Харківський "Голос" очолив ексдепутат від "Самопомочі": що планує на чолі осередку

Харківський "Голос" очолив ексдепутат від "Самопомочі": що планує на чолі осередку

Харківський "Голос" очолив ексдепутат від "Самопомочі": що планує на чолі осередку
. Олексій Бабешко/Facebook

Харківський осередок політичної партії "Голос" очолив ексдепутат міськради від "Самопомочі" Олексій Бабешко.

Нове керівництво обрали 22 червня на конференції обласної територіальної організації політсили, повідомили у партії.

У коментарі Суспільному Бабешко сказав, що підстав для "демаршу" у старої команди на чолі з Олександрою Нарижною не було.

"Відбуваються демократичні процеси. Хто має бажання працювати, той працює, хто не має — не працює. Я не вважаю, що це радикальний відхід. Мені здається, що ми зможемо знайти спільну мову. Я не бачу, чесно кажучи, підстав для такого демаршу взагалі", — сказав новий керівник місцевого осередку.

З позицією Нарижної щодо "непрозорих рішень голови партії, договорняків та відсутності відкритого діалогу" новий голова не погоджується.

"Як можна зрозуміти обурення з приводу прийняття членів? Будь-яка демократична партія за свою мету діяльності має залучення нових партійців. Це нормальний, природний процес", — сказав Бабешко.

За його словами, прийняття нових членів не мають погоджувати з іншими партійцями.

"Я як партієць по "Голосу" маю право рекомендувати Політичній раді людей, яких я вважаю ідеологічно нашими людьми. Політична рада приймає рішення про їх прийняття. В чому тут може бути непрозорість?" — каже очільник харківського "Голосу".

Ким оновився харківський "Голос"

Переговори щодо подальшої долі осередку тривали близько місяця, розповідає Бабешко і наголошує: усі мали можливість дізнатися, хто увійде до партії. "Ми відкриті до діалогу", — коментує він.

Частина нових членів, за його словами, є колишніми членами "Самопомочі". У її складі Бабешко був депутатом Харківської міськради з 2015 по 2020 рік.

"Це ті люди, які вже мали напрацювання з розбудови партійних осередків в області. Це одна з наших головних цілей. Інші люди будуть виконувати технічні функції, які потрібно виконувати як партійним осередкам: бек-офіс, логістичні питання. І невеличка група айтішніків", — сказав він.

Серед основних цілей, які задекларувала партія на конференції: підтримувати контакт з партійним офісом у Києві та розбудовувати партійні осередки в новостворених ОТГ, залучати громадські організації та лідерів думок до створення різних проєктів.

"Оскільки голова партії, харківського територіального осередку, є членом Політичної ради партії, тобто ми будемо певним чином впливати й брати участь у прийнятті рішень центральними органами партії і якимось чином впливати на дії фракції. Для нас це важливо — мати прямий контакт з центральним офісом і фракцією у Верховній Раді", — сказав Бабешко.

Що кажуть у старій команді "Голосу"

Олександра Нарижна, яка заявила про вихід з організації, розповіла Суспільному, що можливості ознайомитися з новими 12 членами партії не було. Прийняття рішення без попереднього обговорення вона вважає неправильним та одноосібним.

"Ми так і не бачили, хто це і скільки їх наприкінці. Ця кількість членів більша, ніж нас зараз є. В осередку було шість людей. Наш кістяк, який у Харкові працював — це Остап Малявко, Олена Купіна, Констянтин Нарижний", — розповіла Олександра Нарижна.

"Ситуація склалася така, що лідерка партії (партію очолює народна депутатка Кіра Рудик — ред.) перебуває на межі, і вона створює лояльні осередки до себе. І Харків потрапив в такий осередок, який не є тим, що мовчить. Ми готові говорити. Ми готові брати відповідальність за те, що робимо", — сказала Нарижна.

Думка політолога

Політолог Денис Под'ячев порівнює процеси у регіональних осередках з розколом центральної команди у Києві.

"На центральному рівні у партії "Голос" відбулися важливі події з розколом, це не могли не відчути на собі регіональні осередки... Потім відбувся розкол у фракції парламентській, коли 10 членів заявили про створення міжфракційного об'єднання "Справедливість". І потім це пішло розкочуватися іншими осередками", — розповів Под'ячев в ефірі "Сьогодні. Головне" на Суспільному.

Читайте також: "Голос" розбрату. Чому політичне творіння Вакарчука опинилося на межі розколу

"Те, що відбулося з харківським осередком, показує, як і на центральному рівні, він складався з двох крил. Нарижна фактично зреагувала на той сигнал, який відбувся у Києві", — вважає політолог.

Призначення Бабешка керівником харківського осередку Под'ячев називає "аварійною заміною".

"Він відомий співробітництвом з "Самопоміччю" минулої каденції міськради. Я вважаю, це така аварійна заміна. Потрібна була фігура, яка має певну впізнаваність", — сказав Под'ячев.

За словами Бабешка, партія не планує висувати кандидата на виборах Харківського міського голови.

"Ми, скоріше, будемо брати участь у діалозі про обрання єдиного кандидата від продемократичних сил. Це більш правильний шлях для нас зараз", — сказав новий голова осередку.

Що відомо

  • 21 червня харківська команда "Голосу" заявила про вихід з обласної ради політичної партії. Лідерка команди Олександра Нарижна зазначила, що поки залишається членом партії.
На початок