Чи вистачить українцям газу за низькими цінами. Пояснює експерт

Чи вистачить українцям газу за низькими цінами. Пояснює експерт

Ексклюзивно
Чи вистачить українцям газу за низькими цінами. Пояснює експерт
. УНІАН

Президент Володимир Зеленський запевнив, що попри складнощі з ситуацією навколо початку нового опалювального сезону, в Україні він розпочнеться з достатніми запасами газу та "нормальними" цінами. Водночас 18 жовтня голова НАК "Нафтогаз України” Юрій Вітренко заявив, що компанія накопичила достатньо газу у підземних сховищах для опалювального сезону. Компанія готова забезпечити населення паливом, як напряму, так і через теплокомуненерго.

Яким буде опалювальний сезон в Україні, скільки доведеться українцям платити за тепло в домі і як можна зекономити, щоб суми за комунальні платежі були меншими — в ефірі Українського радіо розповів експерт з питань житлово-комунального господарства Олег Голубенко.

Яким буде старт опалювального сезону

За словами фахівця, щороку оцінки експертів і оцінки міністерств, відомств та органів місцевого самоврядування щодо готовності до опалювального сезону в Україні значно різняться.

"Проблеми зі стартом опалювального сезону існують щорічно. Загострюється істерія, пов’язана з високою вартістю газу, з не до кінця професійною, якісною і належною підготовкою до опалювального сезону, з недостатніми запасами вугілля", — зазначив аналітик.

На його переконання, особливо турбуватися українцям не варто, але потрібно розраховувати на свої сили й можливості, а також готуватися до опалювального сезону заздалегідь.

Чи вистачить українцям газу за низькими цінами. Пояснює експерт
Олег Голубенко. Скрнішот: Youtube "4-й канал"

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю ICTV зазначив, що в Україні достатньо газу для суспільства та споживачів за "дуже нормальними цінами, в порівнянні з європейськими цінами". За словами президента, якби українська влада не втрутилася у ситуацію завчасно, то ціна на природний газ для населення становила б 50 грн за 1 куб. м, а не близько 8 грн за 1 куб. м, якою вона є сьогодні від постачальника НАК "Нафтогаз України".

Ціни на газ для населення

"Дійсно є різниця між ціною за 1 кубометр природного газу на ринку і продажною ціною для населення. Але вона не настільки суттєва, як це озвучив президент", — зауважив експерт.

З його слів, за ціною 50 грн за кубометр Україна закуповувала б газ для населення зараз, а до цього процес закупівлі відбувався поетапно і ціна дуже варіювалася б: 3 грн за кубометр, 7 грн за кубометр, 10 грн за кубометр і т.д.

"Тому, якщо вивести середню різницю між ринковою і продажною ціною, вона не буде такою значною. Але в будь-якому випадку, цю різницю у вартості покриваємо ми, адже ми є платниками податків. Просто це погашення відбуватиметься не в прямий спосіб", — пояснив фахівець.

Читайте також: Відповідальність за накопичення вугілля несуть генеруючі компанії — Міненерго

Він переконаний, що оплачуватимуть різницю і ті, хто використовують газове опалення для обігріву житла, і ті, хто ним не користуються, а використовують альтернативні джерела для обігріву: "Тому всі ми, як платники податків, які утримуємо і президента, і органи влади, і державу, будемо виплачувати цю різницю зі своєї кишені".

12 жовтня НАК "Нафтогаз України" оприлюднив ціни на газ для бюджетних і релігійних установ. Компанія пропонує школам, лікарням, дитсадкам купувати газ за тарифом 13 грн 70 коп. за 1 кубометр без ПДВ і транспортування. Але у частини бюджетних установ на Львівщині, Закарпатті, Хмельниччині, Одещині виникли проблеми з укладанням договорів з НАК "Нафтогаз України" через систему ProZorro, що може призвести до незабезпечення газом цих установ.

Читайте також: "Нафтогаз" подав заявку на участь у сертифікації оператора "Північного потоку-2"

Через кого частина бюджетних установ можуть залишитися без опалення

Аналітик підкреслює, що кожну із цих ситуацій потрібно розглядати окремо і шукати винуватців: "Дійсно була проблема, коли не могли укласти договори для комунальних закладів, оскільки на ринку жоден із постачальників не був готовим продавати природний газ за фактичною рекомендованою ціною для комунальних установ".

За його словами, деякі постачальники пропонували для закупівлі школам, дитячим садочкам та комунальним закладам природний газ за ринковою ціною — 30 грн за 1 кубометр, оскільки вони не могли гарантувати забезпечення природним газом за нижчою ціною, бо ринкова ціна зросла навіть до 50 грн за 1 кубометр.

"Це питання мав би врегулювати НАК "Нафтогаз України", від якого не поступало жодних пропозицій і він не готовий був постачати за нижчою ціною", — зазначив Голубенко.

Читайте також: Зеленський заявив, що з опалювальним сезоном є складнощі, але він буде

Чи є різниця ціни в Україні та ЄС

Аналітик констатує, що ціни в Європі на сьогодні за природний газ є "аномальними" і такими, "яких ще не було": "Я вважаю, що ця ситуація є тимчасовою, адже є певні фактори, які вплинули на такий значний ріст ціни. Що стосується України і нашої ціни на природний газ, то слід пам’ятати, що в нас є підземні сховища газу, в які ми впродовж року закачуємо газ після закупівлі".

На його переконання, Україна також має газ власного видобутку, також в країні є держкомпанії, які видобувають газ і закачують його в підземні сховища.

"Тому собівартість українського природного газу не є великою, ми можемо дозволити собі купувати газ за низькою ціною, фактично за ціною видобутку. Звісно, ринкові відносини слід враховувати також, і ціна мала б бути ближчою до ринкової", — зауважує він.

Але важко говорити про ринок, коли Україна має монополію у державі, коли держава так і не створила газовий хаб, який би зображав ринкову ціну та мав значну кількість учасників ринку, які б купували та продавали газ для своїх власних потреб і потреб споживачів, вважає експерт.

"Будемо сподіватися, що ціна на природний газ у Європі знижуватиметься. Сьогодні ту ціну, яка є в Україні, ми можемо собі дозволити, хоч і доводиться покривати різницю між ринковою та продажною ціною для населення із гаманців платників податків", — резюмував Голубенко.

Що відомо

  • 18 жовтня голова НАК "Нафтогаз України” Юрій Вітренко заявив, що компанія накопичила достатньо газу у підземних сховищах для опалювального сезону. Компанія готова забезпечити населення паливом, як напряму, так і через теплокомуненерго.
  • 12 жовтня заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що запасів природного газу в українських підземних сховищах достатньо для покриття потреб населення та підприємств соціальної сфери у прийдешньому опалювальному сезоні.
  • 12 жовтня у Міністерстві розвитку громад та територій заявили, що технічна готовність до опалювального сезону майже 100%.
  • 12 жовтня Кабмін затвердив план дій з виконання меморандуму щодо опалювального сезону.
  • На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові був підписаний меморандум, згідно з яким тарифи на гарячу воду та опалення не будуть зростати до кінця опалювального сезону 2021-2022 років.
  • У серпні Національна енергетична компанія "Укренерго" повідомила, що на складах теплоелектростанцій України спостерігається критична ситуація, пов’язана із недостатнім рівнем накопичення вугілля.
  • Міністерство енергетики планує пройти наступні опалювальні сезони автономно від енергосистеми Росії та Білорусі, аби у 2023 році розпочати синхронізацію української енергосистеми з європейською ENTSO-E.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок