Окупанти за вказівкою РФ закривають навчальні заклади — Денісова

Окупанти за вказівкою РФ закривають навчальні заклади — Денісова

Окупанти за вказівкою РФ закривають навчальні заклади — Денісова
. Фото: УНІАН

Російські окупанти за вказівкою РФ на окупованих територіях Донеччини та Луганщини закривають заклади освіти.

Про це повідомляє уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

Посилаючись на правозахисників, Денісова пише, що у 2021 році на окупованих територіях будуть закриті та оптимізовані Свердловський професійний будівельний ліцей, Свердловський коледж кулінарної майстерності, Стаханівський педагогічний коледж, Луганський професійно-технічний коледж, Коледж технологій та дизайну та Коледж Луганського державного педагогічного університету, Ясинуватський коледж Донецької академії управління та інші.

Також в окупованих Луганську Антрациті, Слов'яносербську, Красному Лучі, Свердловську закриють п'ять шкіл, а ще три реорганізують.

"Це призведе до порушення права на освіту дітей, які проживають на тимчасово окупованих територіях і не мають можливості виїхати на підконтрольну Уряду України територію", — написала Денісова.

Також вона додала, аби отримати освіту діти змушені будуть їздити навчальні заклади до інших населених пунктів.

Що відомо

  • Російські окупанти продовжують посилювати антиукраїнські настрої на окупованих територіях Донеччини та Луганщини та агітують молодь брати участь у парламентських виборах РФ.
  • Російські окупанти обмежують виїзд дітей з окупованих територій, тим самим порушуючи право дітей на освіту. Українські правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.
  • Міністерство освіти і науки України звернулось до Державної прикордонної служби з проханням не штрафувати абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини, які їдуть вступати до українських навчальних закладів.
  • На базі 23 вишів України будуть організовані підготовчі курси зі стипендіальним забезпеченням для абітурієнтів з окупованих територій. Подати документи можна до 29 червня.
  • 3 липня Верховна рада скасувала ЗНО для абітурієнтів з окупованих територій ОРДЛО.
  • Раніше вступ за квотою був передбачений лише для вступників з тимчасово окупованої Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.
  • Кабінет міністрів оприлюднив умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році.
  • У 2020 році до українських вишів з окупованих територій Донеччини та Луганщини, а також з анексованого Криму вступили 1953 абітурієнти.
На початок