"Білоруський дім в Україні" заявив про зникнення голови організації

"Білоруський дім в Україні" заявив про зникнення голови організації

Ексклюзивно
"Білоруський дім в Україні" заявив про зникнення голови організації
. Голова Білоруського дому в Україні Віталій Шишов. Фото: БДУ

2 серпня голова громадської організації "Білоруський дім в Україні" Віталій Шишов зник, ймовірно, після виходу на пробіжку у Києві. Згодом він був знайдений повішеним в одному з київських парків, неподалік від місця його проживання.

"Сьогодні зранку (2 серпня — ред.) глава Білоруського дому в Україні Віталій Шишов вийшов, ймовірно, на щоденну пробіжку (у будинку не виявлено його спортивних речей) і не повернувся. З його номера було зроблено кілька так званих "глухарів", однак зараз зв'язатися з ним неможливо", — йдшлося у повідомленні пресслужби Білоруського дому в Україні.

Зазначається, що Шишов більше на зв'язок він не виходив. Після цього члени організації прочесали масив, де він зазвичай проводив пробіжки, але ніяких його слідів не виявили.

Читайте також: Білоруська легкоатлетка Тімановська отримала притулок у Польщі, її чоловік в Україні: що відомо

"Поліція ознайомлена. На місце виїхав кінолог, ведуться пошуки", — додали у пресслужбі Білоруського дому в Україні й закликали повідомити інформацію, якщо Шишова десь могли бачити.

Поліція веде пошуки

Як зазначили у відділі комунікації поліції Києва, наразі до пошуку залучені слідчі, кінологи та оперативні співробітники.

"Сьогодні до поліції Києва звернулась місцева мешканка та повідомила, що її співмешканець не виходить на зв'язок. На пошуки чоловіка оперативний черговий зорієнтував усі чергові наряди столичної поліції", — йдеться у повідомленні.

Поліцейські попередньо встановили, що іноземець, 1995 року народження, зранку вийшов на пробіжку і не повернувся: "Коли чоловік перестав виходити на зв'язок, його співмешканка звернулась на "102". Зазначається, що подія зареєстрована у Святошинському управлінні поліції, на даний час пошуки тривають.

Що говорять у БДУ про зникнення Шишова

Як повідомив у коментарі Суспільному заступник голови БДУ Родіон Батулін, про зникнення повідомила організації його дівчина близько першої години дня, "запідозривши щось неладне".

За його словами, перша група активістів виїхала на місце його пробіжки і провела пошуки по маршруту, однак вони нічого не знайшли, про що повідомили у поліцію.

"Група кінологів досить оперативно приїхала на місце і також провела слідчі пошукові дії, які також не увінчалися успіхом. Були взяті свідчення, написані заяви, також була повідомлена Служба безпеки України", — зазначив заступник голови БДУ.

Також він зазначив, що раніше за Віталієм і його дівчиною неодноразово помічалося ведення спостереження зі сторони невідомих осіб, а також стеження з автомобілів: "Також були провокації — підходили люди з петличками, задавали незручні й незрозумілі питання стосовно їхньої діяльності тут (в Україні — ред.) і на території Білорусі".

Батулін додав, що під час провокацій в організації помітили дистанційне фільмування подій: "Також були помічені автомобілі, які знаходилися за місцем проживання Віталія, звідки також проводилося спостереження за ним і його дівчиною, про що було повідомлено із зазначенням держномерів до поліції і Служби безпеки України".

Він також вказав, що у БДУ розглядають наразі різні варіанти розвитку подій, аж до викрадення Віталія та спробу його вивезення з території України. В організації пов'язують це через активну діяльність Шишова і допомогу білорусам, які змушені були покинути країну.

Що відомо про БДУ

Білоруський дім в Україні — це некомерційна громадська організація, створена для допомоги білорусам і всім постраждалим від режиму так званого президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україні.

Що відомо

  • 9 серпня 2020 року у Білорусі відбулися вибори президента, які ні опозиція, ні міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. За офіційними результатами, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,08% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,09%.
  • Відтоді в Білорусі тривають щоденні протести, включно зі страйками на деяких державних підприємствах. Під час їхнього придушення були затримані тисячі людей, загинуло щонайменше троє.
  • МВС Білорусі створило базу даних учасників акцій протесту проти Лукашенка.
  • Вранці 14 липня білоруські силовики прийшли з обшуками у десять правозахисних організацій. Силовики провели обшуки у журналістів низки білоруських видань, таких як Onliner, "Брестська газета", "Віртуальний Брест", "Наша Нива". Того ж дня силовики затримали керівника правозахисного центру "Вясна" Алеся Бяляцького.
  • Білоруські силовики заблокували сайт TUT.by та арештували 13 його співробітників.
  • 16 липня білоруські силовики прийшли з обшуками до офісів низки видань та їхніх співробітників, зокрема місцевого Радіо Свобода та телеканалу "Белсат".
  • 21 липня Міністерство юстиції Білорусі розпочало процес ліквідації Білоруської асоціації журналістів.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок