У військовій частині 3039, що дислокується в Миколаєві, служать 13 собак

У військовій частині 3039, що дислокується в Миколаєві, служать 13 собак

У військовій частині 3039, що дислокується в Миколаєві, служать 13 собак
. Фото: Світлана Вовк/Суспільне Миколаїв

На службі військової частини 3039 Нацгвардії України, що дислокується у Миколаєві, перебуває сім патрульних та шість конвойних собак. З ними працюють 12 кінологів.

Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповів заступник командира військової частини 3039 Національної гвардії України Артем Щербаков.

"Патрулювання відбувається з середи до неділі у дві зміни: перша зміна – з 8:00 до 14:00, друга – з 16:00 до 22:00. Це у середньому 22 піші наряди, шість автопатрулів і два службові собаки. На цей час Нацгвардія несе службу в чотирьох районах міста: Корабельному, Заводському, Інгульському та Центральному", — розповів Артем Щербаков.

За словами Артема Щербакова, військова частина 3039 виконує завдання з конвоювання — це екстрадиція підсудних, доставка їх до судових установ, перевезення до обраних колоній.

У військовій частині 3039, що дислокується в Миколаєві, несуть службу 13 собак
Працює службовий собака. Фото: Світлана Вовк/Суспільне Миколаїв

Солдат строкової служби Нацгвардії України військової частини 3039 Максим Радзіх на службі з 2020 року. Обрав шлях кінолога — дресує німецьку вівчарку Хана.

"Під час служби з’їздив до міста Золочів у навчальний центр та відучився на професію кінолога. Подобаються тварини, тож вирішив навчитися чомусь новому, а не просто відбути встановлений строк", — розповів Максим.

Максим Радзіх зазначає, що собаку дресувати необхідно, тому що це - живий організм, який має здатність забувати, так само як і людина. Військові дресують собаку і для пошуку вибухівки, наркотиків. Хан має виконувати завдання, спрямовані на затримання правопорушника, оскільки служба в Національній гвардії України в стрілецькому батальйоні передбачає конвоювання та екстрадицію підсудних.

"Щодня виїжджаємо на службу, де є різний контингент, який може вдатися до втечі. На великій відстані під час втечі використовується собака, оскільки саме вона може наздогнати та зупинити втікача", — розповів Максим Радзіх.

У військовій частині 3039, що дислокується в Миколаєві, служать 13 собак
Службовий собака. Фото: Світлана Вовк/Суспільне Миколаїв

За словами Максима Радзіха, собака може служити до восьми років.

"Після восьми років собака складає переатестацію, в якій виявляється її боєздатність для подальшої служби, а далі – щороку має складати іспит, де перевіряється її здоров’я, навички, а саме, чи виконує вона необхідні команди", — розповів Максим Радзіх.

Читайте Суспільне Миколаїв у Telegram, Viber та Instagram.

На початок