Затоплення Бузького Гарду. Депутати Миколаївської облради підготували звернення до уряду

Затоплення Бузького Гарду. Депутати Миколаївської облради підготували звернення до уряду

Затоплення Бузького Гарду. Депутати Миколаївської облради підготували звернення до уряду
. Колаж Єлизавети Усатенко

Депутати Миколаївської облради підготували звернення до Уряду щодо недопущення підвищення рівня води в Олександрівському водосховищі. Про це стало відомо 17 червня в ході шостої позачергової сесії обласної ради восьмого скликання.

Депутати звернуться до президента та Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення нормативного підпірного рівня Олександрівського водосховища до відмітки 20,7.

"За" проголосувало 33 депутати.

"Зазначена територія має статус пам’ятки культури національного значення. Тобто реалізація проєкту добудови порушить законодавство як мінімум двічі. Профільна комісія двічі виїжджала на місце. Хочу зазначити, що ще 21-го травня виконавча влада Миколаївської області надала свій негативний висновок відносно проєкту добудови Ташлицької ГЕС у листі до прем’єр-міністра", – сказала голова комісії з питань екології Алла Ряжських.

На Миколаївщині люди проти розбудови Ташлицької гідроакумулюючої електростанції на Південному Бузі та підняття рівня води в Олександрівському водосховищі. Це може призвести до затоплення частини національного природного парку “Бузький Гард” та острову “Гардовий”, що може спричинити екологічну катастрофу та втрати культурно-історичного пласту.

Олександрівське водосховище – є нижньою водоймою Ташлицької гідроакумулюючої електростанції, яка регулює баланс енерговиробництва Южноукраїнської атомної електростанції.

Що відомо

  • На Миколаївщині люди проти розбудови Ташлицької гідроакумулюючої електростанції на Південному Бузі та підняття рівня води в Олександрівському водосховищі. Це може призвести до затоплення частини національного природного парку “Бузький Гард” та острову “Гардовий”, що може спричинити екологічну катастрофу та втрати культурно-історичного пласту.
  • Олександрівське водосховище – є нижньою водоймою Ташлицької гідроакумулюючої електростанції, яка регулює баланс енерговиробництва Южноукраїнської атомної електростанції.
  • 21 квітня 2021 року на острові Бузький Гард відбулась попереджувальна акція, в ході якої троє ветеранів російсько-української війни Олександр Терещенко, Олег Кравець та Олександр Кротик прикували себе ланцюгом до скелі на острові. Учасники акції наголосили, у разі підняття рівня води в Олександрівському водосховищі, острів не покинуть до останнього.
  • Затоплення Бузького Гарду на Миколаївщині може призвести до зриву виконання зобов’язань України перед Європейським Союзом. Про це йдеться у відповіді заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Шахматенка на інформаційний запит журналістів Суспільного.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок