Рідлі Скотт стане першим володарем премії Cartier Венеційського кінофестивалю

Рідлі Скотт стане першим володарем премії Cartier Венеційського кінофестивалю

Рідлі Скотт стане першим володарем премії Cartier Венеційського кінофестивалю
.

Наприкінці липня французький ювелірно-годинниковий будинок Cartier оголосив про довгострокову співпрацю з Венеційською бієнале. Вона стартує зі спонсорства майбутнього 78-го кінофестивалю у Венеції. Завдяки цьому на події з'явиться нова почесна премія для видатних кінематографістів, які зробили вагомий внесок в розвиток індустрії. Про це повідомляє the Hollywood Reporter.

Першим володарем Cartier Glory to the Filmmaker Award стане британський режисер і продюсер Рідлі Скотт.

За інформацією видання, він отримає нагороду 10 вересня, перед позаконкурсною прем'єрою свого нового фільму "Остання дуель" з Адамом Драйвером, Меттом Деймоном, Джоді Комер і Беном Аффлеком. Події стрічки розгортаються у Франції XIV ст.

Завдяки своїм новаторським фільмам, таким як "Чужий" (1979), "Той, що біжить по лезу" (1981) і "Тельма і Луїза" (1992), Рідлі Скотт, який починав як режисер рекламних роликів, сформував візуальну уяву цілого покоління кінематографістів і шанувальників.

Чотириразовий номінант на премію "Оскар" – три номінації за найкращу режисуру у фільмах "Тельма і Луїза", "Гладіатор" (2000) і "Чорний яструб" (2001), ще одна номінація за найкращу картину "Марсіанин" (2015).

Також на фестивалі у секції "Горизонти" (Orizzonti) відбудеться прем’єра фільму "Носоріг" Олега Сенцова. У секції беруть участь ігрові та документальні фільми, що представляють нові тенденції в розвитку кінематографа.

Дія стрічки розгортається у 1990-х. Молодий чоловік на призвісько "Носоріг" пригадує, як бандитизм зруйнував йому життя та сім’ю. У кримінальній драмі режисер збирається поговорити про той час, виклики якого залишаються для нас актуальними.

Що відомо

  • Венеційський кінофестиваль є одним із найстаріших та найпрестижніших кінофестивалів світу. 78-й Венеційський кінофестиваль відбудеться з 1 до 11 вересня 2021 року. Його відкриє стрічка Педро Альмодовара "Паралельні матері" з Пенелопою Круз в одній з головних ролей.
  • У 78 кінофесті беруть участь три українські фільми: світова прем’єра "Відблиск" Валентина Васяновича, "Носорг" Олега Сенцова та "Цензорки" Петера Керекеша – у конкурсній програмі "Горизонти". Читати про всю програму фестивалю за посиланням.
  • У 2019 році перемогу у конкурсі "Горизонти" здобув український фільм "Атлантида" Валентина Васяновича, у 2020 році стрічка Наталі Ворожбит "Погані дороги" отримала нагороду Verona Film Club Award у паралельній програмі Венеційського кінофестивалю "Тиждень критики".
  • Журі кінофестивалю очолить режисер Пон Чжун Хо, володар премії "Оскар" за фільм "Паразити". До нього приєднається режисерка Хлої Чжао, акторка Вірджинія Ефіра, режисер Саверіо Костанцо, акторки Синтія Еріво та Сара Ґадон, та режисер Олександр Нанеу.
На початок