Визначилися перші учасниці Підсумкового турніру WTA з тенісу: які шанси у Світоліної

Визначилися перші учасниці Підсумкового турніру WTA з тенісу: які шанси у Світоліної

Визначилися перші учасниці Підсумкового турніру WTA з тенісу: які шанси у Світоліної
. AP

Українка йде 13-ю і поки що на участь на турнірі не претендує.

Жіноча тенісна асоціація оголосила прізвища перших учасниць Підсумкового турніру, якйи відбудеться наприкінці 2021 року в Гвадалахарі.

Підсумковий турнір WTA проходить щорічно наприкінці року. У ньому беруть участь вісім найкращих тенісисток в одиночному турнірі, а також ще вісім пар у командному.

Учасниці Підсумкового турніру визначаються за підсумками виступів на 51 турнірі, які проводяться під егідою WTA. А також чотирьох Гренсделмах - Australian Open, Ролан Гаррос, Вімблдон та US Open.

Читайте також: Світоліна зберегла 4-ту позицію, Калініна – з новим рекордом. Оновлені рейтинги WTA та ATP

Хто гарантував собі участь на Підсумковому турнірі?

Перші три учасниці одиночого турніру вже визначені. Ними стали перша ракетка світу Ешлі Барті, білоруска Аріна Сабалєнка (№2 світового рейтингу), а також Барбора Крейчикова (№5).

Барті у 2021 році тріумфувала на п'ятьох турнірах: Вімблдоні, а також змаганнях WTA у Мельбурні, Маямі, Штутгарті та Цинциннаті. Аріна Сабалєнка перемогла на турнірі в Абу-Дабі та Мадриді, а Барбора Крейчикова стала переможницею змагань у Празі, Страсбурі, а також на Ролан Гаррос.

Ще п'ять учасниць мають визначитися за підсумками заключних турнірів, які відбудуться у 2021 році. Зокрема, у жовтні відбудеться турнір WTA 1000 в Індіан-Веллсі, що є одним із "обов'язкових" при визначенні учасниць Підсумкового турніру.

Як виглядає рейтинг учасниць Підсумкового турніру?

  1. Ешлі Барті (Австралія) - 6411 очок
  2. Аріна Сабалєнка (Білорусь) - 4669
  3. Барбора Крейчикова (Чехія) - 4398
  4. Кароліна Плішкова (Чехія) - 3972
  5. Іга Швьонтек (Польща) - 2921
  6. Марія Саккарі (Греція) - 2842
  7. Наомі Осака (Японія) - 2771
  8. Гарбіньє Мугуруса (Іспанія) - 2671

...

  • 13. Еліна Світоліна (Україна) - 2283

Чи має ще шанси Світоліна на потрапляння на Підсумковий турнір?

Учасниці Підсумкового турніру визначаються за очками, які набирають тенісистки за підсумками 16 турнірів (за винятком змагань ITF та WTA 125). Серед них - чотири Грендслеми, чотири "обов'язкових" турніри WTA 1000 (Маямі, Мадрид, Індіан-Веллс та Пекін), два найкращих результати на інших турнірах WTA 1000, а також ще шість на змаганнях WTA 250 або WTA 500.

Світоліна взяла участь на 17 турнірах у цьому році, здобувши перемогу лише на одному - у Чикаго. Для того, щоб гарантувати участь на турнірі, Світоліна має проходити якомога далі в Індіан-Веллсі (перемога дає 1000 очок у рейтинг), а також здобувати максимальні результати на решті турнірів WTA 250 та WTA 500, на яких змагатиметься.

Читайте також: Збірній України доведеться зіграти плей-оф за вихід у Світову групу Кубку Девіса: що це означає

Поки що у Світоліної у топ-6 найкращих результатів входять перемога в Чикаго, півфінал у Штутгарті, чвертьфінали у Катарі, Гіппсленді та Абу-Дабі, а також 1/8 фіналу в Істборні. Відповідно, Еліні потрібно виступити краще на наступних турнірах, а також розраховувати на те, що головні конкурентки за топ-8 самі не покращать свої результати.

Крім цього, вплинути на шанси Світоліної можуть зняття з турнірів інших тенісисток. Зокрема, японка Наомі Осака, яка йде сьомою у рейтингу на Підсумковий турнір, оголосила про паузу у кар'єрі, чим можуть скористатися українка та інші тенісистки.

Читайте також: "Візьму перерву в тенісі". Чемпіонка US Open емоційно відреагувала на виліт з турніру: відео

Що відомо

  • Для Сабалєнки та Крейчикової це дебютна участь на Підсумковому турнірі WTA.
  • Чинною чемпіонкою Підсумкового турніру є Ешлі Барті, яка у фіналі 2019 року перемогла Еліну Світоліну.
  • Сама Світоліна двічі змагалася на Підсумковому турнірі. У 2018 році вона стала його переможницею перед тим, як програти у 2019-му Ешлі Барті.
  • У 2020 році Підсумковий турнір не проводився через пандемію коронавірусу.
На початок