"Не можеш сказати «не хочу»". Рапірист Юнес має останній шанс відібратися на Олімпіаду: як він налаштовується на турнір

"Не можеш сказати «не хочу»". Рапірист Юнес має останній шанс відібратися на Олімпіаду: як він налаштовується на турнір

Ексклюзивно
Клод Юнес вшосте поспіль став чемпіоном України з фехтування
Клод Юнес вшосте поспіль став чемпіоном України з фехтування. Федерація фехтування України

Україна у чоловічій рапірі не була представлена на Олімпіаді з 2000 року.

Збірна України з фехтування відібралася у двох видах зброї на Олімпійські ігри у Парижі. За світовим рейтингом квоти на Олімпіаду здобули українські шаблістки та шпажистки.

У решті видів зброї Україна не матиме командного представництва. І може бути представлена не більш ніж одним фехтувальником: володар ліцензії на Ігри у Парижі визначиться за результатами європейської олімпійської кваліфікації, яка відбудеться 26-28 квітня у Люксембурзі.

Фехтування: виступи України на Олімпіадах

  • Україна представлена у фехтуванні на кожній Олімпіаді, у кожній – і серед чоловіків, і серед жінок.
  • Кількість медалей України у фехтуванні на Олімпіадах – 7 (2 "золото", 1 "срібло", 4 "бронзи")
  • Єдиною мультимедалісткою України у фехтуванні є Ольга Харлан – вона здобула чотири медалі (дві особисті "бронзи", а також "золото" та "срібло" у команді). За кількістю медалей Харлан ділить друге місце в історії України на Олімпіадах.

Усі медалі України у фехтуванні на Олімпіадах:

  • "золото": жіноча команда у шаблі (Пекін-2008), Яна Шемякіна (шпага, Лондон-2012)
  • "срібло": жіноча команда у шаблі (Ріо-2016)
  • "бронза": Владислав Третяк (шабля, Афіни-2004), Ольга Харлан (шабля, Лондон-2012, Ріо-2016), Ігор Рейзлін (шпага, Токіо-2020)

Участь у кваліфікаційному турнірі у фехтуванні на рапірах серед чоловіків візьме Клод Юнес. На змаганнях 34-річний рапірист виступить у статусі чемпіона України — титул, який ушосте поспіль завоював на першості, що відбулася наприкінці березня в Києві.

"Насправді щоразу хочеться вважати, що чемпіонат України – якась підготовка до чогось, проміжний старт, але це не так, — розповів Юнес в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт, — Чемпіонат України є дуже важливим для кожного спортсмена, тому що він представляє своє місто, область, школу. І це безпосередньо приносить рейтинг і очки нашій школі та організаціям. До того ж чемпіонат України – це найпрестижніший турнір у всьому сезоні, тому вигравати його – це завжди приємно".
У фіналі чемпіонату України Клод Юнес переміг Даниїла Гойду
У фіналі чемпіонату України Клод Юнес переміг Даниїла Гойду. Федерація фехтування України

Ще перед стартом національної першості Юнеса обрали представляти Україну на олімпійському кваліфікаційному турнірі. Там він намагатиметься стати першим українським рапіристом за 24 роки, що виступить на Олімпіаді у чоловічому турнірі.

"Олімпіада — це найважливіший старт. Що треба зробити для того, щоб брати участь в Іграх у Парижі? Треба поїхати на відбіркові змагання європейського континенту та виграти їх. Серед 40 учасників, всіх тих європейських фехтувальників, які не потрапили напряму на Олімпійські ігри, буде розігруватися тільки одна ліцензія. Це дуже складно, тому що з тих 40 збирається близько 16 топових фехтувальників, які теж будуть боротися не менше інших".

За крок від відбору на Олімпіаду Юнес був під час кваліфікації на Ігри у Токіо. Там він дійшов до півфіналу, але поступився кіпріоту Алексу Тофалідесу.

"Психологія дуже впливає на цих змаганнях, бо таких більше нема в сезоні. Це змагання, коли кожна людина бореться за одне місце, щоб потрапити на Олімпійські ігри, що є, звичайно, мрією кожного спортсмена. Для того треба просто підготуватися психологічно до цих змагань. Звичайно, не треба забувати про фізичну підготовку, про технічну, це все буде".

Кваліфікаційний турнір у Люксембурзі — остання можливість відібратися на Іграх-2024. Основна частина відбору проходила через світовий рейтинг, у якому українці не змогли відібратися командою — посіли лише 15-те місце.

"На превеликий жаль, в команді нам не вдалося відібратися. Було на це дуже багато причин. Це початок повномасштабної війни, ми пропустили деякі змагання, втратили дуже багато очок, випали з рейтингу. Нам почали потраплятися топ-4 команди, з ними важко конкурувати, дуже важко. Ми намагалися, були шанси, але є якісь моменти [завадили].

Збірна України з фехтування на рапірах після завершення чемпіонату України
Збірна України з фехтування на рапірах після завершення чемпіонату України. Федерація фехтування України/Павло Кубанов

Зараз немає повноцінного часу, щоб ми тренувалися повноцінно. Більшість людей має інші пріоритети. У когось сім'я, хтось переживає за свою сім'ю, хтось не бачить в цьому пріоритет. І всі просто зникли. Наш тренер намагався зібрати команди до купи, щоб ми надалі систематично тренувалися. І федерація нам допомагала, і міністерство. Тобто всі стараються підтримати. Бо якби цього не було, гадаю, що спорт в цілому розсипався б. І це дуже добре, що міністерство та й інші федерації змогли втримати всі команди, всіх людей".

Ключовим моментом для того, щоб досягти успіху на відбірковому турнірі, Юнес називає психологічний настрій. За його словами, цей підхід дозволив йому досягти результату у топ-4 на попередній олімпійській кваліфікації, і від нього він не збирається відмовлятися.

"Настрій? Просто бойовий. Назад дороги немає. Треба дещо розуміти: не потрібно дуже сильно зациклюватися. Я сприймаю це як свій обов'язок і свою роботу. У тебе є робота, ти не можеш сказати «я не хочу», не можеш відмовитися. Ти йдеш, ти мусиш. Немає ніяких причин, щоб туди не їхати чи ще щось. Це твоя робота, ти повинен їхати, представляти свою країну і перемагати. Перемагати і виборювати ліцензію, поїхати на Олімпійські ігри, щоб люди бачили, що українські фехтувальники й українські спортсмени загалом є. Вони існують і вони борються".

"Тиск? Повторюся, але я вже був на тих відбіркових змаганнях. Насправді всі вважають, що щось там таке страшне. Всі під тиском. Моя перевага в тому, що я бачив: інші бояться. І це мені додавало переваги. Коли я з ними виходив і фехтував, то це бачив. Було легше фехтувати, перемагати. Вважаю, що це абсолютно правильна тактика, так думати".

Клод Юнес святкує "бронзу" на сателіті у Монтерреї
Клод Юнес святкує "бронзу" на сателіті у Монтерреї. НОК України

Хто такий Клод Юнес?

  • 34-річний український рапірист, представник Львівщини.
  • За збірну України Юнес дебютував у 2007 році — на чемпіонаті світу, де не подолав перший раунд.
  • Найкращі результати Юнеса у кар'єрі — чвертьфінали чемпіонатів Європи у сезонах 2013/14 та 2015/16.
  • У сезоні 2023/24 Юнес здобув "бронзу" в особистому турнірі на сателіті в Монтерреї.
  • У світовому рейтингу рапіристів Юнес займає 61-ше місце.
На початок