Конфлікт щодо проєкту "Ковчег Україна". Що кажуть Оксана Линів та Ярина Винницька

Конфлікт щодо проєкту "Ковчег Україна". Що кажуть Оксана Линів та Ярина Винницька

Конфлікт щодо проєкту "Ковчег Україна". Що кажуть Оксана Линів та Ярина Винницька
. Суспільне Львів, Facebook "Ковчег: "Україна"

Напередодні у соціальних мережах був конфлікт між організаторкою LvivMozArt Оксаною Линів та креативною продюсеркою проєкту "Ковчег Україна" Яриною Винницькою щодо авторського права. Чому виник конфлікт Суспільне розпитало у Оксани Линів та Ярини Винницької.

У проєкті "Ковчег Україна: музика" креативною продюсеркою є Ярина Винницька, диригенткою – Оксана Линів. Напередодні концерт "Ковчег Україна": десять століть української музики" відбувся у Києві до Дня незалежності.

Диригентка Оксана Линів у Facebook написала, що під час підготовки до концерту в Києві з нею хотіли підписати контракт, який попередньо не обговорювався.

"Підписанням цього контракту чуже ГО (громадська організація, — ред) отримує ексклюзивні права на комерційне тиражування та дистрибюторство аудіо та відеозаписів з моєю участю програми", — написала Оксана Линів.

"Гарантом виконання цього гранту для Українського культурного фонду, а це є велика сума грошей – виступив LvivMozArt, який подав своє портфоліо і я виступила гарантом-виконавцем реалізації цієї програми. ГО вже Ярини Винницької пропонує, наприклад, за 24 години до проведення концерту мені якісь незрозумілі контракти на умовах, які в житті не обговорювалися. Зрозуміло, що одразу виникає конфлікт, але я скажу одне – на жаль, поки що ще в Україні не існує цивілізованого процесу переговорів", — каже диригентка проєкту Оксана Линів.

Креативна продюсерка проєкту Ярина Винницька каже, що автором проєкту і культурної платформи "Ковчег Україна" – є вона, а Оксана Линів після завершення гранту знищує офіційні сторінки проєкту і створює паралельні.

"Те, що відбулося – це привласнення чужої інтелектуальної власності, тільки на підставі того, що концерт був зроблений юридично на платформі LvivMozArt, оскільки я була юридично незрілою. Я не мала юридичних документів, тому це єдина причина, але всі патенти, всі авторській ідеї, вся чорна і вся творча робота була здійснена мною. Це є 100-% моя ідея. Пані Оксана, як і всі інші колективи, була запрошена мною особисто. Вона як диригентка відмінно виконала свою роботу", — каже креативна продюсерка Ярина Винницька.

Також Ярина Винницька додає, що все відео із концерту віддали у вільний доступ.

Одним із учасників концерту "Ковчег Україна" є хорова капела "Дударик". Ось, що про цю ситуацію каже її керівник Дмитро Кацал:

"У пресрелізі "Ковчег Україна: 10 століть української музики" є продюсерка, ідеолог і натхненник — Ярина Винницька. Музичний керівник – Оксана Линів. Для мене все банально зрозуміло, хто порушив заборони, перейшов рубікони і почав перетягати ковдру на свій бік. Але поки в нас існує презумпція невинності. Відповідно, я навіть не хочу виголошувати власної думки".

Адвокат Леонід Тарасенко каже, у ситуації, яка склалася між Яриною Винницькою та Оксаною Линів треба з'ясувати, кому все-таки передавали авторські права і кому вони належали.

"Можна зробити висновок, якщо цей конкурс вже проводився кілька років, то права на концепцію, на сценарій можуть належати авторам-організаторам. Але знову ж таки питання у тому чи це оформлено належним чином. Якщо до цього процесу залучені певні громадські організації, певні грантові кошти, залучення такої організації не впливає на передання майнових прав", — каже Леонід Тарасенко.

За його словами усі права передають винятково у письмовій формі.

Читайте також: Ковчег "Україна": подробиці святкового концерту до Дня Незалежності в Києві

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок