"У суддів у голові ми ще не попереду". Українські фігуристи – про ритмічний танець на ЧЄ-2022

"У суддів у голові ми ще не попереду". Українські фігуристи – про ритмічний танець на ЧЄ-2022

Ексклюзивно
"У суддів у голові ми ще не попереду". Українські фігуристи – про ритмічний танець на ЧЄ-2022
. AP

Назарова й Нікітін та Голубцова й Бєлобров поділилися з Суспільне Спорт оцінкою своїх перших виступів на цьогорічному Євро, думкою щодо "прискіпувань" суддів, підтримку трибун і готовність до Пекіна-2022.

На чемпіонаті Європи з фігурного катання в Таллінні вперше з 2018 року беруть участь одразу два українські дуети в танцях на льоду. Спортсмени вже відкатали ритмічний танець, після якого лідери збірної Олександра Назарова та Максим Нікітін посідають 12-те місце (68.51 бала), а Марія Голубцова та Кирил Бєлобров – 17-те (63.3).

Пари отримали схожі оцінки за техніку – 37.89 Олександри й Максима проти 37.5 Марії та Кирила. Але за компонентамиОцінка за презентацію, композицію програми, навички катання тощо. досвідчені Назарова й Нікітін виграли в дебютантів Голубцової та Бєлобров майже п'ять балів: 30.62 проти 25.8.

На відміну від титулованіших колег за командою з Харкова, для яких цей чемпіонат Європи вже п'ятий, у оцінюванні київської пари серед суддів виникли сильні розбіжності. Приміром, за переходи між елементами (transitions) оцінки в Марії та Кирила, які на дорослому міжнародному рівні почали виступати лише в цьому сезоні, варіювалися від 5.5 до 7.25 у різних арбітрів.

Читайте також: "Витягнули все". Українські фігуристи та їхня тренерка – про топ-15 на чемпіонаті Європи в парах

Обидва дуети відібралися до топ-20, що в суботу, 15 січня, візьмуть участь у довільному танці. Для збереження подвійної квоти на наступний чемпіонат Європи одній із пар необхідно залишитися в топ-12 за підсумком двох прокатів.

Як свої перші виступи на Євро-2022 оцінили самі українські танцівники, фігуристи розповіли Суспільне Спорт.

Олександра Назарова та Максим Нікітін

  • Про прокат та мотивацію від українських прапорів:

"Оцінки – то така справа, – відреагував на бали Максим. – Такий вид спорту, нічого не вдієш. Виступили досить непогано. Можливо, це був найкращий прокат ритмічного танцю в цьому сезоні".

"Для нас завжди важлива публіка. Людей небагато, але відчувалася підтримка з боку трибун. Було багато українських прапорів, що нас завжди дуже підтримує. Прийти поплескати може кожен, а в іншій країні задуматися, десь знайти український прапор – це завжди дуже приємно для нас. На жаль, їх не так часто буває багато на трибунах, але стає дедалі більше: працюємо саме для цього. Кожному стараємося якось підморгнути, подякувати".

"Тренери всі задоволені: і команда домашняПостійна тренерка пари – Галина Чурілова., і зарубіжнаЗ фігуристами також працює росіянин Алєксандр Жулін та його команда., – поділилася Олександра. – Глядачі дуже тепло приймали, незважаючи на те, що їх там було три людини. Приємно було кататися. Ті українські прапори, що бувають, ми бачимо, цінуємо й любимо".

  • Про організацію чемпіонату в часи пандемії:

"Ми на цій ковзанці вже раз п'ятий, здається, виступаємо, – згадує Нікітін. – На цьому чемпіонаті дуже приємна обстановка. Виходить, що волонтерів не так і багато, ми їх не бачимо, але в нас завжди все є, місця всюди достатньо, дуже зручно пересуватися. Обмеження є, але ми їх не відчуваємо. Можливо, вже звикли".

"Щодо безпеки, як і впродовж усього сезону, дотримуємося мір, яких може дотримуватися кожна людина", – зазначила Назарова. "Мити руки, маски, дистанція – нічого нового ще не придумали, і ніхто точно не знає, як себе на 100% убезпечити", – додав партнер.

"Менше про це думати стараємося, – продовжила Олександра. – Це спочатку здавалося, коли був перший локдаун, що будуть труднощі, думали, як же ми будемо [з цим справлсятися], а потім зрозуміли, що в усьому світі так, і просто старалися зробити все, що ми можемо".

"І, слава богу, ми тут, – визнав Нікітін. – Багато людей знялося, але в нас була можливість приїхати й виступити".

Також фігуристи запевнили, що готові до прийдешніх Олімпійських ігор, що стартують 4 лютого в Пекіні: "Сьогодні готові й через місяць теж будемо готові".

Читайте також: Українська пара – про дебют на чемпіонаті Європи з фігурного катання та "лотерею" з коронавірусом

Марія Голубцова та Кирил Бєлобров

танці коменти
Катерина Макаревська
  • Про дебютний виступ та звикання суддів:

"Прокатали дуже добре все, що хотіли, – вважає Бєлобров. – Ми вийшли й показали все, що могли. Нам усі кіпойнтиОбов'язкові кроки. поставили, третій рівень часткової доріжки кроків".

