США запровадили санкції проти Тупицького та його дружини. Він назвав це "фейком ОП"

США запровадили санкції проти Тупицького та його дружини. Він назвав це "фейком ОП"

Оновлено
США запровадили санкції проти Тупицького та його дружини. Він назвав це "фейком ОП"
. Фото: УНІАН

Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про запровадження санкцій проти відстороненого глави Конституційного Суду України Олександра Тупицького та його дружини Ольги. Сталося це 9 грудня, в Міжнародний день боротьби з корупцією.

Про це повідомляє Державний департамент США.

Тупицького Блінкен назвав причетним до "значних корупційних дій, зокрема взяття грошового хабаря під час перебування на посаді судді". Дружина відстороненого глви КСУ Ольга "була визнана учасницею цих дій".

Санкції проти Олександра і Ольги Тупицьких передбачають заборону в'їзду до США як посадовцям іноземних держав, причетних до великої корупції, та членам їхніх родин.

Раніше стало відомо, що Міністерство фінансів США запровадило санкції проти колишнього першого заступника глави адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрія Портнова та його благодійної організації "Фонд Андрія Портнова".

Доповнено 22:35. У коментарі Liga.net Тупицький назвав повідомлення про санкції "шокуючою новиною" і "повною нісенітницею". На його думку, йдеться про "фейк" з боку Офісу президента.

Рішення про санкції Тупицький назвав спрямованим на Верховний Суд, "щоб задавити його і щоб він не ухвалював кінцевого рішення" у справі про законність скасування указу про його призначення Зеленським.

"Прив'язують (у Держдепартаменті США – ред.) якусь справу з хабарем. Це повна нісенітниця, тому що жодних справ немає", – повідомив Тупицький.

Хто такий Олександр Тупицький

58-річний Олександр Тупицький з 1993 року працював в українських судах. У травні 2013 року тодішній президент-утікач Віктор Янукович за своєю квотою призначив Тупицького суддею Конституційного Суду, у 2018-19 роках він був заступником голови КСУ, а у вересні 2019-го призначений головою на три роки.

Восени 2020 року Державне бюро розслідувань заявило, що розслідує низку кримінальних справ, в яких перевіряється причетність Тупицького до скоєння злочинів у складі злочинної організації. Також ДБР розслідувало самовільне зайняття земельної ділянки на території Криму, а також державної зради головою Конституційного суду України.

28 грудня 2020 року Тупицького викликали до Офісу генпрокурора для вручення підозри у кримінальному провадженні. Тупицький не з'явився. Через це Офіс Генпрокурора зробив подання до президента щодо відсторонення Тупицького від посади очільника КСУ.

29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького на два місяці. Згодом Конституційний суд оприлюднив заяву, в якій назвав це рішення неконституційним і заявив, що Тупицький продовжить працювати на посаді. Тупицький оскаржив указ про своє відсторонення у Верховному Суді.

27 березня президент Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Тупицького та Касмініна суддями КСУ. Але 14 липня Верховний суд скасував указ Зеленського про скасування призначення Тупицького головою Конституційного Суду. Наразі справу все ще розглядає Верховний Суд.

Тим часом 16 липня Олександр Тупицький отримав нову підозру щодо несанкціонованого втручання в автоматизовану систему суду. 1 жовтня Державне бюро розслідувань завершило розслідування в цій справі.

Що відомо

  • У січні 2021 року Мінфін США запровадив санкції проти сімох українців та чотирьох медіакомпаній через звинувачення у втручанні в американські вибори. Зокрема, у санкційному списку опинилися нардеп від фракції партії "Слуга народу" Олександр ДубінськийУкраїнський журналіст, політик, блогер, колишній ведучий та чинний депутат Верховної Ради від "Слуги Народу"., депутат-втікач Олександр ОнищенкоУкраїнський політик, бізнесмен та екснардеп VII і VIII скликань від Партії регіонів, якого Україна звинувачує у державній раді, організації злочинного угрупування і корупції. Переховується за кордоном. та експрокурор Костянтин КуликКолишній військовий прокурор, звинувачений у незаконному збагаченні та звільнений з посади..
  • Також у санкційному списку фігурують помічник нардепа Андрія Деркача Дмитро КовальчукПомічник Деркача у Раді VI і VII скликань., колишній працівник посольства України у США Андрій ТеліженкоЕкспрацівник посольства України у США, який разом із адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані розслідував начебто незаконні дії Джозефа Байдена під час його роботи на посаді віцепрезидента., експомічник Деркача Антон СимоненкоНаближена до Деркача особа, працював його помічником протягом майже 10 років, а також Петро ЖуравельЗа даними Мінфіну США, керівник медіаресурсів Деркача та адміністратор підконтрольних йому сайтів., якого Мінфін США називає "медіаменеджером Деркача".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок