Чому гороскопи і місячні календарі не передбачають майбутнього

Чому гороскопи і місячні календарі не передбачають майбутнього

Чому гороскопи і місячні календарі не передбачають майбутнього
.

Жартома чи насправді, українці дуже полюбляють різноманітні астрологічні практики, які нібито пророкують майбутнє. Утім, ірраціональна довіра до всього езотеричного в 2020-му році може бути навіть небезпечною — і ось чому.

Тисячі років люди вдивляються в небеса й шукають там відповіді на свої запитання. Далекі вогники рухаються за певними траєкторіями і мають досить очевидний вплив на приливи, відливи та врожай. Тому людству і здалось, що "небесні знаки" можуть впливати і на інші аспекти життя.

Кожна стародавня культура так чи інакше практикувала астрологію в різних формах, тому це сидить в нас глибоко. Багато хто й досі планує народження дітей чи дату одруження, орієнтуючись на сприятливі умови та щасливі знаки зодіаку. Мільйони людей щодня починають свій день з чашки кави та свіженького гороскопу. Дехто вважає, що запитання "А хто ти по знаку зодіака?" — доречний привід познайомитись.

Читайте також: "Стівен Гокінґ як майстер Йода. Огляд серії книжок про хлопчика Джорджа у космосі"
Чому гороскопи і місячні календарі не передбачають майбутнього

Але давайте все ж таки проговоримо: астрологія не має нічого спільного з наукою. Ваш гороскоп на сьогодні, скоріше за все, вигаданий і не має жодного відношення до вашої реальності. Ба більше, навіть "знаки зодіаку", вигадані 2000 років тому, вже не відповідають своїм позначенням. Не можна звинувачувати у своїх проблемах та негараздах ретроградний Меркурій. Чому ж, якщо астрологія не підкріплена наукою і має дуже сумнівний статус, люди продовжують в неї вірити?

Річ у тім, що ми живемо в так званий "вік непевності". Якщо раніше можна було спиратись на суто науково-технічній підхід, який все пояснював, довіряти фактам, надійним джерелам, то сьогодні це вже набагато важче. Одна тільки парадигма об’єктивної реальності абсолютно не відповідає на виклики, питання та випробування долі, які постійно підкидає нам новий світ. Це і спричиняє поступове повернення до духовності, "духовність — нова норма".

Астрологія поверталась у мейнстрім поступово. Спочатку були 1980-ті: дуже дивне десятиріччя, коли з’явилась мода на так званий "new age". Чоловіки та жінки з довгим волоссям пропонували забути про капіталізм, припинити бездумно споживати та присвятити себе духовним практикам: жити в маленьких селах комунами, ходити босими і медитувати "оммммммм". Були дуже популярними постулати на кшталт "Просто повір у себе", "Ти зможеш все, що захочеш, але будь стриманішим у бажаннях". Коротше кажучи, в цьому суспільному русі було щось від духу хіппі 1960-х: безвідповідальність та інфантилізм як крайня форма протесту і небажання брати участь у суспільних процесах.

Чому гороскопи і місячні календарі не передбачають майбутнього

Те, що відбувається з астрологією саме сьогодні, в епоху "постправди" — зовсім інша справа. Згідно з проведеним у 2017 році опитуванням Pew Research Center, близько 30% американців вірять в астрологію. Але якщо взяти масштаби людства, то кількість людей, які знають про особливості свого знаку зодіаку та час від часу читають гороскоп, буде справді приголомшливою. Це все навіть перетворилось на прибутковий бізнес: жителі США витрачають близько 2 мільярдів доларів щорічно на "містичні послуги" (хіромантію, карти таро й інше). Звідки такі астрономічні суми?

Справа ще і в тому, що сьогодні астрологія — не лише духовна практика чи псевдонаука. Це ще й дуже поширена форма контенту в соцмережах. Астромеми, астропрогнози, ворожіння онлайн — інтернет буквально сповнений надзвичайно різноманітних формам цього феномену. Є навіть дуже популярний "дизайн людини" — продумані карти, які за місцем, статтю, іменем та датою народження можуть легко визначити певні доленосні моменти в наших життях.

В астрології важливий елемент гри, нереальності. Ми вже уточнювали, що це не є справжньою наукою. І про це знає кожна людина. Але коли ти погоджуєшся на щось містичне чи загадкове, то точно розумієш, що результати можуть бути непередбачуваними. Тому і люди, коли читають передбачення чи гороскопи, роблять це ніби граючись, водночас серйозно (бо завжди є надія) і з певним скептицизмом (хіба ж можна покладатись на таке?). Навіщо ж ми постійно граємо у цю гру, якщо знаємо що вона нереальна та антинаукова?

Чому гороскопи і місячні календарі не передбачають майбутнього

Річ у тім, що людство весь час розповідає історії задля того, щоб зрозуміти цю реальність. Про це навіть говорив Джозеф Кемпбелл, автор вийняткової праці "Герой із тисячею облич": "У такий спосіб ми починаємо бачити прихований сенс, доречність подій, які відбуваються в нашому житті. Це дає нам певну перспективу погляду на речі". Людство створювало міфи, казки, фольклор, легенди — і все це з метою знайти спільну мову, щоб пояснити незрозуміле, саму таємницю життя. Трохи змінивши звичний ракурс, ми можемо виявити закономірності, звички та загальну динаміку процесів, які занадто близько від нас — і тому ми не помічаємо їхньої суті. Астрологія у цьому процесі виступає, так би мовити, сюжетним фундаментом історій, які ми щоденно розповідаємо собі про себе.

Тобто дуже просто робити висновки, мовляв, "у часи непевності та розмитості інформаційних ландшафтів люди бажають хоч якоїсь опори під ногами, їм треба у щось вірити". Астрологія і не пропонує опору, вона пропонує певну відстань. Є такий психологічний прийом: людині простіше сприймати якісь свої особливості, якщо вона знає, що буквально "народилася з цим". "У мене такий характер", — полегшено зітхає вона; далі може або працювати з цим, або ні, але принаймні не носить на собі зайвий тягар. Так і з астрологією: вона дає змогу бачити світові явища не з реакційної точки зору, як це пропонують у новинах ("тривожся, дивись, читай, бо хтось там нападе і ми всі помремо"), а більш стримано. Так менше стресу. Взагалі астрологія привчає до важливої думки, що людство рухається не лінійним прогресом кудись вперед, а історичними циклами, колами. Історичні фігури, з якими суспільство має справи зараз, не обов’язково нас врятують чи погублять. Вони є просто архетипами.

Так, усе це дуже абстрактно. Виглядає зловісно і сумнівно. Але це знайомі шаблони, патерни й архетипи, які не спричиняють панічного страху — ось чого дійсно варто остерігатися, а не безневинних гороскопів. Однак важливо пам’ятати одне: кінцева відповідальність за наші вчинки та долю не розташована десь там у небі чи в долонях спіритичного мастера, який розкладе карти і розповість, що нам робити в тій чи іншій ситуації. Усе залежить тільки від нас.

Читайте також: "Чим зайнятися вдома під час карантину, щоб провести час з користю"
На початок