу попав снаряд туди були допущені міжнародні журналісти, які знаходяться у нас. У нас створено центр міжнародної журналістики, які мали доступ до кожного сантиметра школи, наскільки це можливо, задля їхньої небезпеки. І ніяких військових причандаль там не було", — розповів він.

6 березня було розстріляно наших три північних міста: "Починаючи з Малина, де було знищено центр фактично. Це місто Коростень, де було нанесено авіаційний удар по бомбосховищу історичному. Скеля — це історичний об’єкт. Там знаходилися люди, які не постраждали. Тобто, окрім того, що це був такий історичний об’єкт, це ще й бомбосховище. Там було 15 людей", розповів він.

"Найцинічніше — місто Овруч, де в житловий квартал було випущено також і було обстріляно квартал з літаків. Починаючи з 10 вечора і досі іде розбір одного житлового будинку. Ми маємо надію, що люди знаходяться під завалами і ми їх дістанемо".

Дивлюсь на мапу і бачу, що військові об’єкти далеко розміщаються. Цинічність. Обман.

Бунечко додав, що в місті немає проблем з електропостачанням і водопостачанням, продукти є: "Завтра чекаємо на людей, які будуть повертатися з Київщини. Евакуюватися з Ірпеня, Ворзеля. Порядка 150 автобусів. Частина залишиться у нас. Частину будемо переправляти на Західну Україну", — додав він.

Аеропорт Миколаєва під контролем ЗСУ — Кім

"Миколаївський аеропорт під нашим контролем, буквально хвилину тому мені доповіли. Там вже наші патрульні та військові", — сказав щойно в ефірі каналу Рада голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

"Ми їх відбили. Вони перегруповуються. Ми їх бачимо, що вони відступають. Далі по ситуації працюємо. На зараз основна фаза, яка була в них — ми їх відбили. Вони з різних боків просуваються. Але у нас оборона кругова. Ми нічого не боїмося", — сказав Кім.

Кім відзначив, що усі населені пункти в регіоні під контролем України. "Підвозимо продукти харчування та ліки. Працюють усі продуктові магазини та аптеки. Ситуація задовільна. Постійно напружена".

Суспільне Миколаїв повідомляє, що в місті станом на зараз чутно вибухи.

Дніпро наразі є одним з найбезпечніших місць в Україні – Філатов

У Дніпрі – спокійно. Стабільно працює медична, житлово-комунальна, транспортна галузі. За розкладом відправляються евакуаційні потяги, розповів Дніпровський міський голова Борис Філатов.

"Жоден ворожий солдат не перетнув кордонів області. Впевнені, що Дніпро – це одне з найбезпечніших місць в Україні. Але якщо ви все ж прийняли рішення виїхати – просимо дотримуватися правил", – сказав Філатов.

За його словами, на сьогодні заплановано 5 евакуаційних потягів з Дніпра. Вони вирушатимуть з центрального залізничного вокзалу до Львова, Чопу, Трускавця, Хелму. Для тих, хто планує виїжджати, – збір на першій платформі зі сторони західного входу.

З 20:00 до 06:00 продовжує діяти комендантська година.

Усі новини Дніпра читайте тут.

Російські війська намагаються оточили п’ять українських міст

Генштаб: Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні Києва, Харкова, Чернігова, Сум, Маріуполя, Миколаєва. Не полишає спроб вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

На Херсонщині у Новій Каховці війська РФ стріляли у мітингувальників, є загиблий і травмовані. Обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.

Унаслідок обстрілу супермаркету у Харкові загинуло чотири людини, 15 — поранені

Унаслідок обстрілу супермаркету 6 березня у Харкові загинуло чотири людини, 15 — поранені, прокуратура розпочала провадження.

"6 березня 2022 року близько 12:00 російськими військовослужбовцями здійснено артилерійський обстріл снарядами невизначеної характеристики по супермаркету «Хазар» по вул. Академіка Вальтера у м. Харкові. Внаслідок цих дій країни-агресора загинуло 4 особи, тілесні ушкодження отримали більше 15 осіб. Точна кількість потерпілих встановлюється", — ідеться в повідомленні.

Раніше було відомо тільки про поранених внаслідок обстрілу.

Третій раунд переговорів Україна — РФ відбудеться о 16:00

Переговори між українською та російською делегаціями розпочнеться о 16:00. Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Арестович: "Новини приємні"

Радник Офісу президента Олексій Арестович: за попередніми даними, ЗСУ звільнили Чугуїв Харківської області, де знаходиться аеродром. За його словами, війська РФ не змогли просунутись за останню добу. Водночас Росія збільшує інформаційні атаки:

На підтримку Армії та гуманітарну допомогу зібрано понад 10,3 млрд грн — НБУ

На підтримку Армії та гуманітарну допомогу зібрано понад 10,3 млрд грн, повідомили в Нацбанку. Як допомогти армії — тут.

"Ми просимо їхати тих, хто втратив житло, а не тих, хто в безпеці" — волонтерка в Італії

Алла Мулявка, українська волонтерка в Італії, в ефірі Суспільного розповіла, що в Італії працює координаційний центр, який отримує багато звернень від українців: "цілими днями отримуємо дзвінки з багатьох міст України, де біженці просять схеми, маршрути як добиратись в перехідні країни, як пересуватись по Європі".

"Ми просимо переїжджати дійсно тих, хто втратив житло, а не їхати тим, хто в безпеці в своїх будинках, в тих містах чи селах де більш-менш спокійно", — додала вона.

Військовий французького легіону з позивний "Француз", який зараз перебуває в Україні, розповів Суспільному, що коли прибув в Україну, то чекав на зброю два дні. Він зазначив, що іноземним військовим може бути складно отримати екіпіровку та зброю, оскільки немає системного прийому та організації іноземних легіонів.

"Прибуваєш Франції в спецпункти, їх 12, і там з тобою працює спецслужба легіону. Я два дні бігав по пунктах, щоб отримати зброю. А що будуть робити іноземці, як приїдуть? Вони мови не знають. Ми б‘ємось, будемо це робити, патріотичний дух українських військових, як і в 2014. Україна виїжджає не завдяки системним діям, а завдяки патріотизму і внутрішньому вогню", — додав він.

Станом на 11 годину 7 березня з початку вторгнення Російської Федерації в Україні загинуло 38 дітей та отримали поранення 72 дитини, повідомила Уповноважена з прав людини ВР Людмила Денісова. Встановити точні дані про кількість убитих та поранених дітей у мм. Маріуполі та Волновасі Донецької області, м. Ірпінь на Київщині наразі неможливо.

У Маріуполі майже 300 тисяч людей чекають на вакуацію — Верещук

"Попри весь цинізм РФ перемовини щодо відкриття гуманітарних коридорів треба проводити. Там люди", — заявила глава МінТОТ Ірина Верещук. Раніше Росія запропонувала гуманітарний коридор через територію Білорусі в Росію.

За словами Верещук, в Маріуполі майже 300 тисяч людей. Жінки, діти, люди похилого віку, всі чекають на допомогу. Те саме відбувається і в Київській області.

"Питання і по Харкову. Херсонська область. Всі чекають гуманітарних коридорів. Тому перемовин між арміями бути не може. Про гуманітарні коридори треба домовлятися. Ми залучили світову спільноту. Червоний хрест став активніше працювати. Долучилися вже представництва ООН. Ми бачимо одноосібні дзвінки. До прикладу Макрона. Сьогодні з президентом розмовляв керівник Індії. Ми говоримо з Турецьким посольством. Керівниками Китаю.

Росія хоче використати канали гуманітарних коридорів для того, щоб перегрупувати свої війська. Підтягнути резерви. Ми це все розуміємо. Всі маніпуляції відкидаються. Але життя людей залишаються в пріоритеті", — додала вона.

Бомбити Харків наказав уродженець Харківської області — ОГПУ

Генерал Росії, який надав накази бомбити Харків, народився в Чугуєві — це Харківська область. Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Останні новини Харкова читайте тут.

"Щоб не літали над нами ракети". Люди збирають підписи за закриття неба над Україною

У Дніпрі громадські організації збирають підписи до країн НАТО з проханням закрити небо. Підписи збирають у школах, дитячих садках та у громадських місцях. Так само підписи збирають в інших регіонах України.

У Вінниці, Одесі, Житомирі та Харкові повітряна тривога.

Зеленський записав нове звернення: Ми захищаємо наш прапор, бо це наш світогляд

Президент України Володимир Зеленський записав нове звернення. Він закликав запровадити жорсткіші санкції проти Росії через продовження обстрілів, а також розповів про підтримку бізнесу на час воєнного стану та відновлення України після перемоги. Зеленський наголосив, що жодного воєнного сенсу в діях Росії немає — "це терор".

До 16:00 відкрито гуманітарний коридор для виїзду через річку Ірпінь в селі Гнатівка

До 16:00 відкрито гуманітарний коридор для виїзду через річку Ірпінь в селі Гнатівка — буде відкритий проїзд для автотранспорту по мосту в селі Гнатівка в бік села Білогородка. Мешканці сіл Гореничі, Стоянка, Лука, Музичі, Неграші, Гнатівка, які бажають виїхати, можуть скористатися цим коридором. Відповідну домовленість було досягнуто Білогородською сільською радою з силами ЗСУ, повідомив Антон Овсієнко, Білогородський сільський голова.

В Ірпені триває евакуація, людей переводять під розваленим мостом. За дві години вийшло до двох тисяч людей, повідомила кореспондентка Суспільного.

Вторгнення Росії в Україну. День дванадцятий. Онлайн
Фото: Христина Гаврилюк / Суспільне

Водночас міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що під Києвом тривають запеклі бої: "З особливою люттю ворог знищує Бучу, Гостомель, Ворзель, Ірпінь".

Сьогодні відбудеться перше кримінальне засідання суду в Гаазі щодо злочинів Росії в Україні. Зокрема, геноцид злочин проти людяності, повідомив Суспільному Гюндуз Мамєдов, експерт з кримінального права, заступник генпрокурора України (2019-2021)

"Сьогодні буде слухання суду ООН, звернення з геноцидом. РФ в обличчі Путіна заявила, що на Сході геноцид. Росія є підписантом. В судовому порядку треба довести, що на Донбасі не відбуваються дії пов‘язані з геноцидом, це лише фантазії РФ. Україні не потрібно збирати докази, бо ніколи не здійснювала проти власного народу дії пов‘язані з геноцидом", — додав він.

У Миколаєві українська армія переходить в наступ, "ворог у аеропорту", — повідомив глава Миколаївської ОДА Віталій Кім.

Читайте Суспільне Миколаїв в телеграмі.

Інтенсивність бойових дій знизилась через втрати РФ — Резніков

Російські війська знизили інтенсивність бойових дій через втрати в особовому складі та техніці, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

"Через величезні втрати, які поніс ворог, інтенсивність бойових дій тимчасово знизилася. Проте російські окупанти намагаються сконцентрувати сили та засоби для нової хвилі атак", — зазначив посадовець.

Росія запропонувала "зелений коридор" для евакуації в Росію

Російська сторона погодилась відкрити гуманітарні коридори із 10:00 7 березня для евакуації цивільного населення з українських міст, пропонуючи при цьому вивезти мешканців Києва та прилеглих міст на територію РФ, заявила віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Вчора о пів на першу ночі до нас надійшов лист з РФ в якому вони запропонували, враховуючи особисте прохання Макрона, оголосити режим тиші з 10:00 7 березня і відкрити наступні гуманітарні коридори: З Києва — Київ, Гостомель, Раківка, Соснівка, Іванків, Орене, Чорнобиль, Гдень, Гомель з подальшою доставкою авіаційним транспортом в РФ", — зазначила посадовиця.

Росія застосувала проти України 95% зібраного резерву

Росія ввела на територію України близько 95% своїх сил, сконцентрованих на кордоні перед нападом, повідомив у коментарі CNN представник Пентагону.

При цьому у Пентагоні не помітили суттєвого просування російських військ. Як зазначили у відомстві, 64-кілометрова колона, яка наближається до Києва, ймовірно, витратила все пальне та застрягла у багні.

Нова Зеландія заборонила в’їзд посадовцям з РФ і Білорусі, причетних до війни

Уряд Нової Зеландії вирішив заборонити в’їзд до країни високопосадовцям Росії та Білорусі, причетним до збройної агресії проти України, повідомляє Міністерство закордонних справ та торгівлі країни.

Зокрема, у переліку опинились президент РФ Володимир Путін, російський прем’єр Михайло Мішустін, голова МЗС РФ Сергій Лавров, міністр оборони Сергій Шойгу, директор ФСБ Олександр Бортніков, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев та його заступник Дмитро Медвєдєв, а також засновник ПВК "Вагнер" Дмитро Уткін.

Підтвердилась загибель голови Гостомельської громади Юрія Прилипка

Голова Гостомельської громади Юрій Ілліч Прилипко загинув, роздаючи хліб голодним і ліки хворим, повідомили у Гостомельській селищній раді.

" За це його разом з побратимами Русланом Карпенком і Іваном Зорею застрелили окупанти", — йдеться у повідомленні.

Усі новини щодо ситуації в Київській області читайте тут.

У Києві пологовий будинок "Лелека" припиняє роботу

Пологовий будинок "Лелека", розташований у Києві, припиняє роботу як шпиталь та працюватиме як медпункт, повідомив директор медзакладу Валерій Зукін.

"З сьогоднішнього дня (7 березня — ред.) ми припинили свою роботу, як госпіталь. Ми попрацюємо, як медичний пункт для надання допомоги місцевого населення та пораненим", — розповів він в ефірі телеканалу "Рада".

Директор пояснив, що керівництво "Лелеки" більше не може гарантувати безпеку персоналу.

"Сьогодні майже всі залишають будівлю. Тому що ми знаходимося дуже близько від зони бойових дій", — додав Зукін.

Війська РФ обстріляли Миколаїв із систем залпового вогню

Російські військові здійснили обстріл Миколаєва із застосуванням систем залпового вогню, інформує ДСНС.

"Ворожі обстріли житлових кварталів та у передмісті Миколаєва призвели до пожеж. Наразі рятувальники 1, 3, 4, 5, 26, техніка аварійно-рятувального загну спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Миколаївській області залучені на ліквідацію пожеж, які спричинені ворожими обстрілами", — йдеться у повідомленні.

За попередніми даними радника міністра внутрішніх справ Вадима Денисенка, ворог застосував установки "Смерч".

Путін піде настільки далі, наскільки зможе — Чалий

Дипломат Валерій Чалий заявив, що будь-які договори з РФ — не варті довіри.

"Найбільша гарантія — це наявність в Україні зброї. Більш потужної зброї, здатної захищати країну. Щоб не було далі, останнє, що треба робити це роззброюватися. Це вже настільки зрозуміло. Якщо хтось має ще ці ілюзії, він просто має подивитись на те, що робить Росія зараз", — наголосив дипломат.

Водночас він додав, що вести переговори потрібно після того, "як зупиниться російська армада": "Це переговори США з Росією, це розмова США з Китаєм, Китаю з Росією. Зараз таку дипломатію намагався робити прем'єр Ізраїлю, але поки що можливість зустрічей є, а результатів немає. Але настане час, коли буде серйозна розмова США і Китаю. Вони супротивники, але обоє погоджуються, що не можна дозволяти Росії робити все, що завгодно".

На думку Чалого, росіяни активно ведуть розмови й з Вашингтоном.

"Їх усіх мало цікавить "Нюрнберг", їх усіх цікавить те, що буде з їх капіталом. Вони оцінюють все цинічно. Нюрнберг буде, але спочатку треба зупинити армаду агресора.А нам потрібні від партнерів не ілюзії, а зброя", — підсумував дипломат.

Данія відмовиться від російського газу — прем'єр-міністерка

Данія збільшуватиме витрати на оборону та планує заміщати російський газ через розв'язану Росією війну в Україні. Про це наголосила прем'єр-міністерка Данії Метт Фредеріксен, повідомляє Reuters.

"Історичні часи вимагають історичних рішень. Безглуздий і жорстокий напад Путіна на Україну ознаменував нову еру в Європі, нову реальність", — заявила Фредеріксен.

Південна Корея оголосила про припинення транзакцій із Центробанком РФ

"Уряд Південної Кореї на додаток до прийнятих 1 березня санкцій проти Росії у фінансовому секторі приєднується до додаткових обмежувальних заходів, включаючи припинення транзакцій з Центробанком РФ", — повідомляється в заяві МЗС.

Кабмін розширив перелік товарів критичного імпорту

Відповідна постанова №203 від 5 березня оприлюднена на сайті уряду. До списку стратегічних закупівель, зокрема, увійшли

  • плоди ріжкового дерева, морські та інші водорості, цукрові буряки;
  • насіння та плоди інших олійних культур, подрібнені або неподрібнені;
  • овочі сушені, цілі, нарізані шматками, скибками, подрібнені чи у вигляді порошку, але без будь-якої подальшої обробки;
  • овочі бобові, сушені, лущені, очищені або неочищені від насіннєвої оболонки, подрібнені або неподрібнені;
  • кілька;
  • Sardina pilchardus
  • сардини роду Sardinops Сардинела
  • цистерни, бочки, барабани, каністри, ящики та аналогічні ємності з чорних металів, для будь-яких речовин (крім стиснених або скраплених газів), місткістю не більш як 300 л;
  • пристрої для приймання, перетворення та передачі або відновлення голосу, зображень та іншої інформації, включаючи пристрої для комутації та маршрутизації;
  • телефонні апарати для сотових мереж зв’язку та інших бездротових мереж зв’язку;
  • вайфай від Старлінк;
  • тепловізори;
  • прибори нічного бачення;
  • протидронні пушки;
  • павербанки, акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми;
  • первинні елементи та первинні батареї;
  • ліхтарі електричні портативні, що діють за допомогою власного джерела енергії.

По Миколаєву російські війська вдарили з реактивних систем залпового вогню.

У Києві та Чернігові оголошено повітряну тривогу!

Ціни на нафту б'ють рекорди

Ціни на нафту сягнули найвищого з 2008 року рівня. Подорожчання, на думку аналітиків, відбивається через затримку із поверненням на ринок іранських енергоносіїв та ймовірність заборони імпорту російської нафти у США та Європу, повідомляє Reuters.

Нафта Brent подорожчала на 11,67 долара, або 9,9%, до 129,78 дол. за барель, WTI – на 10,83 долара, або 9,4%, до 126,51 дол. Таким чином, ціни майже сягнули максимуму, зафіксованого в липні 2008 року (відповідно 147,50 і 147,27 доларів за барель).

Аналітики з JP Morgan заявили, що нафта цього року може подорожчати до 185 долара за барель.

Комісія з політичних прав РПЛ закликала Путіна припинити війну

У Росії Комісія з політичних прав Ради з прав людини при президентові РФ закликала негайно припинити бойові дії на території України. Про це йдеться у заяві Ради, повідомила колишній член РПЛ Катерина Шульман.

"Як і можна було очікувати, ситуація, коли російська армія веде воєнні дії в сусідній країні, призводить до тяжких наслідків, у тому числі для реалізації прав людини", — йдеться в заяві.

Комісія констатувала, що вже загинули, як мінімум, сотні російських та українських громадян. Там вважають, що військові дії на території України слід зупинити якнайшвидше і “перейти до вирішення всіх протиріч між двома країнами в рамках перемовин".

Ненсі Пелосі: У США вивчають законодавство щодо заборони імпорту російської нафти

Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що законодавці "вивчають" варіанти заборони імпорту російської нафти. Крім того, спікерка додала, що Конгрес має намір цього тижня надати Україні допомогу в розмірі 10 мільярдів доларів у відповідь на військове вторгнення Росії в її сусіда.

"Наразі Палата представників вивчає жорстке законодавство, яке ще більше ізолює Росію від глобальної економіки, — сказала Пелосі. — Наш законопроєкт забороняє імпорт російської нафти та енергоносіїв до Сполучених Штатів, скасовує торговельні від.носини з Росією та Білоруссю та стане першим кроком, щоб позбавити Росії доступу до Світової організації торгівлі".

ВР та ОПУ працюють над пакетом документів для ратифікації Римського статуту — Веніславський

Верховна рада, комітет з правової політики, Офіс президента та Міністерство юстиції працюють над пакетом документів, які дозволять оперативно ратифікувати Римський статут. Про це повідомив член комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський ("Слуга народу").

Він пояснив, що ратифікація Римського статуту важлива задля подальшого юридичного захисту України у міжнародних інстанціях.

"Міжнародний кримінальний суд передбачає насамперед відповідальність за воєнні злочини. А Міжнародний кримінальний суд у своїй діяльності керується Римським статутом", — розповів Веніславський.

Він також нагадав, що Конституційний суд визнав, що Римський статут не відповідає Конституції України і закон про ратифікацію Римського статуту втратив чинність.

"Зараз Верховна рада, комітет з правової політики, Офіс президента та Міністерство юстиції працюють над пакетом документів, які дозволять дуже швидко і оперативно ратифікувати Римський статут. Але навіть попри те, що ми його ще повноцінно не ратифікували, в Конституції України передбачено, що Україна може взяти в односторонньому порядку на себе зобов'язання щодо виконання Римського статуту", — зазначив нардеп.

Веніславський наголосив, що "результат ми отримаємо після завершення війни". "По-перше, воєнні злочини не мають строку давності, друге, ті, хто надають злочинні накази, будуть переслідуватись на території будь-якої країни де б вони не перебували, кожної, яка ратифікувала Римський статут. Російські воєнні злочинці не матимуть спокою до кінця свого життя", — додав він.

Франція направила медичну допомогу в Україну

Франція направила медичну допомогу в Україну. Про це повідомив глава французького МЗС Жан-Ів Ле Дріан в ефірі телеканалу France 2.

В Україну, зокрема, відправлено препарати, що містять йод, які допомагають захистити організм від впливу радіації.

Раніше посол Франції у Києві Етьєн де Понсен повідомив в ефірі телеканалу BFM TV, що найближчими днями в Україну буде поставлено 2,5 мільйона доз цих препаратів.

Аудиторські компанії KPMG та PricewaterhouseCoopers залишають ринок Росії

Одні з найбільших у світі аудиторських компаній KPMG та PricewaterhouseCoopers залишають ринок Росії через вторгнення до України. KPMG повідомила, що її російські та білоруські підрозділи вийдуть зі складу глобальної мережі.

"У KPMG працюють понад 4500 людей у Росії та Білорусі, і припинити наші робочі відносини з ними, багато з яких упродовж багатьох десятиліть були частиною KPMG, неймовірно складно", — повідомила компанія у Twitter.

Британія просить "Інтерпол" відключити РФ від своїх сервісів

Міністр внутрішніх справ Великобританії Пріті Пател закликала "Інтерпол" віключити Росію від систем організації.

"Разом з колегами зі США, Канади, Австрії та Нової Зеландії я написала листа у штаб-квартиру Інтерполу та його виконавчий комітет із закликом ухвалити рішення на цьому тижні про негайне призупинення доступу Росії до систем Інтерполу", — написала Пател.

Росія вербує сирійців для війни з Україною — WSJ

Росія вербує сирійців із бойовим досвідом в умовах міських боїв для війни з Україною. Про це пише видання Wall Street Journal з посиланням на чотирьох американських чиновників.

Щодо кількості сирійських найманців, яких, як пише Wall Street Journal, Москва шукає, щоб “завдати нищівного удару українському уряду”, джерела видання не уточнили.

За даними сирійського ресурсу DeirEzzor 24, Росія запропонувала сирійцям від 200 до 300 доларів, щоб вони “поїхали в Україну і працювали в якості охоронців” протягом шести місяців.

Anonymous заявили, що зламали всі державні телеканали РФ

Міжнародна хакерська група Anonymous зламала всі державні телеканали РФ для того, щоб ті транслювали відео про війну в Україні та заклик до росіян виступити проти геноциду Росії в Україні. Відео того, як замість російської пропаганди російські телеканали, зламані Anonymous, транслюють заклик до росіян виступити проти геноциду РФ в Україні, хакери оприлюднили у Twitter.

“Хакерський колектив Anonymous сьогодні зламав російські потокові сервіси Wink і Ivi (подібний до Netflix) і телеканали наживо “Россия 24”, “Первый канал”, “Москва 24”, щоб транслювати кадри війни з України”, — написали Anonymous.

Акція на підтримку України відбулася у Вашинтоні

"Українська громада та небайдужі союзники вимагають збільшити допомогу США для України", — йдеться у заяві організаторів мітингу United Help Ukraine.

Акція під Білим домом стала продовженням серії маніфестацій, що тривають уже другий тиждень. У неділю люди вийшли з плакатами"Забезпечте безполітну зону", "Зупиніть війну в Україні!", "Закрийте наше небо", "Підтримайте Україну!".

Головна мета заходу – закликати президента Байдена й інших лідерів визнати, що Україна потребує більше допомоги.

Росія випустила 600 ракет по Україні від початку вторгнення

Починаючи з 24 лютого Росія випустила близько 600 ракет і ввела приблизно 95% своїх військ, з-поміж тих, що були накопичені на кордонах, на територію України. Про це повідомив CNN високопоставлений чиновник Пентагону.

Він також додав, що величезна російська колонна на північ від Києва, яка розтяглася майже на 60 км, загрожує Києву, але наприкінці минулого тижня ця колона була приблизно за 16 миль (25 кілометрів) від центру столиці.

"Ми віримо, що український народ у більшій частині країни все ще має засоби комунікації, доступ до Інтернету та ЗМI", — повідомив співрозмовник.

Росія завдала ракетного удару по селищу Тузли під Одесою

Російські війська атакували ракетами селище Тузли Одеської області. Про це повідомив речник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Він зазначив, що окупанти завдали удару по об'єктах критичної інфраструктури, за попередньою інформацією, жертв немає.

Британія надасть Україні 100 мільйонів доларів допомоги

Британія надасть Україні 100 мільйонів доларів через Світовий банк, щоб підтримати основні державні функції та пом'якшити фінансовий тиск, спричинений вторгненням Росії, повідомили в офісі прем'єр-міністра Бориса Джонсона, передає Reuters.

Ці кошти можна буде використати на оплату працівникам державного сектору в Україні або фінансування пенсій та виплат соціального страхування, повідомила британська влада, пише Reuters.

"Хоча лише Путін може повністю припинити страждання в Україні, сьогоднішнє нове фінансування продовжить допомагати тим, хто стикається з погіршенням гуманітарної ситуації", — сказав Джонсон.

Масляна на Харківщині: в одній з громад спалили опудало Путіна

На Харківщині під час святкування Масляної спалили опудало у вигляді президента Росії Володимира Путіна. Фотографії зі святкування опублікувала пресслужба поліції Харківщини.

"Зазвичай відзначення релігійних свят на Україні відбувається у добрій та веселій атмосфері. Але цього року після вторгнення на територію нашої держави російських окупантів усі події набувають специфічного змісту", — пише поліція.

Вторгнення Росії в Україну. День дванадцятий. Онлайн
Опудало Путіна спалили на Харківщині. hk.npu.gov.ua

"Укрзалізниця" призначила додаткові рейси на понеділок 7 березня

"Укрзалізниця" підготувала наступний графік руху на 7 березня: З Києва: 01:00 - "Інтерсіті+" Дарниця - Харків 06:23 - №142 Львів - Лиман 06:23 - №114 Львів - Лиман 07:00 - №722 Дарниця - Харків 07:00 - №732 Дарниця - Дніпро 07:36 - №1 Івано-Франківськ - Костянтинівка 08:00 - №705 Дарниця - Львів 12:06 - №45 Ужгород - Лиман 13:34 - №114/142 Лиман - Львів 14:07 - №749 Київ - Івано-Франківськ 14:25 - №769 Київ - Кам’янець-Подільський 15:02 - №55 Київ - Рахів 17:00 - №743 Київ - Львів 17:12 - №13 Київ - Солотвино 17:42 - №792 Київ - Кременчук 17:42 - №790 Київ - Кропивницький 18:30 - №81 Київ - Ужгород 19:06 - №44 Київ - Івано-Франківськ 19:48 - №95 Київ - Рахів 20:05 - №29 Київ - Ужгород 20:12 - №49 Київ - Трускавець 20:21 - №59 Київ - Чоп 20:21 - №57 Київ - Ворохта 21:07 - №38 Київ - Запоріжжя 21:15 - №105 Київ - Одеса 21:22 - №97 Київ - Ковель 22:03 - №149 Полтава - Чернівці 22:10 - №17 Харків - Ужгород 22:22 - №7 Київ - Чернівці 22:37 - №91 Київ - Львів 22:47 - №46 Лиман - Ужгород 23:46 - №771 Київ - Хмельницький

Рейси по ст. Харків: 04:11 - №114, 142 Лиман - Львів 07:15 - ІС+ Харків - Львів 08:00 - ІС+ Харків - Львів 12:36 - №46 Лиман - Ужгород 14:00 - ІС+ Харків - Львів 14:33 - №1 Івано-Франківськ - Костянтинівка 14:39 - №114, 142 Львів - Лиман 15:09 - №15 Харків – Рахов 17:00 - №723 Харків - Львів 19:27 - №795 Харків - Дніпро 21:08 - №2 Костянтинівка - Івано-Франківськ 21:43 - №7 Харків - Одеса 22:40 - №45 Ужгород - Лиман Рейси по ст. Дніпро: 06:23 - №796 Дніпро - Харків 14:00 - №732 Дніпро – Львів 14:26 - №41 Дніпро - Трускавець 16:39 - №6 Запоріжжя - Рахів Рейси по ст. Запоріжжя: 11:07 - №006 Рахів - Запоріжжя 12:20 - №120 Запоріжжя - Львів 14:45 - №005 Запоріжжя – Рахів 20:37 - №068 Запоріжжя - Львів 21:38 - №038 Запоріжжя - Київ 22:26 - №068 Львів - Запоріжжя Рейси по ст. Вінниця: 00:28 - №105 Київ - Одеса 00:58 - №078 Одеса - Ковель 01:05 - №041 Дніпро - Трускавець 02:35 - №771 Київ - Хмельницький 03:42 - №060 Чоп - Київ 03:42 - №058 Ворохта - Київ 03:54 - №106 Одеса - Київ 04:31 - №081 Ужгород - Київ 04:42 - №050 Трускавець – Київ 05:46 - №086 Запоріжжя – Львів 06:03 - №056 Рахів – Київ 06:47 - №770 Кам’янець-Подільський – Київ 09:16 - №138 Лиман – Хмельницький 10:23 - №070 Запоріжжя - Львів 16:41 - №772 Хмельницький - Київ 17:20 - №769 Київ – Кам’янець-Подільський 17:43 - №086 Львів – Запоріжжя 18:07 - №055 Київ – Рахів 19:42 - №138 Хмельницький – Лиман 20:50 - №716 Львів – Київ 21:45 - №081 Київ – Ужгород 22:32 - №042 Трускавець – Дніпро 23:17 - №049 Київ – Трускавець 23:26 - №057 Київ – Ворохта 23:26 - №059 Київ – Чоп На додачу до сполучень заплановані такі евакуаційні рейси (графік поповнюватиметься): • Донецький напрямок: 01:00 - Краматорськ – Ужгород, 18 вагонів 17:00 - Краматорськ - Ужгород, 13 вагонів • Одеський напрямок: 22:30 - №938/937 Одеса – Ужгород, 19 вагонів • Запоріжжя: 2 рейси протягом дня по 20 вагонів кожен • Дніпро: 3 рейси протягом дня на 15 і 16 вагонів відповідно • Кривий Ріг: 2 рейси: 12 та 15 вагонів • Харків: 3 "Інтерсіті+" Харків – Львів о 07:00, 08:00 та 14:00 3 евакуаційних поїзда по 18 вагонів кожен А також електричками: • організовано човниковий рух на ділянці Харків – Полтава – Кременчук; • з Харкова до Львова з пересадкою по Вінниці; • з Житомира (починаючи з 11:00) до Львова з пересадкою по Бердичеву. Точні графіки будуть визначені безпосередньо на вокзалах з урахуванням динаміки заповнюваності поїздів.

Також на 7 березня призначені міжнародні евакуаційні рейси: № 954 Львів – Хрубешув о 00:01; № 7603/7604 Львів – Пшемисль о 00:40; № 7605/7606 Львів – Пшемисль о 05:27; № 35/36 Львів – Пшемисль о 07:10; № 7607/7608 Львів – Пшемисль о 08:52; № 7614/7615 Львів – Хелм о 09:30; № 908/907 Дніпро – Хелм о 10:30 № 902/901 Запоріжжя – Хелм об 11:00; № 7609/7610 Львів – Пшемисль о 12:12; № 956 Львів – Хрубешув (схемою 20 вагонів), відправленням о 13.20; № 7616/7617 Львів – Хелм о 14:00; № 7611/7612 Львів – Пшемисль о 15:40;

На початок