Шольц на посаді канцлера вперше поговорив з Путіним. Застеріг від військ РФ на кордоні з Україною

Шольц на посаді канцлера вперше поговорив з Путіним. Застеріг від військ РФ на кордоні з Україною

Шольц на посаді канцлера вперше поговорив з Путіним. Застеріг від військ РФ на кордоні з Україною
. АР

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Росії Володимир Путн 21 грудня провели телефонну розмову. Це була перша розмова Шольца в статусі німецького лідера з російським візаві. Про неї повідомили офіс канцлера й Кремль.

У повідомленні пресслужби Шольца зазначається, що той "висловив занепокоєння" нарощуванням Росією військової присутності в Україні й "повідомив про невідкладну потребу в деескалації". Також канцлер Німеччини підкреслив необхідність продовження перемовин у "Нормандському форматі".

Цих згадок у повідомленні Кремля немає. Натомість там зазначається, що Путін "у деталях" поінформував Шольца про "вперте ухилення" України від виконання Мінських домовленостей, що, на думку президента РФ, і заважає проведенню саміту в "Нормандському форматі".

Крім того, згідно з повідомленням Кремля, Путін і Шольц обговорили російські пропозиції щодо "гарантій безпеки"17 грудня Міністерство закордонних справ Росії запропонувало США проєкти договору про гарантії безпеки та угоди щодо забезпечення безпеки РФ та країн-членів НАТО, що передбачає заборону на включення до складу альянсу країн колишнього СРСР, а отже і України. в Європі. Раніше США і НАТО заявляли, що не обговорюватимуть їх без консультацій із європейськими партнерами.

Читайте також: У США повідомили, коли почнуть діалог із Росією щодо її "гарантій безпеки"

Окрім Шольца, 21 грудня Володимир Путін говорив телефоном із президентом Франції Емманюелем Макроном. Згідно з пресрелізом Кремля, теми розмов щодо України та міжнародної безпеки були такими ж. Але Єлисейський палац поки не публікував свого повідомлення.

Що відомо

Читайте також

"Санкційна політика до ескалації, а не після". Про що Зеленський говорив з Макроном і Шольцом

Зеленський: Україна розробила "10 кроків для виконання Мінська" й готова говорити з РФ напряму

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок