Незалежна медійна рада закликає Шмигаля розблокувати роботу Суспільного

Незалежна медійна рада закликає Шмигаля розблокувати роботу Суспільного

Незалежна медійна рада закликає Шмигаля розблокувати роботу Суспільного
.

Незалежна медійна рада звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля невідкладно вирішити проблему із боргом Суспільного перед Euronews.

"Допоки ситуація з боргом не буде цілковито вирішена, український суспільний мовник перебуватиме в підвішеному стані, не зможе виконувати своєї місії, а реформа — гальмуватиме. Оскільки йдеться про успадкований борг ще державного телерадіомовника, вирішення цього питання — саме в компетенції уряду", - йдеться у заяві ради.

Медійна рада наголошує, що суспільне мовлення забезпечує орієнтири для всього медійного ринку й виробляє контент, спрямований на різноманітні верстви населення, чого не роблять комерційні мовники.

"Із часу ухвалення перших рішень про перетворення масиву державних телекомпаній на Суспільного мовника ми спостерігаємо систематичні перепони на шляху створення Суспільного. Це й ситуація з державним підприємством Укртелефільм, яка заморозила реформу на рік, це й урізання, усупереч закону про Суспільне, фінансування, яке протягом двох років не могло забезпечити різку зміну контенту, який би ознаменував перехід від УТ-1 до суспільного мовлення", - наголошують медійники.

Ухвалення бюджету на 2020 рік, який передбачив 85% фінансування суспільного мовлення, уперше б дало змогу суттєво змінити програмне наповнення й обличчя суспільного мовлення. Натомість, як наголошують автори заяви, з початку 2020 року почалися дії, які мають ознаки продовження фінансового тиску на компанію.

"Арешт рахунків уже зараз може призвести до зриву підготовки й участі гурту GO_A в Євробаченні, зриву трансляції Олімпійських ігор та всіх проєктів, які почали готуватися чи планувалися до запуску у 2020 році. Вилучення 308 мільйонів гривень із бюджету Суспільного мовлення (враховуючи судовий збір) — це повернення до ситуації, коли буде неможливо якісно оновити сітку мовлення, а відтак — підриває можливість виконання Суспільним мовленням своїх завдань і місії", - зазначають у раді.

Медійна рада наголошує, що вирішення питання з припиненням фінансового тиску на Суспільне мовлення через закриття питання щодо боргу перед телекомпанією Euronews і забезпечення в проєкті державного бюджету на 2021 рік повного фінансування Суспільного мовлення має стати одним із пріоритетів новообраного уряду.

Що відомо:

Виконавча служба Міністерства юстиції наклала арешт на всі рахунки Суспільного. Рішенням суду Суспільне має сплатити борг в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору на користь акціонерного товариства Euronews. у провадженні, яке 18 лютого відкрило Міністерство юстиції України. Суспільне наголошує, що борг перед Euronews має сплатити держава, оскільки на момент підписання контракту, нереформований УТ-1 був державним мовником.

На початок