Справа "Україна проти Росії": Міжнародний суд ООН в Гаазі розпочав слухання. Що відомо

Справа "Україна проти Росії": Міжнародний суд ООН в Гаазі розпочав слухання. Що відомо

Справа "Україна проти Росії": Міжнародний суд ООН в Гаазі розпочав слухання. Що відомо
.

7 березня у Гаазі розпочалося засідання Міжнародного кримінального суду ООН за позовом України проти Росії. Київ звинувачує Москву у неправильному тлумаченні міжнародної конвенції про геноцид. Згідно з українською позицією, російська влада зловживала конвенцією для вторгнення на українську територію.

Українську сторону представляв Антон Кориневич, представника Росії не було, — передає кореспондент Суспільного.

"Голосно говорить той факт, що російські місця порожні. Їх тут немає в цьому суді. Вони на полі бою, ведуть агресивну війну проти моєї країни. Так Росія вирішує суперечки. Але Україна має іншу позицію і поважає міжнародне право і цей суд. Але навіть Росія знає, що міжнародне право має значення. Чому інакше Росія намагалася б виправдовувати свою агресію?”, — прокоментував ситуацію Кориневич.

Він також додав, що має намір довести неспроможність звинувачень у геноциді, які Москва висунула проти Києва перед військовим вторгненням.

Як повідомляв Interfax, Україна раніше звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням вжити тимчасових заходів щодо Російської Федерації у зв'язку з повномасштабним вторгненням РФ на територію України. Для виправдання військової операції Росія заявила, що її завданням є запобігання і покарання оголошеного геноциду в Луганській і Донецькій областях України.

Наразі суд ООН у найкоротші терміни вирішив ухвалити рішення про забезпечувальні заходи за позовом України до Росії. Про це заявила сказала президентка Міжнародного суду ООН Джоан Донох'ю.

Що відомо

  • Вранці 24 лютого президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції в Україні на звернення самоназваних "Л/ДНР".
  • Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні.
  • Російські війська вторглися на територію України, обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, житлові райони з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Є жертви серед цивільного населення.
На початок