Українка Онопрієнко ввійшла до топ-5 у багатоборстві на чемпіонаті світу з художньої гімнастики

Українка Онопрієнко ввійшла до топ-5 у багатоборстві на чемпіонаті світу з художньої гімнастики

Українка Онопрієнко ввійшла до топ-5 у багатоборстві на чемпіонаті світу з художньої гімнастики
. FIG

Українська дебютантка повторила результат попередньої лідерки збірної.

Художні гімнастки завершили виступи в особистій першості на чемпіонаті світу, що триває в японському Кітакюшю. Останні індивідуальні медалі розіграли у фіналі багатоборства, в якому взяли участь дві українки: 18-річні Вікторія Онопрієнко та Христина Погранична.

У кваліфікації гімнастки посіли 6-те й 7-ме місця відповідно. Щоправда, на відбірковому етапі до заліку йшли тільки три найвищі оцінки. Натомість у фіналі сумувалися бали за всі чотири вправи: з обручем, м'ячем, булавами та стрічкою.

Фінальні виступи принесли дебютантці чемпіонату світу Онопрієнко п'яте місце в багатоборстві, а Пограничній – 11-те.

На минулому чемпіонаті світу-2019 українка Влада Нікольченко ввійшла до топ-5 у багатоборстві, а Погранична завершила змагання на 12-ій позиції. "Золото" тоді виграла росіянка Діна Авєріна.

Востаннє Україна здобувала медаль у багатоборстві в 2014 році: "бронзу" принесла Ганна Різатдінова. А з часів перемоги Ганни Безсонової в 2007-му жодна українка, як і жодна інша гімнастка не з Росії, не здобувала титул абсолютної чемпіонки світу.

Читайте також: Україна зупинилася за крок до медалі в командній першості на чемпіонаті світу з художньої гімнастики

Як виступили українські гімнастки

Першою з українок на килим виходила Вікторія Онопрієнко. Вона розпочала фінал успішною вправою зі стрічкою, реабілітувавшись за невдалий виступ із цим предметом у кваліфікації. Гімнастці поставили за неї 22.6, проте після поданого протесту з боку України, оцінку переглянули й підвищили до 22.8.

Христина Погранична у своєму другому світовому фіналі багатоборства в кар'єрі стартувала з обручем. Українка припустилася кількох неточних ловлей предмета й отримала 23.35 бала, погіршивши результат, порівняно з кваліфікацією та фіналом зі стрічкою, де виходила за 24 бали.

У другій ротації Онопрієнко чисто виконала вправу з обручем і знову перевершила попередні результати на цьому чемпіонаті світу – 25.25. Після цього виступу українка входила до топ-10.

Пограничній, навпаки, не вдавалося повторити результати попередніх днів і з 24.225 бала за м'яч вона посідала 12-те місце на екваторі фіналу.

Далі Вікторія мала невдалу ловлю у вправі з м'ячем, але якісного виконання решти елементів вистачило для 25.2 бала. Слідом за нею Христина мала чистий виступ із булавами, отримавши 25.1 бала. Українки йшли на сьомому й восьмому рядках перед останнім видом.

Читайте також: Росіянки знову критикують суддівство в гімнастиці: реакція збірної на першу поразку на ЧС за 8 років

Онопрієнко завершила виступи на чемпіонаті світу вдалим виступом із булавами, який приніс Вікторії її найвищу оцінку за цей предмет у Кітакюшю – 26.4 бала.

Останньою гімнасткою, яка виходила на килим у цьому фіналі, була українка Погранична. Христина змогла поставити у змаганнях яскраву фінальну точку успішною вправою зі стрічкою під "Політ джмеля". За неї гімнастка отримала 22.35 бала – її найкращий результат зі стрічкою на цьому чемпіонаті.

Щоправда, українська команда вирішила, що оцінка все одно була занизька, й подала заявку на перегляд балів за складність. Проте її було відхилено, а оцінка лишилася такою самою.

У підсумку Онопрієнко здобула 99.65 бала й фінішувала п'ятою, повторивши попередній результат Нікольченко. Погранична завершила змагання на 11-му місці, майже як у 2019-му, з 95.025 бала в сумі.

Порядок гімнасток у топі був ідентичним до результатів Олімпіади в Токіо, за одним великим виключенням: чемпіонка Ліной Ашрам не брала участі в змаганнях і не склала конкуренцію збірній ФГР. За її відсутності переможницею вчетвете поспіль стала Діна Авєріна, яка на цьому чемпіонаті представляла ФГР. Як і в Токіо, за нею була білоруска Аліна Гарнасько. А замикала трійку призерок сестра Діни Аріна Авєріна, яка на Олімпіаді була четвертою.

  • Відео особистого багатоборства на чемпіонаті світу-2021 з художньої гімнастики за участі українок:
  • Художня гімнастика. Чемпіонат світу-2021. Особисте багатоборство (фінал)
  1. Діна Авєріна (ФГР) – 108.4
  2. Аліна Гарнасько (Білорусь) – 105.3
  3. Аріна Авєріна (ФГР) – 103.2

...

  • 5. Вікторія Онопрієнко (Україна) – 99.65
  • 11. Христина Погранична (Україна) – 95.025
Читайте також: Жодна з олімпійських чемпіонок Токіо-2020 не виступить на чемпіонаті світу з художньої гімнастики

Що відомо

  • Українки були представлені в усіх чотирьох особистих фіналах чемпіонату світу-2021 у окремих видах. Найкращим результатом стало четверте місце Христини Пограничної у вправі зі стрічкою. Також Христина посіла восьме місце в обручі й булавах. Вікторія Онопрієнко стала сьомою у фіналі з булавами та восьмою – з обручем і м'ячем.
  • Українська група посіла восьме місце в багатоборстві та пройшла до фіналу з трьома обручами й двома парами булав.
  • У командній першості, в якій враховувалися результати особистої кваліфікації та групового багатоборства, Україна зупинилася на четвертому місці.
  • Чинна чемпіонка Олімпійських ігор Ліной Ашрам, як і вся зібрна Ізраїлю, пропускає цей чемпіонат світу. Команда заявила, що потребує відпочинку після Олімпіади й хоче зосередитися на підготовці до наступного сезону.
  • Вікторія Онопрієнко посіла десяте місце на Олімпіаді в Токіо, а Христина Погранична була дев'ятою.

Що далі

  • Неділя, 31 жовтня. 10:30 – Групові змагання. Фінали в окремих видах (м'ячі, обручі + булави).
На початок