Україна не просила у РФ постачання вугілля з "ЛНР" – українська делегація в ТКГ

Україна не просила у РФ постачання вугілля з "ЛНР" – українська делегація в ТКГ

Ексклюзивно
Україна не просила у РФ постачання вугілля з "ЛНР" – українська делегація в ТКГ
.

Інформація про те, що "представники України в економічній підгрупі Тристоронньої контактної групи просили розглянути можливість комерційного постачання вугілля та електроенергії з непідконтрольного Донбасу" є брехнею.

Про це у коментарі Суспільному повідомив спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович.

За його словами, про постачання вугілля на засідання не йшлося взагалі.

"Ми їм вказали сьогодні на засіданні, що на Луганську ТЕС (через відсутність залізничних підводів ТЕС отримує вугілля з РФ – ред.) росіяни давно не постачають енергетичне вугілля. Ця ТЕС забезпечує підконтрольні уряду України території теплом та електрикою, а також живить Попаснянський водний вузол, який дає воду на непідконтрольні території. Вони вдаряють по громадянах на неокупованих та окупованих територіях, не забезпечуючи роботу цієї ТЕС. І ми вказали їм на цю небезпеку, що вони дають мирних жителів", – сказав Арестович.

Він підкреслив, що повідомлення російських ЗМІ про "прохання розглянути можливість постачання вугілля" в Україну з окупованих районів є брехнею

"Нічого не просили, ні про що не говорили. Вони просто викрутили та як завжди збрехали", – сказав спікер.

Що відомо

  • Луганська теплова електростанція розташована у Щасті. Вона має у своєму активі 6 діючих та два законсервовані енергоблоки, що вичерпали свої проєктні ресурси.
  • З початком бойових дій на Донбасі електролінії, які зв’язували Луганщину з Єдиними енергетичними системами України, опинилися на тимчасово окупованій території та були відімкнуті. Відтоді основним джерелом виробництва електроенергії на підконтрольній Україні території області була Луганська ТЕС.
  • Луганська ОДА звернеться до уряду, аби на Луганську ТЕС безперебійно постачали газ, – про це йдеться у протоколі №13 регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. В протоколі вказано, що Луганська ТЕС є найбільшим виробником електроенергії в області.
  • Через відсутність залізничних підводів з території України Луганська ТЕС отримує з Росії – з 2019 року воно транспортується за спеціальними дозволами Мінекономіки РФ.
  • Станом на 10 листопада, на станції працює лише один енергоблок, а вугілля на ній залишилося на 36 діб.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок