"Безбар'єрний простір": у Львові біля входу до храму встановили ліфт для людей на візках

"Безбар'єрний простір": у Львові біля входу до храму встановили ліфт для людей на візках

"Безбар'єрний простір": у Львові біля входу до храму встановили ліфт для людей на візках
. Суспільне Львів

До Міжнародного дня людей з інвалідністю у Львові біля храму Блаженного Климентія Шептицького, що на вулиці Кривоноса, презентували ліфт для людей на візках. Загалом у Львові на візках пересуваються майже 3,5 тисяч людей. Про це повідомив директор міського департаменту житлового господарства та інфраструктури Олександр Одинець.

Через хворобу, яка прогресує, львів’янин Ярослав Кузь пересувається на візку вже 7 років. Розповідає, усе життя працював будівельником і входив до містобудівної ради. Зокрема, проєктував пандуси. Каже, тепер набагато краще розуміє, де їх ще потрібно встановити.

"У Львові не так багато місць, куди можна потрапити безперешкодно. Просто можете йти по місту і бачити: он є тротуар, тут є пониження. Чи зручно мені тут перейти? Так, тут зручно, а в іншому місці, щоб дібратися сюди, мені треба їхати по кругу", — каже львів'янин Ярослав Кузь.

Храм Блаженного Климентія Шептицького
Храм Блаженного Климентія Шептицького. Суспільне Львів

Сьогодні, 3 грудня, біля церкви на вулиці Кривоноса для людей з інвалідністю облаштували ліфт. Щоб ним скористатися, потрібно заїхати всередину з вулиці, закрити турнікет і натиснути кнопку. Голова ГО "Реабілітація осіб з інвалідністю" Ярослав Грибальський каже, у Львові є чимало храмів, які варто адаптувати до потреб людей на візках.

"Греко-Католицький основний храм є недоступний, Православна церква на Грушевського є недоступна, у Римо-Католицькій катедрі є одна сходинка. Успенська церква правда є, можна сказати, більш доступною", — каже Ярослав Грибальський.

Ліфт для людей на візках
Ліфт для людей на візках. Суспільне Львів

Біля церкви Климентія Шептицького також є музей Андрея Шептицького. Перед входом там встановили пандус, всередині – жодного бар’єру, розповідає працівник музею Олег Матійчук.

"Звичайно, потім будемо ще багато чого доробляти. Знаючи проблеми Митрополита Андрея зі здоров’ям, є бажання, щоби люди, які мають подібні проблеми, могли ознайомитися зі спадщиною Митрополита", — каже Олег Матійчук.

Музей Андрея Шептицького
Музей Андрея Шептицького. Суспільне Львів

За словами Ярослава Грибальського, згодом такі підйомники можуть з’явитися біля монастиря святого Онуфрія та церкви Матері Божої Неустанної Помочі. Інші елементи доступності в інфраструктурі Львова прописані в програмі, каже директор міського департаменту житлового господарства Олександр Одинець

"Ми робимо пандуси. Є відповідна програма, є план на цей рік. Ми зрештою його виконали по підйомниках. Є програма розписана і на наступний рік, передбачаємо фінансування. Також в кожному реалізованому проекті, який зараз відбувається: реконструкція Бандери, реконструкція Шевченка, ми повністю враховуємо всі вимоги доступності, тобто ці вулиці є інклюзивними, доступними для маломобільних груп", — каже Олександр Одинець.

За даними міського управління соцзахисту, в Львові мешкають близько 37 тисяч людей із різними групами інвалідності.

Читайте також: "Різдвяний кошик": у Львові збирають подарунки для 130 сімей

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок