30 знакових пісень української незалежності: від ВВ до Kazka

30 знакових пісень української незалежності: від ВВ до Kazka

30 знакових пісень української незалежності: від ВВ до Kazka
.

24 серпня 2021 року Україна святкує 30-річчя своєї незалежності. Українська музика існувала і була популярною ще в Радянському союзі. Сучасна українська музика, такою як ми її знаємо зараз, почала формуватися незадовго до 1991 року.

"Суспільне Культура" розпочинає цикл статей до 30-річччя Незалежності України. Музичний оглядач Суспільне Культура Олексій Бондаренко зібрав 30 пісень періоду української незалежності (та трошки до неї), які він вважає знаковими для формування нової української музики.

“ВВ” — “Танці”, 1987

Пісня "Танці" була написана ще 1987 року, а 1988-го вийшов кліп на неї, який можна вважати першим кліпом в історії сучасної української музики. ВВ на той момент були учасниками київської рок-артілі, яка багато в чому сформувала звучання українського року в майбутньому.

"Танці" можна вважати панком, первинним хіп-хопом, інді або артроком. У цьому випадку визначення жанру не грає аж такої ролі. Головне, що дивакувата манера Олега Скрипки вкупі із мінімалістичним аранжуванням продемонстрували, що можна творити нетиповий рок українською в той час, коли ця сфера була цілком російськомовною. ВВ стали першопрохідцями, і досі залишаються визначними представниками української музичної сцени.

“Брати Гадюкіни” — “Чуваки, всьо чотко!”, 1989

У той час, як у Києві в авангарді рок-артілі йшли “ВВ”, “Коллежский Асессор” та “Раббота Хо”, у Львові відбувалися свої процеси. Головним гуртом львівського рок-клубу швидко стали “Брати Гадюкіни”. Їхній дебютний альбом вийшов 1989 року і співпав у даті з роком проведення фестивалю “Червона Рута” у Чернівцях, який започаткував нову українську попмузику.

“Гадюкіни” змішували жанри, які до того українською мовою навіть не намагалися поєднувати. В основі був блюз, але до нього додавалися реггі, рок-н-рол, фанк та навіть шансон. Головна ж сила ховалася в текстах — саркастичних, часто самоіронічних та на диво сміливих. "Гади" першими ввели в українську музику образ наркомана, щиро говорили про різного роду криміналітет, оспівували міста та не забували про любов. “Чуваки, всьо чотко!” став ледь не головним гімном покоління, яке пережило перебудову, але намагалося завжди вірити у щасливе майбутнє.

“Скрябін”, Сестричка Віка — “То Моє Море”, 1993

“То Моє Море” — пісня Сестрички Віки (Віка Врадій), яка на той момент співпрацювала із продюсером Володимиром Бебешком, а також гуртом “Брати Гадюкіни”. 1993 року гурт із Новояворівська “Скрябін” записав свою версію треку на альбомі "Технофайт", який став першою масштабною української синті-поп платівкою.

Згодом Сестричка Віка повернулася із "То моє море" у великі ефіри, коли її кліп потрапив в ротації “Території А”.

Ця легка пісня з мелодикою реггі й досі залишається популярною серед українських артистів. Нею часто закінчує свої виступи фрік-кабаре Dakh Daughters, віддаючи данину музичній традиції.

Ірина Білик — “Ти Мій”, 1995

Ірина Білик швидко стала головною співачкою країни. З її популярністю могла тягатися хіба що Софія Михайлівна. Білик започаткувала музичну імперію, яку очолив її продюсер Юрій Нікітін. Його продюсерський центр mamamusic досі залишається одним з головних гравців українського музичного ринку.

Водночас Білик не боялася йти на сміливі й нетипові кроки. Альбом Nova став поворотним для попмузики. А пісня "Ти Мій" досі вражає відвертістю розмови дружини із коханкою про їхнього спільного чоловіка.

Олександр Пономарьов — “З Ранку до Ночі”, 1996

Пісня "З ранку до ночі" вийшла на дебютному альбомі Олександра Пономарьова. Цей альбом став початком продюсерського центру з такою ж назвою. А над піснями працювали кілька людей, які зіграли визначну роль в українській музиці. Зокрема саунд-продюсер Євген Ступка, який згодом створюватиме культовий альбом “Океану Ельзи”, а також Олександр Ксенофонтов, який сформує звук Руслани.

Сам же Пономарьов швидко закріпився в статусі одного з головних українських попартистів, у якому залишається й досі навіть попри те, що нині дуже рідко випускає власні пісні. “З ранку до ночі” ж стала прикладом ідеальної попбалади, яка швидко захопила всі ефіри.

Віктор Павлік — “Шикидим”, 1997

“Шикидим” — офіційний кавер на пісню турецького виконавця Tarkan. Цим Віктор Павлік передбачив тренд. Східні мотиви у найближчі 20 років тільки набиратимуть популярність в музиці як українській, так і американській.

“Шикидим” стала величезним хітом. До нього додалася велична "Ти подобаєшся мені", яка вийшла на тому ж альбомі. А також "Ні обіцянок, ні пробачень", — ідеальна пісня для застіль та нове "порочне задоволення" сучасної молоді.

“ТНМК” — “Зроби мені хіп-хоп”, 1998

У той час, як в Америці вже закінчилася війна Східного та Західного узбережжя, хіп-хоп в Україні ще залишався у глибокому андеграунді. Звідти його вивів харківський гурт “Танок на Майдані Конґо”.

Дебютний альбом отримав таку ж назву та став сумішшю репу, року та нюметалу, який на той момент розправляв крила у світі. “ТНМК” стали першопрохідцями у світі українськомовного мейнстримного репу, і залишаються великим гравцем на цьому полі.

“Океан Ельзи” — “Там, де нас нема”, 1998

Львівський гурт “Океан Ельзи” кілька років шукав своє звучання та експериментував із різними жанрами рок-музики. Ідеальну форму квартету вдалося знайти 1998 року, коли вони випустили пісню й кліп "Там, де нас нема". Вакарчук у холодильнику та кадри, що були ремінісценцією "Броненосця Потьомкіна", одразу закарбувалися в українській музичній історії.

Водночас із самого альбому більше жодна пісня не закріпилася. Чого не скажеш про наступні три платівки, які вважають класичними в дискографії найбільшого українського рок-гурту. 2000 року вийшов "Янанебібув", який започаткував зліт “ОЕ”, що тривав понад 15 років.

“ВІА ГРА” — “Попытка №5”

Дебютне відео тоді ще дуету “ВІА ГРА” вийшло 2000 року. Альона Вінницька та Надія Грановська розповідали про нещасливе кохання в сексуальному одязі під музику Костянтина Меладзе. Згодом цей гурт стане українською фабрикою зірок для співачок, із якого вийдуть вищезгадані Вінницька та Грановська, а також Анна Сєдокова, Вєра Брєжнєва та Світлана Лобода.

“ВІА ГРА” стала визначним поппроєктом нульових, а також флагманським гуртом Костянтина Меладзе. У тій часи з'являлися десятки гьорлзбендів, які намагалися повторити формулу цього тріо, але випробування часом витримала саме “ВІА ГРА”.

“Тартак” — “Божевільні танці”, 2001

Дебютний альбом гурту “Тартак” "Демо Графічний вибух" став українською відповіддю на тренд зростання популярності нюметалу у світі. Коли за кордоном гриміли Linkin Park та Limp Bizkit, в Україні на велику сцену вийшли “Тартак” і “ТНМК”.

Пізніше “Тартак” випустить одразу кілька культових пісень, які вплинуть як на музику, так і на країну в цілому. Зокрема, "Я не хочу", яка залишається актуальною протягом кожної революції. Але першим вибухом стали саме "Божевільні танці", які вплинули на весь жанр.

5nizza — “Солдат”, 2003

Харківський дует Андрія Запорожця та Сергія Бабкіна винирнув ніби з нізвідки і за пару місяців здобув всеукраїнську славу. Касети з піснями "Пятницы" передавали з рук у руки, так само як і акорди. Головним гімном того часу стала пацифістська пісня "Солдат", у якій в реггі-манері Запорожець розповідав про безперспективне буття українського солдата в армії.

5nizza випустили лише два альбоми, обидва з яких стали культовими, та розділилися на окремі проєкти: SunSay та Сергій Бабкін. Також цей гурт дав поштовх потужній харківській музичній тусовці, до якої увійшли гурти Pur:Pur, “Оркестр Че” та Lюк.

Руслана — Wild Dances, 2004

Руслана вписала себе в історію України як перша переможниця Євробачення. Дивні шкіряні костюми, шокуючі танці, змішування гуцульских народних пісень із важкими гітарами — Wild Dances стала абсолютним хітом як в Україні, так і в Європі.

Утім, Руслана не з'явилася нізвідки. Її альбом "Мить весни" 1999 року вже тоді заявив про неї як про видатну співачку, яка вміло працює із фольклорним колоритом. На альбом ж "Дикі танці" вона знайшла ідеальну лаконічну форму поєднання попу, року та фолку, до якої годі дотягнутися й досі.

“СКАЙ” — “Тебе це може вбити”, 2005

Гурт “СКАЙ” вперше заграв свій майбутній хіт в ефірі телеканалу “М1”, який на той час був флагманом нової української музики. Душевна балада під гітару стала величезним хітом, який не тільки слухали, а й грали по всіх усюдах. Вона стала в один ряд із піснями на кшталт "Вона" та "Моя стрела" у списку українських пісень, які кожен гітарист має знати як зіграти.

“СКАЙ” були одним із багатьох попрок-гуртів, які підіймалися в нульових на тлі популярності цього жанру в Британії (найпродаванішим артистом того часу був James Blunt) та успіху “Океану Ельзи”.

“ВУЗВ”, New'Z'Cool, XS — “Штольня”, 2005

Ще до появи дуету Потапа і Насті Потап приєднався до культового українського хіп-хоп гурту “ВУЗВ” (Вхід у змінному взутті), та почав будувати свою музичну імперію (лейбл так і назвали — “Імперія”). До нього на той момент увійшов бойзбенд New'Z'Cool (у якому, до речі, співав Позитив, який згодом стане частиною дуету “Время и Стекло”) та гьорлзбенд XS (який згодом присвятив пісню Юлії Тимошенко).

“Штольня” стала саундтреком до першого великого українського блокбастера — фільму "Штольня" Любомира Левицького. Пісня стала суперхітом всеукраїнського масштабу та заклала фундамент для зростання Потапа і його команди та появи продюсерського центру й однойменного гурту Mozgi.

“Бумбокс” — “Діагноз”, 2005

За 24 години у київській квартирі гурт “Бумбокс” разом із саунд-продюсерами Олегом Артимом та Артуром Данієляном записали альбом, який змінив українську популярну й рок-музику. "Меломанія" стала суперхітом. Їхня музика відрізнялася нетиповими аранжуванням — поєднання речитативу, акустичної гітари та хіп-хоп семплів. А також граничною відвертістю і розповіддю про життя простого хлопця, яка екстраполювалася із власного досвіду Андрія Хливнюка.

До “Бумбоксу” перейшли два музиканти гурту “Тартак” — Андрій “Муха” Самойло та діджей Валік. Перші три альбоми тріо записало саме в такому складі, а згодом розширилося до повноцінного рокбенду, а також змінило стилістику.

“Крихітка Цахес” — “Ти на першому місці”, 2005

У тій самій квартирі, де “Бумбокс” писав "Меломанію", гурт Каші Сальцової записував свій мегахіт. "Ти на першому місці" стала ледь не першою рок-баладою у виконанні жінки, “Крихітка Цахес” — провідниками інді-року в український мейнстрим.

Після смерті гітариста 2007 року гурт збавив темп, змінив склад і назву на "Крихітка". Після того випустив лише один повноформатний альбом "Рецепт" 2009 року. Але внесок альбому 2005 року був настільки великим, що концерти гурту збирають повні зали й зараз. А "На першому місці" тільки цього місяця нарешті вперше з'явився на стрімінгових платформах.

“Друга Ріка” — “П'ю з твоїх долонь”, 2005

На хвилі популярності попроку в Україні швидко здобув славу гурт “Друга Ріка” Валерія Харчишина, до якого доєднався колишній музикант “Скрябіна” Сергій Гєра (Шура). “Друга Ріка”, на відміну від “ОЕ” та “СКАЙ”, більше орієнтувалися на синті-поп та Depeche Mode. І своєю музикою своєрідно продовжили традицію раннього “Скрябіна”, який на середину нульових повністю переключився на попмузику та стьоб.

"П'ю з твоїх долонь" та "Так мало тут тебе" стали суперхітами, які залишаються такими й досі.

“ТОЛ” — “Хто я?”, 2005

Альтернативний гурт “ТОЛ” базувався на нюметалі, але взяв його екстремальну направленість. Дебютний альбом "Синдром бажання" вийшов 2005 року на лейблі “Іншамузика” та став вибуховим релізом для української сцени. Попри екстремальність цієї музики, “ТОЛ” вдалося навіть пробитися у мейнстрим.

Кліп на пісню "Хто я?" потрапив у ротацію телеканалів та звернув увагу на українську альтернативну сцену тисячі людей, які до того не знали про її існування. Досі перші два альбоми “ТОЛ” вважаються одними з найцікавіших і найпопулярніших в українській альтернативі.

Esthetic Education — Machine, 2006

Гурт Esthetic Education створили колишні учасники "золотого складу" “Океану Ельзи” — Дмитро Шуров та Юрій Хусточка. Вокалістом став бельгієць Луї Франк, який до того знімав “ОЕ” кліпи. EE випустили лише два альбоми, але встигли закарбуватися як найпотужніший інді-гурт в Україні нульових.

Machine став першим неочікувано популярним англомовним хітом. Згодом були також Unbelieavble та Vasyl Vasyltsiv. ЕЕ були втіленням мрії меломанів, які захоплювалися англомовною музикою. Вони звучали не гірше за героїв інді-року з Британії чи Америки. Але, на жаль, дуже швидко розпалися. Юрій Хусточка зайнявся саунд-продюсуванням, а Дмитро Шуров заснував власний гурт Pianoбой.

Тіна Кароль — “Выше облаков”, 2006

2006 року Тіна Кароль взяла участь у Євробаченні із англомовною піснею Show Me Your Love. Тоді ж вийшов її дебютний альбом, майже повністю англомовний. Бонус-треком до нього йшла єдина пісня російською — “Выше Облаков”. І саме вона стала локомотивом, який витягнув співачку на Олімп української сцени.

Зліт попдіви продовжується вже 15 років. Зараз вона збирає 10 Палаців “Україна” поспіль на свої різдвяні шоу, а також стала хедлайнеркою найбільшого фестивалю країни Atlas Weekend. А все починалося із Show Me Your Love, “Выше облаков” та “Ноченьки”, яка вийшла наступного року.

Quest Pistols — “Я устал”, 2007

2007 року українське телебачення захопила програма "Шанс", яку вели Наталя Могилевська та Кузьма. Переможців "Караоке на Майдані" забирали в пригоду та за один день робили зірками. "Шанс" подарував українській сені двох суперзірок: Віталія Козловського та гурт Quest Pistols.

Перша ж пісня стала суперхітом. "Я устал" — це кавер на хіт Shocking Blue "Long Lonesome Road". Аранжувальником та автором тексту став Саша Чемеров, фронтмен гурту "Димна Суміш". Він же потім працював над усіма проєктами Антона Савлєпова та Кості Боровських. Продюсером Quest Pistols став Юрій Бардаш, який потім прогримів з ще одним хітовим проєктом — “Гриби”.

“Антитіла” — “Будувуду”, 2008

Київський гурт “Антитіла” заявив про себе 2008 року на хвилі популярності попрок гуртів. Їхня перша пісня "Будувуду" стала значним хітом, але на той момент важко було уявити, що бенд Тараса Тополі збиратиме стадіони.

Зараз “Антитіла” — один із найбільших гуртів країни. Вони регулярно випускають нові хіти, а сам Тарас, окрім музичної творчості, є амбасадором ООН, а також займається питаннями авторських прав.

“ДахаБраха” — Baby, 2010

Гурт “ДахаБраха” народився в майстерні театру "Дах". Спочатку це була фонова музика для вистав, а згодом квартет перетворився на повноцінний музичний колектив. А ще пізніше — став найвідомішим українським гуртом за кордоном, якому підкорилися фестивалі Glastonbury та Bonnarroo, а також найпрестижніші ютуб-шоу KEXP та NPR.

2010 рік став поворотним. Тоді вони випустили альбом Light із легшим звучанням, який спродюсував Юрій Хусточка. Пісня Baby стала вікном у світ. Саме її гурт грав на американських шоу. Саме вона досі залишається однієї з візитівок феномена world music.

Vivienne Mort — “Сліди твоїх маленьких рук”, 2013

Гурт Vivienne Mort розпочинав в жорнах київської інді-рок сцени на початку десятих. Водночас увібрав у себе мелодійність та трепетність Дани Заюшкіної, а також досвід гри в альтернативних гуртах Гліба Проціва та Олексія Богомольного (який згодом покинув гурт). Так народився альбом Teatr Pipino із піснею "Сліди маленьких рук", яку можна назвати "сплячим хітом".

Справжню популярність ця пісня отримала, коли учасники талант-шоу почали масово співати її на кастингах. При тому, що самі Vivienne Mort завжди трималися осторонь мейнстриму (не рахуючи однієї участі в Нацвідборі на Євробачення із піснею "Іній").

Зараз Vivienne Mort можна назвати одним з найголовніших інді-гуртів країни. Їхній альбом "Досвід" 2018 року — одне з найпотужніших та комплексних висловлювань в сучасній українській музиці.

ONUKA — Misto, 2014

До того, як запустити проєкт ONUKA, Ната Жижченко грала в електронному гурті Tomato Jaws, а її чоловік Євген Філатов розкручував власний бренд The Maneken. Після революції 2014 року поява такого явища, як ONUKA, виявилася напрочуд вчасною. У своїй музиці Ната та Євген поєднали фолк із електронікою, але зробили це виключно обережно й інтелігентно.

Водночас, попри рустикальне походження фольклорної музики, пісня Misto стала ледь не першим гімном мегаполісу. Вона одразу виштовхнула гурт у мейнстрим. А далі він тільки нарощував оберти як з точки зору аранжувань, так і ефектності концертних шоу.

The HARDKISS — Make Up, 2014

Пробитися ну велику сцену із англомовною піснею (без Євробачення) в Україні завжди було чимось майже неможливим. Але це вдалося гурту Юлії Саніної та Вела Бебко. Склалося одразу кілька елементів: загадковий образ самого гурту, талант Вела як кліпмейкера та харизма Саніної. Make Up стала візитівкою гурту і залишається нею донині.

Але справжню народну популярність The HARDKISS принесли українськомовні пісні, яких значно побільшало після 2016 року. Зараз це гурт, який претендує зібрати стадіон та безапеляційно займає нішу головного попгурту із важкими гітарами.

MONATIK — “Кружит”, 2016

Дмитро Монатік став другим українським артистом в історії, якому вдалося зібрати НСК "Олімпійський" у Києві. До цього це вдавалося лише “ОЕ”. Багато в чому цей успіх завдячує популярності пісні "Кружит".

Монатік пішов по стежці, яку до нього протоптав Іван Дорн. Альбом Randorn назавжди розділив українську популярну музику на "поп" і "естраду". Монатік на сьогодні — попкороль. Другою складовою стали неймовірно яскраві та життєрадісні кліпи Тані Муіньо, яка сьогодні вже працює із зірками рівня Кеті Перрі та Lil Nas X.

“Один в каное” — “Човен”, 2016

Львівський гурт “Один в каное” — другий феномен після 5Nizza, який злетів, не докладаючи до цього жодних маркетингових зусиль. За скромне й тихе тріо говорить їхня музика. Вони рідко дають інтерв'ю та майже не з'являються на телебаченні. Цього року вийшов їхній другий альбом, у якого не було ані назви, ані промо.

Водночас "Човен" на вірші Івана Франка був написаний випадково, як обов'язкова умова участі у фестивалі. А згодом став суперхітом, який постійно співають у талант-шоу та виконують під гітару.

Джамала — “1944”, 2016

Друга перемога України на Євробаченні — і вдруге з потужним номером з точки зору музики. За аранжування відповідав той самий Євген Філатов. Але важливішим є контекст, який Джамала вклала у свій головний хіт.

Тема кримських татар, їхньої депортації та ролі в сучасній Україні довгий час залишалася незаслужено невисвітленою в культурному й політичному дискурсі. Джамала ж вивела історію цілого народу крізь призму історії власної родини не тільки на всеукраїнський, а й на всесвітній рівень, що звучить особливо актуально на тлі окупації Криму, яка триває вже сьомий рік.

KAZKA — “Плакала”, 2018

Гурт KAZKA вперше заявив про себе в ефірі талант-шоу "Х-Фактор". Дебютна їхня пісня "Свята" стала хітом. Але виявилося, що це тільки репетиція перед наступним бойовиком. "Плакала" настільки швидко набирала перегляди в ютубі навіть без кліпу, що за цим важко було встигнути.

Засновниками гурту стала співачка Саша Заріцька та колишній учасник гурту Dead Boys Girlfriend Нікіта Будаш. Продюсер — Юрій Нікітін. Згодом до гурту доєднався музикант і фольклорист Дмитро Мазуряк. KAZKA поєднали попмузику, електронну музику, український фолк та східні народні мотиви. Завдяки цьому "Плакала" стала суперхітом не тільки в Україні, а й за кордоном.

Читайте також

Український театр за 30 років: як змінився та чого чекати у майбутньому

Українська чуттєвість: про що нам говорить сучасна фотографія

На початок