"Шукаємо джерело інфекції": як коментують масове отруєння в ресторані Харкова

"Шукаємо джерело інфекції": як коментують масове отруєння в ресторані Харкова

"Шукаємо джерело інфекції": як коментують масове отруєння в ресторані Харкова
. Суспільне Харків

Мережа харківських ресторанів, де отруїлися понад 30 людей, паралельно зі спеціалістами Держпродспоживслужби проводить власне розслідування.

Про це 17 червня повідомив керівник служби безпеки компанії "Мафія" Віктор Агудін, повідомляє кореспондент Суспільного. За його словами, компанія готова компенсувати клієнтам витрати на лікування.

"Компанія проводить максимально можливу перевірку ситуації. Для цього ми, не чекаючи перевірки з боку контролюючих органів, учора за нашою ініціативою передали на дослідження усі продукти, які є у наших закладах, усі працівники здали аналізи, щоб знайти ймовірне джерело захворювання", — сказав Агудін.

Два заклади, в яких отруїлися відвідувачі, не працюватимуть до кінця перевірки.

"Зі свого боку представники Держпродспоживслужби та МОЗ провели повну обробку ресторану, ресторан не працює", — повідомив представник мережі.

Ймовірною причиною отруєння могли статі суші.

"Ми зробили аналіз, що їли наші гості. Дійсно, більша частина гостей їла суші, які містять лосось. Ми провели перевірку, це наш постійний процес, це не те, що пов'язано з даною ситуацією. У нас існує свій внутрішній аудит харчової безпеки", — сказав Агудін.

Санлікарі проводять дослідження

Версію з отруєнням суші перевіряють фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб.

"Всі пов'язують з вживанням суші в "Мафії" та "Якіторії". Могло бути забруднення від співробітників. У період епідрозслідування відібрані проби продукції, змиви на бактерію групи кишкової палички, на патологічну флору. Відібрана вода на дослідження, обстежені співробітники, 19 людей з персоналу", — сказала Суспільному директорка установи Любов Махота.

У міськраді Суспільному повідомили про 34 отруєних, частину з яких невдовзі після отримання меддопомоги виписали. У центрі контролю та профілактики мають інформацію про 33.

"Станом на 12 годину отримано 25 екстрених повідомлень, станом на 17 годину ми маємо вже 33 повідомлення — 11 випадків серед дітей. 28 людей — це жителі Харкова, троє —жителі Краснокутської громади, двоє — жителі Дергачівської громади", — сказала Махота.

Попередній діагноз: гастроентероколіт середнього ступеню тяжкості. Дослідження триватимуть до п'яти днів.

Що відомо

  • Про масове отруєння у Харкові стало відомо 17 червня. 25 людей шпиталізували до міської лікарні №31 та дитячої лікарні №19. Два ресторани однієї мережі закрили на перевірку. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил).

На початок