Каннський кінофестиваль 2021: програма, журі та "Особливий погляд" на Євромайдан

Каннський кінофестиваль 2021: програма, журі та "Особливий погляд" на Євромайдан

Каннський кінофестиваль 2021: програма, журі та "Особливий погляд" на Євромайдан
.

6 липня у Франції відкривається 73-й Каннський кінофестиваль, який минулого року скасували через пандемію. Розповідаємо, чого чекати від цьогорічної конкурсної програми, хто увійшов до складу журі та як буде представлена Україна.

Перший темношкірий голова журі

Цього року фестиваль очолить американський режисер Спайк Лі, який стане першим темношкірим головою журі в історії конкурсу. Ця подія є знаковою для руху #BlackLivesMatter та усієї кіноспільноти. Саме Лі кілька років тому влаштував бойкот Американській академії та першим заявив, що #Oscartoowhite.

Каннський кінофестиваль 2021
Режисер Спайк Лі. instagram.com/officialspikelee

У далекому 1986 році кар'єра Лі пішла вгору після перемоги у молодіжному конкурсі Каннського кінофестивалю, у 2018 році Лі повернувся сюди, щоб взяти гран-прі за свій фільм "Чорний кланівець", тому його призначення є красивим продовженням його професійних стосунків з фестивалем.

У своїх фільмах режисер відверто та з властивим йому в'їдливим гумором торкається таких проблем, як расизм, бідність та політичні інтриги, тому варто очікувати, що серед переможців фестивалю ми побачимо режисерів, яким властива подібна принциповість та пильність у спостереженнях за суспільством.

До складу журі Каннського кінофестивалю також увійшли:

  • режисерка Маті Діоп (Гран-прі Каннського кінофестивалю 2019 року за фільм "Атлантика");
  • режисерка Джессіка Гауснер ("Малюк Джо", фільм-учасник конкурсної програми 2019 року);
  • акторка Мелані Лоран ("Безславні виродки);
  • режисер Клебер Мендонса Фільо ("Водолій", фільм-учасник конкурсної програми 2016 року);
  • актор Тахар Рахім ("Пророк");
  • акторка Меггі Джилленгол ("Донні Дарко", "Секретарка");
  • актор Сон Канг Хо ("Паразити").

Конкурсна програма

На Золоту пальмову гілку Каннського кінофестивалю у 2021 році претендують 22 стрічки. Фільмом відкриття цього року стане драматичний мюзикл "Аннетт" Леоса Каракса з Маріон Котіяр і Адамом Драйвером, який також змагатиметься в основному конкурсі.

Оскільки минулого року фестиваль не проводився, цього року журі доведеться обирати найкращих серед найкращих. За останні два роки нові фільми зняли Франсуа Озон ("Все пройшло чудово"), Пол Верговен ("Бенедетта"), Жак Одіяр ("13-й округ Парижа), Вес Андерсон ("Французький вісник"). Не варто забувати і про режисерів, чиї імена поки що нічого не говорять широкому загалу. У 2019 році Золоту пальмову гілку отримав південнокорейський режисер Пон Чжун Хо, який краще за зіркових конкурентів зумів зловити нерв нашого часу.

Читайте також: Повна програма Каннського кінофестивалю 2021

Найбільш очікувані прем'єри

"Аннетт" Леоса Каракса

Цієї прем'єри прихильникам режисера справді довелося чекати довго. "Анетт" – перший фільм Каракса англійською мовою та перша робота режисера за останні дев'ять років.

Події стрічки, знятої у жанрі мюзиклу, розгортаються в Лос-Анджелесі. Сімейна пара – стендапер Генрі (Адам Драйвер) та оперна співачка Енн (Марійон Котіяр) – здається ідеальною, поки у них не народжується незвичайна дитина. Народження дівчинки Анетт назавжди змінює їхні життя.

"Все минуло чудово" Франсуа Озона

Цей режисер віддає перевагу незручним темам, і ця його робота не стала виключенням. Озон адаптував для екрану книгу Еммануель Бернхайм, яка піднімає проблему евтаназії.

У центрі сюжету – тяжкохворий літній чоловік Андре, який просить свою дочку Еммануель допомогти йому покінчити з життям. Головні ролі в стрічці зіграли зірки французького кіно Софі Марсо, Шарлота Ремплінг та німецька акторка й співачка Ганна Шигулла.

Каннський кінофестиваль 2021: програма, журі та "Особливий погляд" на Євромайдан

"Французький вісник" Веса Андерсона

Уважний до кожного кадру та до кожної деталі режисер обіцяє і цього разу подарувати своїм прихильником максимальне естетичне задоволення від перегляду своєї нової роботи. У своєму новому фільмі Андерсон зібрав зірковий склад: Тільда ​​Суїнтон, Леа Сейду, Білл Мюррей, Тімоті Шаламе, Бенісіо дель Торо, Елізабетт Мосс та інших. За основу сценарію взяли розповідь, над якою колективно працювали Джейсон Шварцман, Хьюго Гіннес, Роман Коппола та Вес Андерсен. Сюжет розгортається в XX столітті у вигаданому французькому містечку і зосереджує увагу на історії, що пов'язана із локальною американською газетою.

На нас чекають три ключових сюжетних лінії, подані у форматі дивакуватих заміток зі шпальт преси.

"Бенедетта" Пола Верговена

Цього разу маестро провокацій екранізував історичну книгу Джудіт Браун "Нескромні вчинки: Життя монахині-лесбійки в Італії епохи Відродження" (1986 рік). За основу авторка взяла історію реальної жінки, яка жила у XVII століття та, згідно з документами, була звинувачена у "жіночій содомії" та одержимості дияволом. За сюжетом фільму жінка страждає від тривожних релігійних і еротичних видінь. Побороти їх допомагає компаньйонка, стосунки з якої поступово переростають у роман.

Головну роль виконала Вірджинія Ефіра. Також у фільмі з'явиться Шарлотта Ремплінг. Невідомо, якою буде реакція на сам фільм в Каннах, але нещодавно опублікований трейлер цієї еротичної драми вже змусив про себе говорити.

"Пам'ять" Апічатпонга Вірасетакула

Незалежний тайський режисер, володар Золотої пальмової гілки, повертається в Канни з новим фільмом. "Пам'ять" – перша стрічка, яку він зняв англійською мовою та за межами рідної країни. Разом зі знімальною групою та виконавицею головної ролі Тільдою Свінтон він вирушив до Колумбії, де розгортаються події картини.

Під час відвідин своєї сестри у Боґоті героїня, на ім'я Джессіка Голланд зустрічає археологиню Аґнес, яка вивчає людські рештки, виявлені при будівництві тунелю. Разом вони вирушають на місце розкопок. Проте, схоже, цей сюжет – лише тло для режисерського дослідження про те, як колективна пам'ять породжує відчуття страху.

Каннський кінофестиваль 2021: програма, журі та "Особливий погляд" на Євромайдан

Особливий погляд з України

Друга за значенням програма Каннського кінофестивалю називається "Особливий погляд". Раніше її переможцями ставали такі режисери як Кім Кі Дук ("Весна, літо, осінь, зима... і знову весна", "Порожній будинок") та Йоргос Лантімос ("Лобстер", "Фаворитка").

Цього року за перемогу тут змагатимуться 18 фільмів, серед яких є стрічка режисера та сценариста Елі Ґраппа – "Ольга", знята за участі української кінокомпанії Pronto Film. Вона розповідає про події 7 річної давнини, які назавжди розділили життя українців на "до" та "після".

Каннський кінофестиваль 2021: програма, журі та "Особливий погляд" на Євромайдан
Кадр з фільму "Ольга". Держкіно

За сюжетом, головна героїня, 15-річна гімнастка, розривається між тренуваннями у Швейцарії, де вона готується до чемпіонату Європи й Олімпійських ігор, та Україною, де її мати, журналістка, висвітлює події Євромайдану.

Також у програмі "Спеціальні покази" бере участь документальний фільм українського режисера Сергія Лозниці "Бабин яр. Контекст" ("Донбас", 2018)

Проєкт складається з 24 епізодів, змонтованих з архівних матеріалів. Фільм розповідає  про масові вбивства євреїв в окупованому нацистами Києві у вересні 1941 року та про наслідки цієї трагедії.

Кожен епізод є закінченим сюжетом, прямо або побічно пов'язаним з трагедією Бабиного Яру. Також Лозниця планує змонтувати з цих епізодів повнометражний документальний фільм, призначений для кінопрокату.

Медичний регламент

Каннський кінофестиваль відбуватиметься лише офлайн, проте усі гості мають дотримуватися встановленого медичного регламенту. На події, де очікується понад 1000 гостей, дозволено приходити лише за умови наявності паспорта вакцинації. Невакциновані учасники та журналісти зобов'язані що два дні здавати ПЛР-тест.

Тім, хто завітав на фестиваль з країн, які належать до "червоної зони", довелося приїхати до Франції заздалегідь та 10 днів провести на карантині. Утім, його правила не надто жорсткі – гостям навіть дозволяється залишати готель, але лише на 2 години. А от чи будуть зірки дотримуватися соціальної дистанції, ми дізнаємося, побачивши перші фото з червоної доріжки.

Завершиться Каннський фестиваль 17 липня 2021 року.

Що відомо

  • Міжнародний Каннський кінофестиваль традиційно проводився наприкінці травня в курортному місті Канни на базі Палацу фестивалів та конгресів. Фестиваль проводять щорічно з 1946 року.
  • Американська актриса і режисерка Джоді Фостер отримає почесну нагороду "Золота пальмова гілка" на 74-му Каннському міжнародному кінофестивалі. Таким чином організатори кіноогляду відзначать досягнення Фостер в індустрії.
  • Раніше почесну "Золоту пальмову гілку" отримували Інгмар Бергман, Вуді Аллен, Жанна Моро, Катрін Деньов, Бернардо Бертолуччі, Джейн Фонда, Жан-Поль Бельмондо, Мануел ді Олівейра, Клінт Іствуд, Жан-П'єр Лео, Аньєс Варда, Джеффрі Катценберг і Ален Делон.
На початок