Петиція про скасування військового обліку для жінок набрала понад 27 тисяч голосів

Петиція про скасування військового обліку для жінок набрала понад 27 тисяч голосів

Петиція про скасування військового обліку для жінок набрала понад 27 тисяч голосів
. Міноборони

На сайті Офісу президента України зареєстрували електронну петицію з вимогою скасувати наказ Міністерства оборони від 11 жовтня 2021 року № 313 щодо військового обліку для жінок. За чотири дні вона набрала понад 25 тисяч голосів, необхідних для її розгляду главою держави.

Петицію №22/130110-еп зареєстровано 23 грудня і станом на 18:15 27 грудня її підтримали понад 27 тисяч громадян. Авторкою ініціативи є Яна В'ячеславівна Рашевченко. Згідно з декларацією від 29 вересня 2020 року громадянки за таким же ПIБ, вона є провідним спеціалістом відділення офіцерів запасу і кадрів Індустріального районного військового комісаріату міста Харкова.

"Начебто змінився лише Перелік, але згідно з ним майже усі жінки нашої держави повинні бути військовозобов'язаними. Це неподобство!!! Жодного суспільного обговорення. Жодних підготовчих заходів. Жодного перехідного періоду та роз'яснень щодо механізму реалізації", — йдеться у тексті документу.

Наразі реакції Зеленського на петицію немає. Її статус на сайті голови держави — "очікує на розгляд". Згідно з чинним законодавством, протягом трьох робочих днів після набрання необхідних 25 тисяч голосів Офіс президента має повідомити про початок розгляду петиції.

Що відомо

  • 17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони, згідно з яким жінки низки професій повинні будуть стати на військовий облік. Загалом у наказі представлені спеціальності від сфери громадського харчування до видавництва та поліграфії. У переліку є такі професії, як програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, співробітники ресторанів і готелів тощо. Граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві — 60 років.
  • Наказ Міністерства оборони про ведення обліку придатних до військової служби жінок не зобов’язує до цього фізичних осіб-підприємців. А голова комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич ("Слуга народу") заявив, що перелік професій, представниці яких мають ставати на військовий облік, скоротять у "бік зменшення та здорового глузду".
  • До кінця 2022 року жоден керівник підприємства, де працюють жінки, а також самі жінки, які мають стати на облік, не нестимуть адміністративну відповідальність. Після кінцевого терміну взяття на облік жінок, яким це необхідно зробити, будуть штрафувати підприємства від 5500 до 8500 грн.
  • У ЗСУ запевняють, що зміни до закону, якими жінок деяких професій зобов'язують ставати на військовий облік, не пов'язані із можливою агресією Росії щодо України. І додають, що жінки-спеціалісти будуть використані лише у разі крайньої потреби під час мобілізації: раніше на службу призвали майже 200 тисяч жінок, але тільки за їхньою згодою.

Читайте також:

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок