До липня 2022 року ВООЗ планує щепити проти коронавірусу 70% населення планети — Гебреєсус

До липня 2022 року ВООЗ планує щепити проти коронавірусу 70% населення планети — Гебреєсус

До липня 2022 року ВООЗ планує щепити проти коронавірусу 70% населення планети — Гебреєсус
. WHO

Всесвітня організація охорони здоров’я планує вакцинувати проти COVID-19 70% людей у світі до початку липня 2022 року. Про це на брифінгу у середу, 29 грудня, повідомив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус.

За його словами, до кінця 2021 року проти коронавірусу вакцинували 40% населення планети. Також Гебреєсус повідомив, що цьогоріч від коронавірусу померло майже вдвічі більше людей, ніж 2020 року.

Раніше, на брифінгу 20 грудня, Гебреєсус повідомив, що штам коронавірусу "Омікрон" поширюється швидше, ніж "Дельта" і, понад те, здатен інфікувати й повністю вакцинованих проти COVID-19 людей.

Що відомо

  • Про новий штам коронавірусу, який вперше виявили на півдні Африки, британські вчені повідомили 24 листопада. Він характеризується великою кількістю мутацій у шиповидному білку, що може ускладнити його нейтралізацію антитілами, сприяти швидкому поширенню та стійкості до наявних вакцин.
  • Науковці з’ясували, що штам "Омікрон" здатний розмножуватись у тканинах бронхів у 70 разів швидше, ніж вихідний варіант вірусу та штам "Дельта", однак демонструє повільнішу швидкість реплікації у легенях. Водночас міністр охорони здоров’я ПАР Джо Фаала заявив, що інфікованих штамом "Омікрон" в 11 разів рідше кладуть у лікарні, ніж інфікованих "Дельтою".
  • За попередніми даними, більшість вакцин не забезпечують дієвий захист від інфікування "Омікроном", але запобігають тяжкому перебігу хвороби й госпіталізаціям. Крім того, підвищує дієвість щеплень третя (бустерна) доза.
  • Люди, в яких виявили штам коронавірусу "Омікрон", у середньому мають на 50-70% менший ризик бути ушпиталеними через ускладнення COVID-19, ніж "Дельтою", підрахувало Управління з питань охорони здоров'я Великої Британії.
  • В Україні станом на 29 грудня офіційно підтверджено п'ять нових випадків інфікування штамом коронавірусу "Омікрон". Загалом було виявлено шість випадків захворювання на цей штам, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Читайте також

"Омікрон": що відомо про новий штам коронавірусу та чи загрожує він Україні

Рекордна кількість мутацій. Які ризики приховує "Омікрон"

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.
На початок