15-річний миколаївець продавав фейковий застосунок "Дія" ― поліція

15-річний миколаївець продавав фейковий застосунок "Дія" ― поліція

15-річний миколаївець продавав фейковий застосунок "Дія" ― поліція
. Фото: ГУ Національної поліції в Миколаївській області

15-річний миколаївець продавав фейковий застосунок "Дія", за допомогою якого можна було створити підробні документи ― від ID-паспорта до COVID-сертифіката.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла речниця Нацполіції у Миколаївській області Інна Парфенова.

Поліцейським хлопець розповів, що зробив фейковий додаток "Дія", мало схожий на оригінал додаток. Потім побачив бота у програмі, було написано: заблоковано кіберполіцією України. Займався цим із метою заробітку грошей.

"У фейковій програмі користувачам надавалась можливість створити собі будь-який документ із представлених в "Дії", на якому генерувався QR-код, але не зчитувався офіційним застосунком. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від коронавірусної хвороби", ― розповіла Інна Парфенова.

З її слів, фейковий додаток юнак продавав у одному з месенджерів; вартість складала від 250-ти до 650-ти гривень, залежно від функціоналу та повноти дозволених змін у додатку.

15-річний миколаївець продавав фейковий застосунок "Дія" ― поліція
Поліція провидить слідчі дії за адресою проживання підлітка. Фото: ГУ Національної поліції в Миколаївській області

Зі слів Інни Парфенової, підліток працював лише за умови повної передплати на його електронний гаманець одного з платіжних сервісів країни-агресора, з якого потім виводив гроші на картковий рахунок. Після оплати підліток надсилав замовнику архів з програмним забезпеченням, клієнту лише залишалось інсталювати його на власний смартфон.

Читайте також: "Підпал автівки в Миколаєві: затриманому повідомили про підозру"

За версією слідства, до нього звернулись майже 30 клієнтів, що встигли придбати підроблену "Дію". Станом на 22 листопада всіх їх встановлюють правоохоронці.

"20 листопада, у результаті обшуку, поліцейські знайшли на комп’ютерній техніці та смартфоні юнака вихідні файли фейкового мобільного додатку "Дія", листування з покупцями та відомості про його продаж й отримані гроші. Слідчі вилучили комп’ютерну техніку, смартфон, накопичувачі інформації та програмне забезпечення. Їх направили на експертизу", ― сказала Інна Парфенова.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 361 Кримінального кодексу України ― "Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку". Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.

Що відомо

  • Відповідно до частини 2 статті 22 Кримінального кодексу України, 15-річний підліток не є суб’єктом кримінальної відповідальності. Відповідальність нестимуть його батьки або люди, що виконують їхні обов’язки.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок