Недзельський: В Мистецькому арсеналі потрібно розвивати музичний напрямок

Недзельський: В Мистецькому арсеналі потрібно розвивати музичний напрямок

Недзельський: В Мистецькому арсеналі потрібно розвивати музичний напрямок
.

Десять кандидатів подали документи на конкурс генерального директора "Мистецького арсеналу", вибори якого відбудуться 6 липня. Переможець очолить культурну інституцію на п'ять років, і за цей строк має знайти кошти на ремонт і добудову будівлі, а також створити культурні проєкти, які принесуть популярність та фінансову стабільність.

Один з претендентів на посаду очільника Арсеналу – Роман Недзельський. В ефірі "Радіо Культура" він сказав, що хотів би повернути установу до ідеї, яка була при її створені за часів президентства Віктора Ющенка. А саме – створити великий музей, зібравши предмети зі всієї України.

Повну версію розмови можна прослухати за посиланням, сайт Суспільне Культура викладає скорочену версію.

Резюме кандидата

Роман Недзельський, має музичну та юридичну освіту, був генеральним директором національного палацу мистецтв "Україна" з 2014 по 2019 рік. Був віцепрезидентом національної телекомпанії з 2008 по 2010 і радником голови Секретаріату президента України у 2008 році.

Ющенко хотів створити в Арсеналі український Лувр

Насамперед всіх кандидатів запитуємо про особисту мотивацію подати документи на конкурс. Як це було у вас?

Особиста мотивація – це є наявність вакансії. Але знаючи і маючи великий досвід роботи в сфері культури, в сфері мистецтва, з колективами, з творчими спілками, думаю, що є шанс зробити, як кажуть у нас у Львові, цукерочку саме з "Мистецького арсеналу". Тому я готовий долучити весь свій досвід, знання для того, щоб він отримав нове обличчя і для того, щоб він на повну запрацював.

Якраз хотіла за це запитати, пане Романе. Який досвід з вашого резюме, на вашу думку, буде найбільш корисний на цій посаді?

Я 35 років працюю в сфері культури і проводжу різні концерти, фестивалі. Ми робили презентацію України практично по всіх світах: і з виставками, і з творчими колективами. І є дуже хороші і гарні контакти по всьому світу. Люди зацікавлені в тому, щоб приїхати сюди до нас для того, щоб передати свій досвід.

Є багато фінансових установ, які готові долучитися, тому що цивілізований світ працює трошечки по-іншому, ніж у нас. Коли люди інвестують в мистецтво, в культуру, вони є захищені і мотивовані це робити. В Україні, на жаль, воно все тримається на особистих контактах, і немає стимулу людям, меценатам, спонсорам долучатися до різних проєктів, але цей досвід можна передати.

Ви зачепили питання інвестицій, спонсорства, і я знаю, що у своєму мотиваційному листі ви писали про те, що проаналізували фінансовий баланс підприємства і плани на 2020 рік, і побачили там шляхи оптимізації витратної частини. Розкажіть, яка ситуація з фінансуванням "Мистецького арсеналу" і в чому ви вбачаєте можливості для поліпшення ситуації?

Я є менеджер і я є хороший ефективний менеджер. Тому в 2014 році прийняв палац "Україна", який не працював. Ви знаєте наші події, які відбувалися після "Революції Гідності", і важко було кінці з кінцями звести, тому що всі заходи, які були заплановані, злетіли. Треба було починати роботу з чистого листочка.

Палац "Україна" не мав жодної копійки фінансування. Все-таки "Мистецький арсенал" має велику частину фінансування хоча б на утримання комунальних послуг і на різні творчі проєкти.

Моє бачення таке, що маючи державне фінансування, я не звик працювати з бюджетними грошима, я звик їх заробляти і заробляти на культурі, для культури і інвестувати в культуру. Тому маючи цю прокладку, можна зробити хороший фінансовий результат. Не відразу, звичайно, але над цим треба працювати, і все можливо.

Якщо подивитися на проєкти, які здійснює "Мистецький арсенал", наприклад, "Книжковий арсенал", то які серед них є флагманські? І що б ви додали, а що прибрали з того, що зараз реалізує "Мистецький арсенал"?

Не може бути якоїсь безальтернативності. Всі проєкти, які є, вони повинні працювати. Я високо і глибоко ціную роботу і результат кожного керівника, починаючи від Ігоря Дідковського, який був першим генеральним директором, який практично по крупинці збирав разом з міністром культури і туризмом Оксаною Білозір цей "Мистецький арсенал".

Задумки, які були на початку створення Арсеналу, думаю, вони будуть реалізовані. Тому що люди, які були у витоків створення Арсеналу, тільки вони знають, що взагалі планувалося з нього зробити.

І ви плануєте до цих ідей повернутися? Наприклад, згадувала кандидатка на цю посаду і попередня очільниця Наталія Заболотна про те, що задумувалося, що Арсенал стане українським Лувром. Якщо зараз ми бачимо тимчасові виставки, деякі з них тривали по пів року, але Арсенал не має своєї постійної експозиції. Яке ваше бачення цього?

Моє бачення не змінилося з моменту створення "Мистецького арсеналу". Тому що ця задумка є задумкою Віктора Андрійовича Ющенко, який був ініціатором створення, і міністра культури 2005 року Оксани Білозір. Тому що знаючи і об’їхавши повністю Україну з різними концертами Оксани Білозір, з різними нашими творчими проєктами, ми знаємо, скільки в Україні є фондосховищ, які не мають площі для того, щоб мати експозицію.

Тому ідея була, щоби по всій Україні зібрати з цих фондосховищ і дійсно зробити український Лувр. Це є задумка і ідея Віктора Андрійовича Ющенко. Наталія Заболотна якраз дуже гарно і ефективно реалізовувала цей напрямок і добре, я вам скажу "Мистецький арсенал" за Наталії Заболотної набув розвитку. Він отримав "лоск". Тому я дуже ціную її роботу ще з "Українського дому", тому що ще там вона починала робити свої проєкти.

Пане Романе, в своєму мотиваційному листі ви написали, що при повному збереженні проєктів бачите необхідність створити постійно діючі концертні майданчики для симфонічних та камерних проєктів, а також окрему залу для концертів. Ви багато працюєте з музичними проєктами впродовж кар’єри, але поки що музичний напрямок був значно менше представлений в "Мистецькому арсеналі" за інші культурні напрямки. Розкажіть більше про цю задумку.

Дійсно, ідея є абсолютно нормальна, тому що площі повинні працювати, вони не повинні простоювати. Тим більше, маючи такий великий банк і таку велику площу, яка я думаю, що 3/4 цієї площі взагалі не задіюється. З історії роботи в палаці "Україна" скажу, що найдорожчий зал і найдорожча площа – це є площа, яка простоює.

Тому що ми за неї платимо комунальні послуги, ми платимо оренду, ми платимо амортизацію, ми її прибираємо і вона повинна працювати. Тому задіювати ми повинні. А чим можна мотивувати людей і розширити географію аудиторії, яка б сюди приходила? Звичайно такими проєктами.

Тому один з напрямків – це не значить, що весь "Мистецький арсенал" повинен працювати і відбуватися концерти в кожному куточку. Але як альтернатива, як додаток, чому ні? Я знаю, що і з Наталією Заболотною була дуже гарна ідея, вони робили на подвір’ї джазові вечори, джазові концерти. Це було влітку. Дуже гарна ідея, вона мені сподобалася. На жаль, вона не мала довгого втілення.

Чи буде фінансова можливість саме в приміщенні створити концертні зали, а не надворі? Чи це той проєкт, який ви хочете реалізувати за гроші інвесторів та спонсорів?

Я не особливо розраховую в наших сьогоднішніх умовах на інвесторів, на спонсорів і меценатів. Тому завжди звик працювати, закотити рукави і робити роботу. Сьогодні вже наступив час, що від гарних слів, від гарних лозунгів пора переходити до конкретних результатів. Я людина результатна.

Читай більше інтерв'ю з кандидатами

Данилюк: "Розвиток "Мистецького арсеналу" відбувається занадто повільно"

Кулиняк: Посада директора Мистецького арсеналу не відноситься до тих, які підпадають під люстрацію

Заболотна: За останні п'ять років Арсенал перетворився на кладовище мистецтва

Островська-Люта: Щоби добудувати "Мистецький арсенал", потрібно три мільярди гривень

Що відомо

  • Мистецький арсенал – флагманська українська культурна інституція, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва – від сучасного мистецтва, нової музики й театру до літератури та музейної справи.
  • 23 червня Державне управління справами (ДУС) оголосило новий склад журі конкурсу на посаду директора "Мистецького арсеналу". Повторне жеребкування провели на вимогу трудового колективу музейного комплексу.
На початок