В Україні у 2023 році запрацює накопичувальна пенсійна система – Шмигаль

В Україні у 2023 році запрацює накопичувальна пенсійна система – Шмигаль

В Україні у 2023 році запрацює накопичувальна пенсійна система – Шмигаль
. Фото ілюстративне: УНІАН

Уряд планує запустити у 2023 році соціальні пакети з накопичувальною пенсійною системою.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні робочої групи з питань упровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

"Завдання для робочої групи — запровадження на базі чинного законодавства за рішенням уряду з 2023 року соціальних пакетів з накопичувальними пенсіями", – зазначив Шмигаль.

За словами прем’єра, на першому етапі такі пакети можуть бути запроваджені для працівників ключових бюджетних підприємств задля випробувань такої системи, однак кінцевою метою впровадження законів відповідних і повноцінне впровадження накопичувальної пенсії в Україні в цілому.

Читайте також: Накопичувальна пенсійна система. Міністерка розповіла, коли її можна буде зняти достроково

"Поширення досвіду запровадження соціальних пакетів з накопичувальними пенсіями на соціальних працівників, вчителів, військових — це такий важливий елемент до накопичувальної пенсійної системи. Накопичувальна пенсійна система діє в усіх розвинених країнах світу. Це важливо не лише для людей як накопичення на майбутню пенсію, але це і можливість для економіки отримати додатковий фінансовий інвестиційний ресурс", – наголосив він.

За словами Шмигаля, уряд ухвалив національну економічну стратегію до 2030 року, яка передбачає реалізацію низки планів щодо запровадження обов'язкових пенсійних накопичень.

"Ми сьогодні вперше маємо підтримку всіх наших основних міжнародних партнерів — Світового банку, верховного комісара ООН з прав людини, міжнародної організації праці. Доопрацьовуємо з народними депутатами їхні ініціативи щодо запровадження обов'язкових накопичень", – підкреслив прем’єр.

Що відомо

  • У листопаді 2020 року уряд підтримав законопроєкт Міністерства соціальної політики про впровадження накопичувальної професійної пенсійної системи (НППС) для людей, які працюють на шкідливому виробництві.
  • Уряд спростив процедуру відкриття банківського рахунку для одержувачів пенсій та грошової допомоги, запровадивши процедуру "єдиного звернення". Тепер пенсії можна отримувати на поточний банківський рахунок.
  • Також Міністерство соціальної політики та Мінцифри планують спростити отримання соціальних виплат та перевести їх в онлайн. Нині вони працюють над проєктом положення про єдину інформаційну систему соціальної сфери.
  • У 2021 році середня пенсія жінок в Україні становить 3031,32 гривні, що на 30% менше, ніж середня пенсія у чоловіків, яка складає 4242,53 гривні.
  • 18 лютого Кабінет міністрів затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2021 рік, в якому загальна сума доходів становить 495,5 млрд грн. Загальний обсяг видаткової частини бюджету ПФУ на 2021 рік передбачено на рівні 495,502 млрд грн. Станом на квітень дефіцит досяг 7,5 млрд.
  • З 2019-го року обговорюється проєкт “Закону про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення”, але Рада наразі не поспішає його схвалювати: у квітні 2021-го закон був відправлений на доопрацювання.
  • В Україні також зросли тарифи на доставлення пенсій "Укрпоштою"

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок