"Заперечують, що їли суші". Серед отруєних у харківському ресторані — двоє офіціантів

"Заперечують, що їли суші". Серед отруєних у харківському ресторані — двоє офіціантів

"Заперечують, що їли суші". Серед отруєних у харківському ресторані — двоє офіціантів
. Суспільне Харків

Кількість отруєних у ресторані "Якіторія" у Харкові може збільшитися. Кінець інкубаційного періоду інфекції — 22 червня. Наразі хворих вже 79, серед них — двоє співробітників мережі ресторанів.

До лікарні госпіталізували офіціанта з "Якіторії" та офіціантку з "Мафії", повідомила 19 червня завідувачка відділу епідеміологічного нагляду, спостереження та профілактики інфекційних захворювань обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Карлова.

"Їх опитуємо ще детальніше, ніж інших хворих, але від них, те, що ми хотіли б почути, ми не почули. Вони заперечують, що їли суші", — каже Карлова.

За її словами, кухня у двох ресторанів спільна.

"Кухня в "Якіторії" та "Мафії" спільна, за попередніми даними, але в них поняття "кухня" — це італійська та японська, у нас поняття кухні інше. Їхня кухня об'єднується обладнанням і всім, що там знаходиться", — сказала Тетяна Карлова.

"Заперечують, що їли суші". Серед отруєних у харківському ресторані — двоє офіціантів
khar.gp.gov.ua

"З інших ресторанів мережі повідомлень не надходило", — говорить представниця центру контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: "Замовили роли на обід": що відомо про отруєння в "Якіторії" у Харкові

Усі 79 хворих, серед яких 16 дітей, обстежені бактеріологічно, повідомила Карлова. 40 хворих лікуються у лікарні № 31.

"Також хворі госпіталізуються до Валківської центральної районної лікарні, декілька хворих у 3-й міській клінічній лікарні. Є в Краснокутську чотири людини, це жителі Краснокутської громади, які їли в ресторані. Серед хворих — жителі Мерефи, Люботина, Харкова, багато мешканців районів області", — каже Тетяна Карлова.

"Заперечують, що їли суші". Серед отруєних у харківському ресторані — двоє офіціантів
Суспільне Харків

Нові випадки хвороби можуть реєструвати до 22 червня, тоді закінчиться інкубаційний період, каже Тетяна Карлова.

"Перші хворі звернулися за меддопомогою 16 червня, вони вживали їжу 15 червня, то до 22 червня ще маємо реєструвати хворих, якщо вони звернуться за медичною допомогою", — пояснила епідеміологиня.

За її словами, таких спалахів кишкової інфекції, коли зареєстровано майже 80 хворих, в центрі контролю та профілактики хвороб за останні 10 років не пам'ятають.

"У нас всі клінічні дані й прояви хвороби вказують, що це саме кишкова інфекція бактеріальної етіології. Це може бути шигельозШигельоз – це подразнення шлунку і кишківника, спричинене бактерією шигела чи сальмонельозна інфекціяСальмонельоз — інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке спричинюють бактерії роду Salmonella, чекаємо на лабораторне підтвердження", — каже Тетяна Карлова.

"Враховуючи асортимент мережі, акцент робимо на суші будь-якого виду та складу. Деякі хворі робили замовлення додому, а не були в ресторані. Ми працюємо над тим, щоб знайти те, що об'єднує всіх захворілих", — говорить епідеміологиня.

За словами Тетяни Карлової, лише двоє хворих лікуються амбулаторно, стан тяжкості у всіх хворих середнього ступеня.

Що відомо

  • Про масове отруєння у Харкові стало відомо 17 червня. 25 людей шпиталізували до міської лікарні №31 та дитячої лікарні №19. Два ресторани однієї мережі закрили на перевірку. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил).
  • У мережі ресторанів, де отруїлися люди, кажуть: готові компенсувати витрати клієнтів на лікування.
  • За інформацією обласного центру контролю та профілактики хвороб, дослідження зразків триватиме до п'яти днів.
  • На ранок 18 червня стало відомо, що кількість отруєних у ресторанах однієї мережі у Харкові збільшилась до 54.
  • На ранок 19 червня зареєстровано 78 хворих.
На початок