"Ясна річ, ми вперше виступаємо на такому чемпіонаті, тому в суддів у голові ще немає [думки], що ми маємо бути попереду, але ми до цього йтимемо".

"Вони тільки придивляються до нас, – продовжила Голубцова. – Змагань такого рівня за останній час у нас не було. Це трохи бентежить, але... відчуття було таке, що все, що ми напрацювали, зараз спокійно покажемо. Так усе й вийшло. Дуже класні позитивні емоції".

  • Про досвід прокатів у Таллінні

"У нас був попередній великий турнір – юніорський чемпіонат світу-2020 – у Таллінні", – згадав Кирил. "Чи допомогло це нам? Гадаю, що так, – вважає Голубцова. – Арена була якоюсь домашньою, менше стресу було. Або ми вже так виросли".

"Тут ми поки нічого не дивилися, тому що є обмеження, і нам не хочеться зайвий раз кудись піти, щось зробити, – описує досвід Бєлобров. – Тому в нас усе чітко: прокинулися, поїли, пішли на тренування, повернулися, знову в номері сидимо. Щоб не дай боже, бо я кожен день чую, що в когось ковід знаходять".

Марія додала, що пара цього "дуже побоюється та, як може, береже себе".

  • Про прогрес, доросліше катання та недооцінку в Україні:
"[Останнім часом] ми виросли в технічому рівні, – аналізує Марія. – Ковзання стало дорослішим: воно вже не юніорське. І в емоційному плані ми вже не звертаємо уваги на прискіпування з боку українських суддів, а дивимося на те, як нас судять на міжнародних змаганнях. Перестали бути таким вразливими. Взаємодія одне з одним стала кращою. Менше сваримося".

"Ми звикли, що нам ставлять менше балів в Україні. Коли виїжджаємо, завжди дивимося на оцінки, які ставлять за кордоном, тому що це два різні місця з двома різними емоціями до нас".

  • Про те, коли зможуть боротися за перший номер збірної:
"Ми вже боремося, – чітко відповіла Голубцова. – Ми завжди боролися. Як почали кататися – завжди тільки за перший номер".

Зважаючи на те, як багато фігуристів нині знімаються зі змагань і в деяких командах виникає необхідність викликати запасних, дует готується до Олімпіади. Крім того, вони нагадали, що "путівка ще не розіграна", натякаючи на те, що лишаються серед претендентів на поїздку до Пекіна.

"Ми морально готові виступати. Неважливо – запасні чи основні. Ми будемо готові в будь-якому випадку", – сказав Кирил. Щоправда, Марія зазначила, що "важко тренуватися, коли знаєш, що ти запасний і можеш не поїхати. Працюєш так само, але морально відчуття якесь не таке".

Своїми головними цілями фігуристи назвали поїздку на Оліміаду та чемпіонат світу, а також "у наступному сезоні стати першим номером".

Читайте також: Фігурист Шмуратко – про старт Євро-2022, найкращий прокат у кар'єрі та вплив тренувань у Італії
  • Відео ритмічного танцю на чемпіонаті Європи-2022 (Голубцова/Бєлобров – з 1:05:14, Назарова/Нікітін – 3:07:44):
Читайте також: Ще одна українка знялася з чемпіонату Європи з фігурного катання: в Андрійчук виявили коронавірус

Що відомо

  • 25-річна Олександра Назарова та 27-річний Максим Нікітін представляють Харків. Вони є чинними й шестиразовими чемпіонами України. Стільки титулів вдавалося завоювати лише Ірині Романовій та Ігорю Ярошенку.
  • Назарова та Нікітін – срібні призери юнацьких Олімпійських ігор-2012 та бронзові призери юніорського чемпіонату світу-2015. Також брали участь у дорослій Олімпіаді-2018 та чемпіонатах світу (найкращий результат – 15-те місце в 2017 і 2018 роках).
  • 21-річні Марія Голубцова й Кирил Бєлобров представляють Київ. Пара чотири рази здобувала медалі чемпіонату України, зокрема в цьому сезоні вдруге поспіль виборола "срібло".
  • Для Назарової та Нікітіна цей чемпіонат Європи став п'ятим у кар'єрі. Їхній особистий рекорд на континентальній першості – 9-те місце 2017 року. Для Голубцової та Бєлоброва це дебютне Євро та загалом дебютний сезон у дорослій категорії.
  • У сезоні 2021/22 Олександра й Максим завоювали "золото" на міжнародному турнірі Victor Petrenko Cup у Одесі та "срібло" на Denis Ten Memorial Challenge у Нур-Султані. Вони були єдиними представниками України на серії Гран-прі та посіли 8-ме місце на NHK Trophy в Токіо.
  • Марія й Кирил у цьому сезоні стали третіми на Pavel Roman Memorial у Оломоуці та четвертими на Budapest Trophy.

Що далі

  • Субота, 15 січня. 13:35 – Танці. Довільний танець
  • Субота, 15 січня. 18:30 – Жінки. Довільна програма
Читайте також: Найбільша команда за 12 років: склад України на чемпіонат Європи-2022 з фігурного катання та розклад
На початок