Штам "Дельта" й недотримання карантину. Чому зростає кількість заражень COVID-19

Штам "Дельта" й недотримання карантину. Чому зростає кількість заражень COVID-19

Ексклюзивно
Штам "Дельта" й недотримання карантину. Чому зростає кількість заражень COVID-19
. УНІАН

Центр громадського здоров’я повідомив, що за добу 12 серпня в Україні зафіксовано 1263 нових підтверджених випадків COVID-19. Летальних випадків 44, одужало — 1007 українців. У порівнянні з добою 11 серпня в Україні зафіксували 1247 підтверджених випадків, а летальних випадків — 24. За останні два тижні кількість хворих та летальність збільшується. Суспільне з'ясовувало, з чим пов’язано стрімке зростання інфікування та чи можливий локдаун у Києві.

Так, найбільше випадків коронавірусу за добу зафіксовано у Києві — 166 інфікованих, на Одещині — 99, на Донеччині — 84 людини. 11 серпня у Києві на COVID-19 захворіло 205 людей, Одесі — 77, у Донецьку — 75 людей. Науковці НАН опублікували прогноз розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 11–24 серпня. У прогнозі вчені заявляють, що останні два тижні захворюваність продовжувала зростати, а кількість позитивних зразків ПЛР-тестів збільшилася за останній тиждень на 31,1%. Зростання захворюваності на коронавірус насамперед пов’язано із циркуляцією штаму "Дельта", розповів Суспільному імунолог Борис Донськой.

"Штам "Дельта" коли він потрапляє, то він зі швидкого розмноження витісняє всі інші штами й вже подальший розвиток захворюваності іде коштом штаму "Дельта", бо він швидший і він випереджає своїх попередників", — каже Донськой.

На сьогодні в Україні зафіксовано 300 випадків штаму “Дельта”, розповів суспільному головний санітарний лікар України Ігор Кузін. Лідером за кількістю інфікованих "Дельтою" є Рівненщина. Там 80% жителів, які впродовж останнього тижня захворіли на ковід, заразилися штамом "Дельта". Про це суспільному розповів головний санітарний лікар області Роман Сафонов.

"Фіксувалися люди, які приїхали з відпочинку з-за кордону, з Туреччини, Єгипту, з Росії, але вже ми фіксуємо і внутрішньообласні зараження. Вірус буде мутувати, йому треба пристосуватись до популяції, щоб і людей не вбивати, тим самим виживати самому", — розповів головний санітарний лікар області Роман Сафонов.

За його словами, також в області циркулюють британський та уханський штами, однак "Дельта" заразніший.

Перші 20 випадків зараження "Дельтою" виявили й на Житомирщині. Одна людина померла. За інформацією обласного лабораторного центра, новий штам коронавірусу зафіксували у кількох містах, зокрема в Житомирі, Новоград-Волинському, Лугинах. на Вінниччині померли троє хворих на штам коронавірусу "Дельта", повідомив голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов. За його даними, це люди похилого віку, які заразилися від пацієнта, що теж приїхав з Росії. За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, нині ситуація із поширенням штаму "Дельта" контрольована.

"Дійсно ми бачимо поступове зростання кількості випадків інфікування. І ситуація однаково погіршується по всій території України, однак поки за умови адаптивного карантину така ситуація є керованою", — каже Кузін.

Друга причина збільшення кількості інфікованих — недотримання правил карантину. Донськой підкреслює, що навіть вакцинація не гарантує повного захисту від зараження.

"Вакцина суттєво знижує шанси на інфікування, але не унеможливлює її, тому, якщо людина не дотримується заходів безпеки й контактує з носієм вірусу, вона з досить непоганою ймовірністю може бути інфікована й інфікувати інших", — каже він.

На випадок локдауну у Києві Київська міська державна адміністрація вже запустила електронну систему для отримання спеціальних перепусток у громадський транспорт. На наступний локдаун вони будуть в електронному вигляді. Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник розповів Суспільному, що у найближчі два тижні локдаун запроваджувати не планують. За два дні роботи електронної системи столична влада отримала близько 280 заявок на отримання спеціальних перепусток. Перепустки будуть завантажені у мобільному додатку “Київ Цифровий”. Транспортні проїзні картки без дозволів працювати не будуть. Поворозник розповів, що наявність спецперепусток перевірятимуть водії та поліція.

"У разі отримання спецперепустки, картка буде працювати для оплати проїзду, якщо цієї спецперепустки не буде, картка працювати не буде. Принцип перевірки буде такий самий, який був на попередніх етапах. Для цього у нас є відповідальні, це, питання і поліції й муніципальної варти, перевізника безпосередньо", — додав він.

Читайте також: "Маємо не допустити колапсу системи охорони здоров’я". Міністр розповів, чи чекати на новий локдаун

Що відомо

  • У Національній академії наук вважають, що ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Україні найближчим часом може стрімко погіршитись на тлі зростання основних епідеміологічних показників.
  • МОЗ розповіло про те, якими можуть побічні ефекти вакцинації проти COVID-19 і в яких випадках слід звертатися за допомогою лікаря.
  • Центр системних наук та інженерії Університету Джона Хопкінса повідомив, що загальна кількість випадків зараження коронавірусу у світі перевищила 200 мільйонів.
  • У Європейському центрі профілактики та контролю захворювань (ECDC) прогнозують, що до кінця серпня новий штам "Дельта" представлятиме 90% усіх вірусів COVID-19, що циркулюють в Європі.

Читайте також

У ВООЗ пояснили, наскільки небезпечний штам коронавірусу "Йота"

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок