Рада ухвалила початок судової реформи в Україні: нардепи розблокували роботу ВККС

Рада ухвалила початок судової реформи в Україні: нардепи розблокували роботу ВККС

Оновлено
Рада ухвалила початок судової реформи в Україні: нардепи розблокували роботу ВККС
. ФОТО: Уніан

Верховна рада прийняла в цілому законопроєкт №3711-д про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Відповідне рішення підтримали 293 народні депутати на засіданні ВР 29 червня.

Документ відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка припинила роботу у 2019 році, коли набув чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування". Тоді Вища рада правосуддя мала утворити конкурсну комісію для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС, однак у грудні 2019 ВРП заявила, що міжнародні партнери України не надали своїх пропозицій щодо своїх кандидатів у комісію.

Через це у березні 2020 року ВРП визнала неможливим утворення конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади членів ВККС, а сам конкурс — таким, що не відбувся. Це унеможливило призначення нових суддів та посилило кадровий дефіцит у судовій системі.

За доопрацьованим документом, який 2 березня проголосувала Рада, ВККС має складатися з шістнадцяти членів, які призначаються Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу терміном на чотири роки. Однак вже за умови призначення 11 членів, комісія вважатиметься повноважною. Восьмеро з них призначатимуться з-поміж суддів або суддів у відставці.

Крім того, у процесі розгляду правок до законопроєкту, народні депутати підтримали важливу правку №453, яка надає право ключового голосу членам конкурсної комісії, які делеговані міжнародними організаціями.

"Дана поправка є ключовою, і без неї ми б не підтримували даний закон. Він є дещо компромісним, але кроком вперед до прозорої судової реформи. Я думаю, даний законопроєкт задовольнить Венеційську комісію", – повідомив Суспільному Ярослав Железняк, народний депутат з фракції "Голос".

Читайте також: Посли G7 представили дорожню карту судової та антикорупційної реформ в Україні. Що рекомендують

"На нашу думку даний закон порушує норми Конституції України. Починаючи з першої статті, яка вказує що Україна є незалежною суверенною державою. В цьому випадку автори фактично встановлюють зовнішній контроль над судовою гілкою влади", – заявив Юрій Павленко, народний депутат від "ОПЗЖ", яка голосувала проти законопроєкту.

На посади до ВККС зможуть претендувати громадяни, які володіють державною мовою, мають вищу юридичну освіту та мінімум 15 років стажу професійної діяльності у сфері права та відповідають критеріям доброчесності, професійної компетентності, а також за своїми моральними якостями здатні виконувати повноваження члена ВККС.

Також члени ВККС мають дотримуватись політичної нейтральності, не можуть належати до жодних політичних партій чи профспілок.

Як розповів Суспільному експерт Центру політико-правовоих реформ Роман Смалюк, закон має певні проблемні пункти, які можуть перешкоджати відбору незалежних членів кваліфікаційної комісії.

"На одній з конференцій виступив голова Венеційської комісії, і він прямо зазначив, якщо наділяти ВРП затверджувати конкурс до ВККС до того, як почистити саму раду правосуддя, то така судова реформа заздалегідь приречена на провал. Оскільки зараз у парламенті також розглядається законопроєкт щодо реформи ВРП, там має створюватися етична комісія, яка перевірить доброчесність чинних членів ради та здійснюватиме перевірку доброчесності майбутніх членів ради. У цьому ми вбачаємо проблемний момент", – пояснив Смалюк.

Реакція ЄС та США

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас у своєму Twitter привітав ухвалення закону та зазначив, що це "рішучий крок до фундаментальної реформи судової системи України".

"Вітаємо прийняття реформи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, сподіваємось побачити остаточний текст (закону – ред.) відповідно до рекомендації Венеціанської комісії", – написав Маасікас.

Він додав, що ЄС готовий призначити незалежних експертів для підтримки відбору Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Окрім цього, за його словами, потрібно реформувати й Вищу раду юстиції.

Також привітала ухвалення закону і заступниця Генерального директора Директорату з питань добросусідства та розширення Єврокомісії Катарина Матернова.

У посольстві США в Україні приєднались до вітань та зазначили, що чекають на прийняття закону про реформування Вищої ради правосуддя.

"США готові підтримати наших українських партнерів у впровадженні 3711-д та реалізації цієї історичної можливості оновити судову систему від імені українського народу", – йдеться у повідомленні.

Що відомо

  • 6 жовтня 2019 року Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт Зеленського про судову реформу.
  • Судова реформа передбачала скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100, запроваджувала новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створювала при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, а також розширювала список посад, на які поширюється люстрація.
  • Конституційний суд визнав неконституційними низку положень цієї реформи.
  • 22 червня Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про судоустрій та статус суддів. Він повинен узгодити законодавство з рішеннями Конституційного суду. У новому законопроєкт скасовується норма про скорочення суддів Верховного суду (за реформою Зеленського склад ВС скоротився з 200 до 100 суддів) і рішення про скорочення їхньої зарплати. Рада прийняла цей законопроєкт 16 жовтня 2020 року.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок