Жодна з олімпійських чемпіонок Токіо-2020 не виступить на чемпіонаті світу з художньої гімнастики

Жодна з олімпійських чемпіонок Токіо-2020 не виступить на чемпіонаті світу з художньої гімнастики

Жодна з олімпійських чемпіонок Токіо-2020 не виступить на чемпіонаті світу з художньої гімнастики
. BRGF

Напередодні старту склад учасниць змінився й у збірної України.

За день до початку чемпіонату світу з художньої гімнастики в японському Кітакюшю у складі учасниць відбулися зміни. Найбільша з них пов'язана з відсутністю нових олімпійських чемпіонок у групових вправах – збірної Болгарії, яка була головною фавориткою на "золото".

Стало відомо, що команда знялася з чемпіонату та не боротиметься за останні титули олімпійського циклу й, можливо, своєї кар'єри. Причиною стала травма однієї з учасниць збірної Лаури Трайтс. Як повідомляє Федерація гімнастики Болгарії, спортсменка відчула гострий біль під час тренувань. Медична команда визначила, що травма достатньо серйозна, тож лікарі порадили відмовитися від змагань.

Оскільки збірна не змогла зробити заміну, вся група з п'яти гімнасток не виступить на чемпіонаті. А це означає, що Болгарія не зможе боротися й за медалі в командній першості, адже в цьому виді програми до заліку мають іти оцінки й індивідуальних, і групових змагань.

Також в оновлених списках відбулися зміни в заявці збірної України. Замість трьох гімнасток у індивідуальній першості, Україну представлять двоє: Вікторія Онопрієнко та Христина Погранична. 17-річну Ніколь Красюк було знято з заявки: тепер вона має статус запасної. Тому Онопрієнко та Погранична виконуватимуть усі чотири вправи у кваліфікації та боротимуться за вихід до фіналу багатоборства, а також за всі чотири фінали в окремих видах.

Читайте також: Чемпіонат світу з художньої гімнастики: хто виступатиме у складі України та розклад змагань

Чемпіонат без олімпійських чемпіонок

Зняття болгарської команди означає й те, що на чемпіонаті світу в Кітакюшю не виступить жодна з олімпійських чемпіонок Токіо-2020 – перших Ігор з часів Атланти-1996, на яких титули здобули не російські гімнастки.

Раніше стало відомо, що чемпіонат пропустить олімпійська чемпіонка й у особистій першості – ізраїльтянка Ліной Ашрам. Разом із нею не приїхала до Японії уся збірна Ізраїлю. За офіційним поясненням, гімнасткам вирішили дати "відпочити після Олімпіади в Токіо" та зосередитися на підготовці до наступного сезону, який уже відбуватиметься за новими правилами.

Читайте також: Збірна Ізраїлю пропустить чемпіонат світу з художньої гімнастики: в чому причина

Перемоги Болгарії та Ашрам на Олімпійських іграх стали історичними, проте викликали мосове обурення в збірної Росії – що чинних, що колишніх гімнасток, а також офіційних осіб. Спортсменки, які на Іграх представляли ОКР, вважалися одними з головних претенденток на "золото", а гімнастки цієї країни перемагали в обох видах програми на попередніх п'яти Олімпіадах поспіль.

Росія скаржилася на нібито несправедливе суддівство, особливо на перемогу Ашрам над Діною Авєріною. Самі чемпіонки й судді, а також ті, хто їх захищали, почали отримувати погрози, зокрема українська арбітриня Лідія Виноградна, яка провела аналіз виступів гімнасток і підтвердила, що Ашрам перемогла заслужено через вищу складність вправ. Міжнародна федерація гімнастики після повторного перегляду суддівства у фіналах також не знайшла порушень у оцінюванні.

Пізніше Росія відкликала кандидатуру чинної голови техкомітету, росіянки Натальї Кузьміної, яка працювала й у Токіо, на перевибори на посаду президентки комітету.

Після скандалу одна з болгарських груповичок Стефані Кірякова опублікувала пост на підтримку Ліной Ашрам.

"Ти заслуговуєш на все, чого досягла! – написала тоді Кірякова. – Я ніколи не забуду всі ті сльози, які я виплакала, коли тебе коронували як олімпійську чемпіонку. Ти стала початком нової глави. Ти дала надію... Ти була моїм найбільшим натхненням у художній гімнастиці впродовж останніх п'яти років. Словами не описати, наскільки я щаслива, що ми з командою стали олімпійськими чемпіонками в той самий рік, що й ти. Насолоджуйся революцією, яку ми розпочали разом!"

Читайте також: Українська гімнастка Вікторія Онопрієнко завоювала чотири медалі на Гран-прі в Марбельї: відео

Що відомо

  • Цього року Болгарія вперше в історії здобула "золото" Олімпійських ігор у художній гімнастиці. До цього болгарська група здобувала "срібло" в 1996 році, а також "бронзу" в 2004 і 2016 роках.
  • За всю історію участі в чемпіонатах світу Болгарія десять разів перемагала в багатоборстві, востаннє – в 2014 році. У фіналах в окремих видах болгарски здобували вісім титулів, зокрема в 2018-му вони стали чемпіонками світу у вправах з п'ятьма обручами.
  • На минулому чемпіонаті світу 2019 року Болгарія здобула "бронзу" в багатоборстві та "срібло" з п'ятьма м'ячами.
  • Напередодні чемпіонату світу-2021 болгарки виграли всі три "золота" на Гран-прі в іспанській Марбельї, де їхні оцінки перевалили за 50 балів.
На початок