Україна здобула шість ліцензій на Олімпіаду-2022 в санному спорті: склад команди

Україна здобула шість ліцензій на Олімпіаду-2022 в санному спорті: склад команди

Ексклюзивно
Україна здобула шість ліцензій на Олімпіаду-2022 в санному спорті: склад команди
. FIL

Команда оновилась на 50%, порівнюючи з Іграми у 2018 році.

Сім етапів Кубка світу з санного спорту залишились позаду, а попереду в змагальному сезоні 2021/2022 із ключових стартів на санкарів чекають лише чемпіонат Європи та зимові Олімпійські ігри в Пекіні.

Після змагань Кубка світу в латвійській Сігулді завершився кваліфікаційний період на Олімпіаду-2022, і відповідно збірна України змогла визначитись із спортсменами, які представлятимуть "синьо-жовтих" на китайській Олімпіаді.

Суспільне - офіційний транслятор Олімпійських ігор-2022. Дивіться змагання в Пекіні - з 4 по 20 лютого - наживо на сайті Суспільне Спорт та телеканалі UA: Перший!

Україна здобула по дві ліцензії в жіночому та чоловічому одиночному санному спорті, також одну ліцензію в парі. І буде представлена в командному змаганні.

Зокрема, в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт президент Федерації санного спорту України Анатолій Малищик підкреслив, що склад має виглядати наступним чином: Антон Дукач, Андрій Мандзій, Олена Стецків, Юліанна Туницька, а також парний екіпаж Ігор Стахів/Андрій Лисецький. Але ці ліцензії очільник організації назвав "попередніми", адже корективи може внести Міжнародна федерація санного спорту.

"Їх ще має затвердити Міжнародна федерація санного спорту, тому що були змінені критерії відбору. На них можуть вплинути результати саме в олімпійських дисциплінах у відбіркових змаганнях, хтось може з команд відмовитись від участі тощо. Ми чекаємо остаточних результатів. Також склад має затвердити НОК України та Рада федерації", - заявив Малищик.

Очільник федерації також зазначив, що збірна України провела повноцінну підготовку в межах олімпійського сезону, взяла участь у всіх запланованих стартах і забезпечена необхідним екіпіруванням:

"Підготовку держава забезпечила повноцінну, зокрема, що було прописано в наших планах. Екіпірування, інвентар - держава виконала свої зобов’язання. Є тільки нюанси щодо підготовки в літній період. Хочемо чи ні, але потрібно приводити до ладу свою санну трасу, готувати дітей тут [в Україні]. Наразі є низка молодих спортсменів, їх треба готувати. Необхідна своя спортивна база, яка б відповідала критеріям міжнародної федерації. Швидкості збільшуються. Літня підготовка трохи впущена. Але то не провина спортсменів чи тренерів. На кременецькій трасі вже треба щось робити".

  • Напередодні Суспільне Спорт відвідало санну трасу в Кременці й зробило репортаж про місцевих спортсменів і стан спортивної інфраструктури.

Під час інтерв'ю Анатолій Малищик звернув увагу і на те, що на учасників Ігор чекає непросте випробування у вигляді олімпійського треку, адже аналогів йому у світі немає:

"Трек там складний. Довжина треку та технічні нюанси вимагають не лише високоякісного інвентаря, а й високої готовності спортсменів. Аналогів цьому треку немає. Є тільки хіба що в Німеччині, якщо не помиляюсь, у Вінтербергу, трек довжиною 1200 метрів. Але в Пекіні побудували взагалі на 1300 метрів. Це вже інші параметри саней і підготовки спортсменів".

Наостанок президент федерації також зауважив, що попри досвідчених спортсменів у складі збірної України, результати на Олімпіаді прогнозувати складно через "специфічність" змагань:

"Є досвідчені спортсмени, але Олімпіада - це специфічні змагання. У них інша програма, розклад змагань. Якщо на чемпіонатах світу та на етапах Кубка світу два заїзди, то на Олімпіаді - чотири. Усе залежить від підготовки, фізичного стану. Треба бути готовим у будь-який момент. У Китаї дуже жорсткі умови. Грає й психологія, як спортсмени зберуться та працюватимуть над окремими аспектами. Олімпіада - це окремі змагання, що не зрівняються з ніякими іншими - ні з чемпіонатом Європи, ні з чемпіонатом світу".

Які місця посідають українські санкарі у рейтингу Кубка світу сезону 2021/2022?

  • Антон Дукач: 24 місце
  • Андрій Мандзій: 30 місце
  • Олена Стецків: 27 місце
  • Юліанна Туницька: 30 місце
  • Ігор Стахів/Андрій Лисецький: 20 місце

Найкращі результати збірної України з санного спорту на Олімпіадах

  • Жіночі індивідуальні змагання: 6-те місце, Лідія Лудан (2002, 2006)
  • Чоловічі індивідуальні змагання: 23-те місце, Антон Дукач (2018)
  • Парний екіпаж: 7-ме місце, Ігор Урбанський/Андрій Мухін (1998)

Розклад змагань із санного спорту на Олімпіаді-2022

  • 5 лютого: чоловіки, перший і другий індивідуальні заїзди
  • 6 лютого: чоловіки, третій і четвертий індивідуальні заїзди
  • 7 лютого: жінки, перший і другий індивідуальні заїзди
  • 8 лютого: жінки, третій і четвертий індивідуальні заїзди
  • 9 лютого: пари, перший і другий заїзд
  • 10 лютого: командна естафета

Що відомо

  • Україну вшосте представлятимуть одразу шестеро санкарів на Олімпійських іграх, але тільки втретє в історії українські спортсмени змогли відібратись у всіх змагальних дисциплінах - у чоловічих, жіночих і парних заїздах.
  • У 2018 році на Олімпійських іграх у Пхьончхані Україна була представлена командою в складі Антона Дукача, Андрія Мандзія, Олени Стецків, Олени Шхумової, Романа Захарківа та Олександра Оболончика.
  • На попередніх Іграх найкращий результат серед українців у чоловічих змаганнях показав Дукач (23-те місце), а в жіночих - Шхумова (21-ше). У парному екіпажі Захарків і Оболончик фінішували 20-ми, коли в естафеті Україна показала 13-й результат.
  • Мандзій і Стецків - найдосвідченіші учасники Олімпійських ігор. Обидва брали участь в Олімпіадах у 2014 і 2018 році. Для Дукача, своєю чергою, Ігри в Пекіні стануть другими в кар'єрі.
  • Юліана Туницька, Ігор Стахів і Андрій Лисецький, своєю чергою, уперше виступатимуть на Олімпіаді.
  • Зимові Олімпійські ігри в Пекіні стануть 24-ми в історії та проходитимуть з 4 до 20 лютого 2022 року.
На початок