Технологія в італійських музеях стежить за тим, як люди дивляться на твори мистецтва

Технологія в італійських музеях стежить за тим, як люди дивляться на твори мистецтва

Технологія в італійських музеях стежить за тим, як люди дивляться на твори мистецтва
.

У музеях італійського міста Болонья впровадили технологію ShareArt – за допомогою камер система оцінює, як довго і наскільки пильно відвідувачі розглядають експонати, а потім виставляє творам мистецтва "оцінку привабливості". Про це повідомляє Bloomberg.

Дослідницька група агентства з розробки нових технологій ENEA створила систему на основі пристроїв, які можуть вирахувати, як довго і як пильно відвідувачі музеїв і галерей спостерігають за конкретним експонатом.

Використовуючи камери, система ShareArt збирає дані про те, скільки часу проводять відвідувачі біля картини або скульптури, на якій відстані від них знаходяться та як себе поводять.

Технологія в італійських музеях стежить за тим, як люди дивляться на твори мистецтва

На думку дослідників, це може допомогти визначити "рівень привабливості" для творів мистецтва, що призведе до змін у плануванні музеїв і галерей, і упорядкуванню розпорядку виставок. Керівництва музеїв сподіваються, що це дозволить привернути туристів і відшкодувати хоча б частину зі 190 млн євро, які музеї не отримали через пандемію.

Розробники вже отримали перші результати. З'ясувалося, що у випадку з картиною Трофіма Біго "Святий Себастьян, що допомагає Святій Ірен" відвідувачі не дивляться на центр композиції, але їх увагу привертає права частина обличчя Себастьяна. Дослідники називають причиною гру світла і тіні. А на диптиху XIV ст. художника Вітале дельї Екві відвідувачі дивляться тільки на праву половина твору, а ліву частину більшість просто пропускають.

Технологія в італійських музеях стежитиме на які картини дивляться люди
Трофім Біго, "Святий Себастьян, що допомагає Святій Ірен".

З інших даних також відомо, що далеко не всі роботи утримують відвідувачів музею чи галереї хоча б довше за 15 секунд – середній час біля експонатів становить від 4 до 5 секунд.

Поки в музеї розуміють, в чому причина такої поведінки відвідувачів, але вважають, що чим більше даних вони отримають, тим краще організують наступні виставки. Це може призвести до змін в освітленні, постановці та розміщенні творів мистецтва відносно одне одного.

Читайте також

Що перетворює прикрасу на витвір мистецтва: розповідає ювелір Станіслав Дрокін

Не зникли безслідно: як втрачені українські скарби виявили у московському музеї

Що ми дізналися про Золоту пектораль за останні 50 років: шлюбні коники та загадкові жерці

На початок